Selleks, et aru saada, kuidas üks või teine sisustusese meie tervisele mõjub, tuleb süveneda selle valmistamisviisi ja koostisesse. Vaatame seda levinuimate materjalide alusel, mida mööbli tootmisel kasutatakse.

Puitlaasplaat ehk saepuruplaat

Nagu nimigi ütleb, saadakse see materjal saepuru ja puitlaastude pressimise ja kokkuliimimise teel. Probleemiks on liim, mis võib sageli sisaldada kantserogeenseks peetavat formaldehüüdi. Viimasel on omadus aja jooksul lekkida, sattudes niimoodi mööblieseme sisemusest ümbritseva ruumi õhku. Hingates seda pikkade aastate vältel sisse, suurendad vähiriski.

Lahendus: loobu saepuruplaadist mööblist ja vali selle asemele mööbel, mis on toodetud ohutumast ja ka vastupidavamast materjalist (kohe sellest lähemalt). Kui mööbli väljavahetamine ei tule kõne alla, hoolitse selle eest, et ruum oleks piisavalt õhutatud ega poleks liigselt niiske. Sellised tingimused on ka muidu eluks paremad ja samal ajal lekib formaldehüüdi tunduvalt vähem.

Vineer

Vineer saadakse puidust lõigatud lehtede kokkuliimimise teel. Mida rohkem lehti, seda paksem ja tugevam materjal. Vineeri peetakse üldiselt väga heaks materjaliks, kuna see on vastupidav ja samas elastne. Küll aga võib ka vineeri koostisesse sageli kuuluda formaldehüüdi sisaldav liim.

Lahendus: eelista tootjaid, kes kasutavad vineeri, mis vastab isegi rangematele nõuetele kui seadusega kehtestatud.

MDF-plaat

MDF-plaat on moodne materjal, mis on paljude tootjate eelistuseks selle lihtsa töödeldavuse ja suhteliselt hea vastupidavuse ja niiskuskindluse tõttu. MDF saadakse väga väikeste puiduosakeste (sisuliselt puidutolmu) kokkupressimise teel kõrge rõhu ja temperatuuri all. NB! Sageli kasutatakse osakeste paremaks sidumiseks ka liimi.

Lahendus: kui ostad MDF-plaadist mööblit, katsu alati välja uurida, millest mööbliplaat koosneb. MDF võib olla väga hea materjal, kui see on tehtud kvaliteetselt ja ilma formaldehüüdi sisaldavat liimi kasutamata. Samal ajal võib ebakvaliteetne MDF-plaat olla tervisele ohtlikumgi kui saepuruplaat.

Liimpuitkilp

Liimpuitkilpide saamiseks liimitakse omavahel kokku täispuidust lamellid, rahvakeeli puidutükid. Liim- ehk täispuidust mööbel on üks luksuslikumaid, kuna see jätab väga naturaalse mulje. Samuti on see üks ohutumaid mööbliplaadi vähese liimisisalduse tõttu. Mõned tootjad kasutavad lausa formaldehüüdivaba sideainet.

Materjali miinuseks on selle kõrge hind. Selle tõttu valmistatakse liimpuidust mööbli karkass sageli odavamast materjalist.

Lahendus: kui liimpuidust mööbel tundub liiga kallis, langeta valik soodsama, kuid samuti ohutu mööbli kasuks, mis on tehtud näiteks formaldehüüdivabast MDF-plaadist või kvaliteetsest vineerist.

Mööbliplaatide materjalide loetelu lõpetuseks olgu öeldud, et sageli on kirjeldatud plaatidel ka mingi kate, näiteks laminaat, melamiin või spoon, mis on lisatud kas vastupidavuse või esteetilisuse kaalutlustel. Kattematerjalid on samuti erinevate omadustega, seega püüa alati veenduda, et need on paigaldatud kvaliteetselt, kaitstes korralikult mööbliplaadi nurki ja servi.

Pehme mööbel

Paraku võib ka pehme mööbel reostada toa õhku ohtlike kemikaalidega. Kui mööbliplaadi puhul on peasüüdlaseks selles kasutatud formaldehüüd, siis pehme mööbli puhul on potentsiaalseks ohuks polüuretaan. Polüuretaani kasutatakse näiteks kunstnaha tootmiseks, samuti vahuna diivanite ja madratsite täidises (poroloon). Selle lenduvad osakesed aga võivad aja jooksul kahjustada nii närvi- kui ka immuunsüsteemi ja olla vähi, allergia ja muude tervisehädade põhjustajaks.

Lahendus: vali ohutu(ma)st materjalist tooted, mida aitavad ära tunda kvaliteedisertifikaadid CertiPUR (polüuretaanvahule) ja Öko-tex, Confidence in Textiles (tekstiilidele). Lisaks jälgi, et pehmele mööblile ei satuks vedelikke ega langeks otsest päikesevalgust. Tuleohutuse mõttes ei tohi pehmet mööblit asetada küttekehade lähedusse.

Kokkuvõtteks uuri mööbli soetamisel alati, millest see tehtud on. Lisaks püüa välja selgitada, kuidas materjal toodetud on. Nagu me nüüd teame, oleneb see, kui palju uus ese tulevikus sinu kodu õhku mõjutama hakkab, nii selle koostisest kui ka valmistusviisist.

LOE VEEL: