Maltal tähistatakse jõule 25. detsembril, mil perekonnad kogunevad ühisele jõululõunale ning peamiselt pereringis ollakse. Harv ei ole ka juhus, kui koos lähima suguseltsiga endale hoopis restoranis laud broneeritakse ning jõulupüha kodust väljas veedetakse. Toitlustusasutustel on sellel päeval palju tööd ning restoranid on puupüsti rahvast täis.

Kui Eestis on kõige olulisemaks ja perekesksemaks jõulupäevaks 24. detsember, siis Maltal on see päev rohkem eelsoojendus jõulude peamisele pühale. Korraldatakse palju pidusid, külastatakse sõpru ja religioossemate inimeste (enamasti vanem põlvkond) õhtu tähtsündmuseks on rongkäik Jeesuslapsega ning südaöine missa.

Malta jõulutraditsioonis ei puudu ka suurejoonelised kaunistused. Tõsi, aastaid tagasi võeti siin kodu interjööri ja eksterjööri kaunistamist palju tõsisemalt ning enamasti oli selle ajendiks konkurents naabritega, kellega võrreldes taheti rohkem silma paista. Aastate jooksul on aga see hullus vaibunud ning enamik inimesi piirdub lihtsamate dekoratsioonidega.

Interjööri kaunistused on üsna sarnased Eesti kodude kaunistustega: ehitakse kuusk (plastmassist) ning kasutatakse teisi üldlevinud jõuludekoratsioone. Kodude eksterjööri kaunistavad tavaliselt jõulutuled akendel, Jeesuslaps hällis või maja küljes rippuvad jõuluvanad, kes nagu roniksid mööda seina üles. Viimane on eestlastele üsna veider vaatepilt. Kui majal on olemas eesõu ja mõni põõsas või puu, siis riputatakse nende külge jõuluvalgustus.


Leidub aga siiski kodusid ja kohalikke omavalitsusi, kes on eksterjööri ja tänavate dekoreerimise suurejoonelisemalt ette võtnud. Lisatud fotod demonstreerivadki neid kodusid ja linnu, mis oma jõuluettevalmistustega teistest rohkem silma paistavad. Fotodel on näha nii uhkeid piibliteemalisi valgusinstallatsioone kui ka toretsevaid tänavadekoratsioone. Jõulukaunistused võetakse maha tavaliselt uue aasta esimestel päevadel.

Il-Milied it-Tajjeb!

Birgit Oidram on Maltal elanud pea kuus aastat ning üks tema tegevusaladest on puhkusekorterite, -majade ja -villade turundamine maltavillageholidays.com kodulehe kaudu.

Homme toome teieni pühademeeleolud Balilt ja Austriast.
Jõulutraditsioonidest ja pühadeagsest kaunistamisest Taanis saate lugeda SIIT.