Väljapanelu kuraatori, EDL presidendi Ilona Gurjanova sõnul on eesti disainerite jaoks oluline jõuda toodetega välisturgudele. Näitus Pariisis annab võimaluse testida konkurentsivõimet ja luua pikemaajalisi suhteid uute partneritega. Prantslased on Eesti disaini vastu võtnud kiitvate hinnangutega — neile meeldib meie toodete lihtsus, funktsionaalsus ja kvaliteestsed detailid. Hoogsalt müüakse disainesemeid ka müük pop-up poes. Avamisel osales üle 400 inimese; ennustuste järgi peaks näitust külastama kokku ca 10 000 huvilist.

Loov Kultuur

Kollektsioon koosneb kõrge kvaliteediga väikesetiraažilistest toodetest; autoridisaini parimatest paladest ning uutest uuenduslikest tööstustoodetest. Väljapanek sisaldab kodu sisutamisega seotud tooteid: sisustustekstiile, mööblit, valgusteid, keraamikat, klaasi; rattaid; moeaksessuaare: kotte, kingi ning ehteid. Esindatud on üle 50 disaineri, kelle hulgas on nii teenekaid kui ka äsja kooli lõpetanud lootustandvaid noori loomeinimesi, kes on auhindu saanud nii Eestis kui ka välismaal. Kollektsioon on põhjamaiselt karge — iseloomulik on ajatu minimalistlik stiil, naturaalsed ja kvaliteetsed materjalid, leidlikud lahendused ning huumor.

"Size Doesn ́t Matter" Pariisis 2018

Näitusesaalis on võimalik vaadata Helen Sirpi lühifilmi Northern Spirit, filme Disainiööst ja disaineritest. Keskuses saab näha ka arhitektuuribüroo Salto installatsiooni Heat Wave, animatsioone ning kohtuda Edward von Lõnguse Miina ja Ennuga.

"Size Doesn ́t Matter" Pariisis 2018

Moedisainikoolis, mis asub näitustega samal territooriumil ja kus tudengite partneriteks on Dior, Vuitton jt kuulsad, võeti Reet Ausi tänapäevast massimoodi hukkamõistev film “Moest väljas” mõistvalt vastu. Saal oli täis ja küsimusi jätkus mitmeks tunniks.

Eesti Disainerite Liit loodab välisnäituste kaudu hoogustada kultuurivahetust, tutvustada Eesti kui kiiresti areneva disainimaa saavutusi ning luua võimalused Eesti tootedisaineritele rahvusvahelisele areenile jõudmiseks. Varem on ekspositsiooni olnud võimalik näha Brüsselis, Tallinnas, Viinis, Stockholmis, Caenis ja Londonis. Iga uue linna puhul toimub näituse kollektsioonis muudatusi ning välja antakse ka tooteid tutvustav kataloog.

Eesti Disainerite Liit (EDL) töötas välja kontseptsiooni Eesti disaini välisriikides tutvustamiseks aastal 2014. „Size Doesn’t Matter“ vastandab maa väiksust disainerite ja nende saavutuste rohkusele.

"Size Doesn ́t Matter" Pariisis 2018

Näitusel osalevad: Andres Labi, Anne-Liis Leht/Kristi Ringgkjob, Annike Laigo, Anu Samarüütel, Egert Uibo, Elmet Treier, Igor Volkov, Indrek Narusk, Jaanus Orgusaar, Jaanus Tamme — Janno Jõulu, Jana Jõgi, Johanna Tammsalu, Janno Nõu, Kairi Kuuskor, Markus Marks, Karl Annus, Karmen Saat, Kärt Ojavee, Kärt Põldmann, Kärt Summatavet, Kaspar Paas, Liisa Soolepp, Liisu Arro, Maarja Linsi, Maile Grünberg, Mait Summatavet, Mare Kelpman, Margot Vaaderpass, Maria Rästa, Maria Sidorenko, Mariana Laan, Martin Lazarev, Martin Saar, Martin Tauts, Matti Õunapuu, Mihkel Güsson, Mihkel Mäll / Mihkel-Emil Mikk, Monika Järg, Marko Ala, Mihkel Mölder, Joonas Torim, Piret Loog, Raili Keiv, Reet Aus, Sille Sikmann, Sofia Hallik, Stella Soomlais, Tanel Veenre, Tarmo Luisk, Tiiu Aruoja, Toivo Raidmets, Tõnis Vellama, Urmas Lüüs, Villem Tõnisberg, Borg, Radis, Cow, Huum.

Näitus on avatud 8. detsembrist kuni 21. jaanuarini 2018 ning kuni jõuludeni tegutseb ka Eesti Disaini Maja hüpikpood.

Idee autor ja kuraator Ilona Gurjanova (EDLi president) pälvis 2017. aastal Eesti välisministeeriumi auhinna. Samuti tunnustas Turundusraadio Londonis toimunud näitust Turundusteo auhinnaga.

Disaininäituse korraldaja: Eesti Disainerite Liit (EDL) on loomeliit, mis ühendab üle 150 eesti toote-, moe- ja graafilise disaineri. EDL peab oma ülesandeks disainiteadlikkuse kasvatamist ühiskonnas; disaineritele elukestva enesetäiendamise ja erialase rakenduse pakkumist ning disainerite õiguste eest seismist.

“Size Doesn’t Matter”
7.12.2017 — 21.01.2018
Iga päev kl 14-18

LOE VEEL: