Helle Parnell on elanud Austrias aastast 2009 ja tema sõnul on Eesti ja Austria jõulutraditsioonid sarnased selle poolest, et 24. detsember on see päev, kus tavaliselt kogu perega koos istutakse, head paremat süüakse ning kinke jagatakse. Austrias pannakse suurt rõhku ka kirikus käimisele.

Oluline on advendiaeg ehk neli pühapäeva enne 24. detsembrit tuuakse tuppa kuusepärg, mille külge neli küünalt advendipühapäevadel süütamiseks kinnitatud. Advendipärgasid saab osta pea igast toidupoest, kuid ka lille- ja sisustuspoed müüvad neid. Vanasti oli traditsioon kokku tulla ja ise neid pärgi valmistada. Praegu kaunistatakse kodu ka lihtsalt küünlakompositsiooniga.

Kuusk tuuakse traditsiooniliselt tuppa 24. detsembril ja ehitakse samal päeval. Ehted ja jõulukaunistused on üldiselt tagasihoidlikud, nagu enamjaolt Eestiski. Vanasti kasutati siin palju õlgedest valmistatud kaunistusi ja pärisküünlaid, nii nagu Helle oma lapsepõlvest Eestis mäletab. Iga kord kui küünlad süüdati ja neilt meeletult vaha kuuse peale kukkus, oli õhus põnevus, et kas ka kuusk ise süttib… Õnneks seda muidugi ei juhtunud!

Austerlastel jõuluvana kui sellist Coca-Cola reklaamist pärit välimusega muhedat onklit ei ole. Kingid toob lastele müütiline tegelane saksakeelse nimega Christkind, sõna mida eestikeelselt võiks tõlkida jeesuslaps või jõuluingel.

5. detsember on Püha Nikolause päev. Siis on võimalik vanematel koju tellida Nikolaus, kes küll jõuluvana habet ja vuntse kannab ja punast värvi ka, aga näeb siiski rohkem välja nagu usumees kui meile tuntud Jõuluvana. Püha Nikolaus küsib lastelt, kas nad on head lapsed olnud ja kuna tänapäeval on kõik lapsed head, saavad nad kõik Nikolauselt kingipakikese kommide, mandariinide ja pähklitega. Sama tehakse ka sõimedes, lasteaedades ning koolides.

Austrias on ka huvitav traditsioon, et paharetid ehk krampused käivad kodudes pahasid lapsi otsimas. Nad on Püha Nikolause vastandid. Legendi järgi veavad nad halvad lapsed metsa. Ka krampuseid on võimalik koju tellida — ehk siis selline retrostiilis distsipliinimeetodi kasutamiseks, et lastele ikka pidevalt meelde tuletada, kui oluline on sõna kuulata ja hea olla. Päkapikke siin ei ole.

Kodusid kaunistatakse Austrias ikka, eelistatakse vähem sära ja pannakse rohkem rõhku tuledele ning loomulikumale ja looduslikumale. Selle aasta suur trend on näiteks puidust kaunistused.

Kodu väljastpoolt kaunistamiseks kasutatakse erinevaid tulesid, mis maja või puude külge pannakse. Üheks eriti omapäraseks kaunistuseks eksterjööris on täispuhutav jõuluvana, kes mööda redelit maja katusele pürgida üritab, küll aga pahatihti pigem majaröövel kui heatahtlik jõulutaat välja kipub nägema… Pärjad uksel ja kolmnurgad aknal on ka väga levinud. Väljas kasutatakse kaunistusi kohati liiga palju. Mõne maja puhul jõuluajal elektriarve kindlasti suureneb.

Helle kodu on üsna eklektiline. Ema on Eestist ja isa Inglismaalt ning kodu on loodud Austriasse, seega on ka jõulukaunistused nende kodus segunenud. Hellele meeldivad väga pärisküünlad ja viimase aja lemmikmotiiviks on tähed. Sel aastal juhindub Hellegi trendist — au sees on puidust kaunistused.

Kuusk on nende peres kaheaastaste marakrattide eest kõrgele kapi otsa tõstetud. Ka kuuseoksad vaasides mõjuvad jaoks jõululiselt harmoonilisena. Lapsepõlvest seostub Hellele jõuluaeg kolmnurgaga aknal ja nostalgiatunde säilitamiseks on selgi oma kindel koht. Peegli külge on Helle riputanud veidi karda.

Frohe weihnachten!

  • Homme toome teieni jõulutraditsioonid Inglismaalt.
  • Balil peetakse hoopis galungani. Värvikirev ja kaunistusterohke püha. Loe lähemalt SIIT.
  • Malta säravatest pühadest loe SIIT.
  • Jõulutraditsioonidest ja pühadeagsest kaunistamisest Taanis saate lugeda SIIT.