Arhitektuurimuuseum oli mõnda aega remondis — mis selle käigus tehtud sai ja kas midagi muudeti ka püsiekspositsioonis?

Tegu oli eelkõige uuenduskuuriga meie maja esimesel korrusel, kus saab näha nii püsiekspositsiooni, külastada raamatupoodi või ka tutvuda uuema arhitektuurikirjandusega lugemis-lounge’is. Ruum muutus palju avatumaks ja külastajasõbralikumaks, lisandunud on näiteks istumisala ja lastele mõeldud klassiruum. Tegutseb muuseumis ju ka Arhitektuurikool, 7-18-aastastele lastele mõeldud huviring. Püsinäitus „Elav ruum: sajand Eesti arhitektuuri“ põhineb meie maketikogul ja annab kompaktse ülevaate Eesti 20.–21. sajandi parimatest majadest, arhitektidest ning ajastu ja hoonete vahelisest seostest. Näitus on jagatud alateemadeks, kus külastaja saab märksõnade nagu kultuur, linn, kodu või puhkus abil panna objektid vastavasse taustsüsteemi. Küllalt palju on väljas ka kaasaegseid maju ning fantaasialahendusi eri ajastutest. Ehkki ehitamine on aeglane kunst, on sajand piisavalt pikk aeg, et kujukalt näidata nii majade väljanägemises kui ka linnaruumis toimunud põhjalikke muutusi. Uuendusena on näitusele lisatud ekraanid, kus vaataja saab sirvida muuseumi kogudesse kuuluvat arhitektuurijooniste paremikku, vaadata õige lähedalt töid, mis pärit veel käega-tegemise ajastust, tehtud pliiatsi ja pintsliga. Jooniste kõrvale saab vaadata vanu filmikaadreid linnast, ehitamisest ja inimestest. Näituseruumi üks osa on lahendatud nn sündmusruumina, kus võib loenguid ja teemaõhtuid korraldada.

Avate 13. jaanuaril muuseumi Taiwani päritolu arhitekti Sheng-Yuan Huangi loengu ja Taiwani arhitektuurist kõneleva näitusega “Luues kohti: Fieldoffice Architects”. Taiwan on oma loodusliku, kultuurilise ja arhitektuurse keskkonna poolest Eestist kauge ja erinev — kuidas sattus selline eksootiline näitus siia ja millele soovitate külastajal tähelepanu pöörata?

Näituse üks korraldajaid sattus siia mõni aeg tagasi, koos soolalaos loengut pidanud arhitektuuriajaloo grand old man Kenneth Framptoniga. Taiwanis väga tuntud büroo Fieldoffice Architects oli just esitlenud ühes Tokyo galeriis oma esimest näitust ning neil oli mõte see ka Euroopasse tuua. Peab ütlema, et päris hullumeelne mõte, nähes nüüd kohapeal selle näituse töömahukust, kõiki neid imepeeni kujundusdetaile, õrnu makette ja muud. Taiwan, suuruselt Eestist väiksemgi saareriik on kindlasti kauge ja eksootiline, ka arhitekti roll on siin täiesti teine, ent arhitektide eesmärgid ja probleemid on samas väga sarnased. Ka seal on küsimuseks odava kommertsarhitektuuri pealetung, hoolimatus avaliku ruumi suhtes, linnade enesehävituslik areng ja ajaloolise linnakihi kiire kadu. Huang on nagu kohaliku kogukonna südametunnistus ja võitlusratsu üheskoos, kes töötab ainult oma kodulinnas ja selle lähiümbruses, teeb ainult avalikke projekte ja võitleb oma projektide eest ainult koostöös kohaliku kogukonnaga. Tema idamaiselt pehmed, aga järjekindlad meetodid on viinud hämmastavate tulemusteni.

Milliseid näituseid ja publikuprogramme veel 2017. aastaks plaanite ning keda muuseumisse ootate?

Kevadhooaja oluliseima näituse teemaks on meie oma Kopli — väga erilise miljöö ja ajalooga koht Tallinnas, mille tänane nägu on nabanööri pidi seotud omaaegse Vene-Balti laevaehitustehasega. Lugu tsaariaegsest edumeelsest tehaseasulast, suurejoonelisest sõjatööstuse kasvu tuules rajatud ettevõttest ja selle saatusest Eesti Vabariigi ajal, detailne ülevaade Vene-Balti tehase majade ehitusest ja nende saatusest. Kopli on järgmine Kalamaja, nii et tehke tutvust! Muuseum jätkab ka populaarse Avatud Majade ekskursioonidesarjaga, mis viib kõiki soovijaid majadesse, kuhu muidu ei pääse, samuti anname Eesti arhitektide loengusarjas sõna kohalikele arhitektidele, kes räägivad mitte niivõrd oma töödest, kui hetke ühiskondlikest valupunktidest ja vaatavad tulevikku. Nii loengutele, näitustele kui ka muudele üritustele oma majja ootame kõiki, kellele tema elukeskkond ja selle ajalugu korda lähevad, loodetavasti osatakse siis teha edaspidi targemaid valikuid. Loomulikult ka lapsi ning noori, kelle jaoks lisaks nukumajasid meenutavatele makettidega püsinäitusele on kavas järgmisel aastal avada spetsiaalne ruumikogemusest rääkiv ekspositsioon meie keldrisaalis.

  • Arhitektuurimuuseumi ekspositsioonid avatakse külastajale 14. jaanuaril

Vaata pilte värskelt remonditud muuseumist ja ekspositsiooni loomisest: