Sel kevadel esitlesite Milanos Itaalia tootjale Casamania disainitud kollektsiooni. Millest see tuleb, et isegi suured tuntud Itaalia disainibürood eelistavad vaieldamatult suure disainimaa Itaalia büroodele Skandinaavia omi?
Meie lähenemine disainile on kindlasti teine kui Lõuna-Euroopas. Oleme rootslased, meil on külmad talved, nagu sa kindlasti väga hästi omast käest tead — ja meie asjad peavad olema kasulikud.
Meie asjad peavad töötama. Alati. Auto võib olla väga hea disainiga, aga ennekõike peab see käivituma, kui väljas on miinus 20 kraadi. Maja peab sooja pidama ja nii edasi.

Lõunas saab kõik olla esmajärjekorras elegantne ja siis veel midagi muud. Meie oleme püüdnud oma loomingus leida tasakaalu elegantsi ja praktilisuse vahel. Usume, et oleme selle leidnud, ja põhjamaalastena suudame teha asju, mis on korraga kasulikud ja näevad ka head välja.

Five Furniture Collection valmis selle aasta alguses Jaapani firmale Matsuso T ning seda esitleti Stockholmi mööblimessil. «Viis on mõnevõrra veider. Viis pole liiga palju. Viis on ilus,» leiavad disainerid ise.

Milline on disaini ja arhitektuuriga tegelemise omavaheline tasakaal teie büroos praegu?

Kui loome disaini, mõtleme arhitektuurile, kui arhitektuuri, peame silmas disaini. Mõnes mõttes oleme oma bürooga liikunud tagasi algusesse, aegadesse, kus arhitekt projekteeris ka kogu maja mööbli.

Ilmselt polnud kohe päris alguses näha, kui orgaaniliselt meie meeskonnas disain ja arhitektuur seotud on.
Aga nüüd, vaadates meie töid läbi aastate, on näha, kuidas üks ehitis on andnud idee tootele ja see toode on omakorda inspireerinud järgmist maja.

Olete sama meeskonnaga koos töötanud juba peaaegu 20 aastat. Kuidas te kohtusite?
Kohtusime koolis 1990. aastal ja saime sõpradeks. Tegelesime siis sisearhitektuuri ja mööblidisainiga ning ehkki meil õnnestus ka võita paar tudengitele mõeldud konkurssi, olime ikkagi ennekõike sõbrad, kes käisid koos väljas, arutasid asju.

Lõpetasime kooli 1994. aastal ja sellest ajast oleme koos töötanud ning jätkuvalt parimad sõbrad. See on arhitektuurivaldkonnas üsna haruldane, et enne partneriteks saamist ollakse juba pikalt tuttavad või head sõbrad. Keegi meist kolmest pole tegelikult päevagi töötanud üheski teises firmas!

2003. aastal Kyotos valminud Sfera maja puhul oli Claesson Koivisto Rune nii interjööri kui ka eksterjööri autor.

Olete seega meeskonnainimene?
Kindlasti, mulle sobib tiimis töötamine palju rohkem. Koos on ka lõbusam. Kui on tore ja edukas aeg, on, kellega rõõmu jagada. Ja kui ei ole väga hea periood, siis on keegi su kõrval.

Mul on väga hea meel töötada selle meeskonnaga. Meil on veel väga palju asju koos teha. Me tahame muutuda ja kasvada ja olla suuremad ja suuremad, aga tahame kogu aeg töötada ikkagi väikese tiimiga. Ehkki me ikka vaidleme, mida teha ja mis suunas liikuda. Minu jaoks on parim, et mu sõbrad on mu partnerid ka tööl.

Kui suur on teie firma praegu?
Meie büroo on väga väike, kümme inimest. Meile pole tähtis, et kasvaksime suureks arvuliselt. Aga meil on meie ideaal mitte luua ainult klientidele disaini või installatsioone. Meie ideaal on kaasa minna iga hea hullumeelse ideega. Kui oled noor, siis tahad teha midagi, mis tahab saada klassikaks. Hiljem saad aru, et see pole sinu otsustada, aeg otsustab.

Mis on teie moto?
Meil pole motot. Me oleme, kes me oleme. Aga meie jaoks on oluline, et tegeleme korraga ja võrdselt tootedisaini ning arhitektuuriga. Kui soovid töötada ja tahad, et sa veedaks samal ajal ka hästi ja huvitavalt aega, on disain ja arhitektuur väga head valdkonnad.

Millised on olnud teie enda jaoks teie kõige põnevamad tööd?
Meie olulisemad tööd on siiski arhitektuurivaldkonnast. Näiteks Jaapanis oli põnev Sfera maja projekti teha. Tegime seda, mis arvasime, et on segu Rootsi ja Jaapani disainist. Lõime maja, mille aluseks oli tunne, mis tekib, kui jalutad sügiseses pargis, kus lehed on maha langenud ja tekitavad igasuguseid varje. Selle maja fassaad mõjub immateriaalsena, väga pehmena.

Mis on praegu teie töölaual?
Huvitavaid projekte on mitu. On uusi koostööpartnereid, aga ka vanu, näiteks Rootsi tootja Swedese, kellega oleme koostööd teinud juba üle kümne aasta. Kindlasti on, mida esitleda nii veebruaris Stockholmi disaininädala ajal kui ka aprillis Milanos.

Ola Rune on üks kolmest disaini- ja arhitektuuribüroo Claesson Koivisto Rune asutajast. Kahekümne aastaga on disainerite trio tõusnud üheks hinnatumaks meeskonnaks Euroopas, nende loomingut võib aga leida ka ookeani tagant.


Lugu ilmus ajakirja Diivan novembrinumbris. Ajakirja leiad poest või telli endale www.telli24.ee!