Aja jooksul kipuvad ka kõige kvaliteetsemad materjalid ja mööblitükid kuluma. Sisekujundajad soovitavad pisikesi värskenduskuure teha keskmiselt nelja aasta tagant ja suuremaid muudatusi kaheksa-aastase intervalliga. Kui mõne üksiku seina ülevärvimine või tapeedi vahetus ei kujuta endast just ületamatut takistust, siis põrandad või kahhelplaadid vannitoas võiks oma eluea poolest kesta aastakümneid. Seega ei tasu nende valikul silmas pidada mitte hooajatrende, vaid lähtuda tasuks just ajatust stiilist ja materjalidest, mille “parim enne” oleks võimalikult pikalt püsiv nii vormilt kui ka väljanägemiselt.

Kuldreegliks on kindlasti neutraalsed toonid ning kvaliteetsed ja naturaalsed materjalid. Ka 1930ndatel paigaldatud tammeparketid väärivad tänapäeval säilitamist ja restaureerimist. Kui ees on põrandavahetus, lähtu klassikalisest joonest. Hea ja turvaline valik on näiteks elegantne kalasabaparkett, mis võib maksta küll rohkem, kuid aja jooksul on valik igati õigustatud.

Kui praegu on moes betooniimitatsioonid ja ornamentidega vannitoaplaadid, siis tasub mõelda, kas oled valmis koos nendega elama ka kümne aasta pärast? Kui ei, siis lähtu klassikalisest stiilist. Prantslaste ja inglaste klassikaliseid vannitubasid ja kööke kaunistavad juba aastasadu n-ö arlekiinimustriga kahhelplaadid, mis mõjuvad stiilselt olenemata ajast ja ruumist.

Kui trendivärvid tulevad ja lähevad, siis kombinatsioonid mustast ja valgest mõjuvad alati ajatult ja värskelt.

Viimistlusmaterjalidest tasub eelistada naturaalset puitu. Kui oranžis kuues mändi on raske kõigega kokku sobitada, siis tamm, saar ja teised väärispuidud on alati turvaline valik. Puidu kasuks räägib ka fakt, et puitu on vajadusel lihtne heledamaks ja tumedamaks toonida. Mis puutub mööblisse, siis ajatu lahendus on klassikaline mööbel, mida annab alati kaasaegsega kombineerida.

Peljata ei tasu ka laekarniise ja ilupaneele, mis mõjuvad alati šikilt. Ajaloolised detailid näevad igal taustal väärikad välja ja neid on lihtne kombineerida kaasaegsete joontega. Kui meie kõrgete lagedega stalinistlikud majad on suuresti langenud euroremondi ohvriks, siis mujal maailmas integreeritakse ajalooline pärand oskuslikult uuega.

Ka punane tellis on püsinud auväärsel kohal sajandeid.

Mis puutub värvidesse, siis musta-valge kombinatsiooni kõrval on alati olnud väärikal positsioonil neutraalsed toonid. Kui puudub tahtmine mõne aasta pärast seinu värvida ja mööblit vahetada, siis kreemikas värvikaart klassikalises stiilis mööbliga on igati aegumatu valik. Interjööris saab paari aasta tagant värskendada kodutekstiile ja padjamustreid, kuid aegumatu foon ei vaja suuremaid muudatusi.

Köögimööbliks vali saepuruplaadi asemel lihtsa joonega puidust mööbel, mida on võimalik ka kümne aasta pärast restaureerida ja sobivas toonis üle värvida.

Ka muud mööblit valides lähtu klassikast! Kui raske antiikmööbel ei ole sinu maitse, ammuta inspiratsiooni klassikalisest Skandinaavia disainist. Mööbel, mida toodetakse järjepidevalt aastakümneid, on tõenäoliselt trendikas ka mitu kümnendit hiljem!

Foto: houzz.com


LOE LISAKS: