K-rauta tootejuht Aita Meentalo ja Artus Pro turundusjuht Rene Türk annavad nõu, milliseid tooteid valida ja kuidas neid kasutada, et tulemus meile aastaid rõõmu valmistaks.

Tee valik LED-tulede ja hõõglambi vahel

Poes tuleb esimese asjana otsustada, kas valitakse toodet õue või siseruumi. Tavaliselt on tuppa mõeldud tuled soodsamad, aga neid tohibki kasutada vaid siseruumis. Välitingimustesse loodud tuled on kallimad ja neid võib soovi korral kasutada ka toas. Info, kuhu toode sobib, leiab alati pakendilt. Nii siseruumi kui ka välitingimustesse saab valida LED-valgustuse või hõõglampidega valgustuse vahel.

Esimese töökindlus on oluliselt suurem, LED kestab kauem, on põrutuskindlam ja võtab vähem elektrit. Miinuspool leidub ka — LED-valgustus on hõõglambist oluliselt kallim. Aastate peale jagatuna on kõrgema hinnaga kvaliteetsem toode siiski kokkuvõttes soodsam, sest selle eluiga on pikem ja energiatarbimine väiksem. LED-tuled on muutunud küll iga aastaga populaarsemaks, aga ostjaid jagub ka hõõglampidega jõulutuledele. Hõõglampe eelistatakse lisaks hinnale ka koduse ja sooja valguse tõttu, sest tihti seostatakse LED-valgusteid külma tooniga. Tänapäeval leidub siiski ka sooja valgusega LED-tulesid, nagu ka erinevaid värve, mida saab omavahel kombineerida.

Kui otsus valgusti tüübi ja värvi osas on tehtud, siis saab hakata valima ehteid kuju ja kasutuskoha järgi. Müügil on pikad valgusketid -kardinad ja –võrgud, jääpurika kujulised ning ümmargused valgusehted ning valgusvoolikuid. Valik sõltub eelkõige maitsest, aga ka kasutuskohast. Näiteks jääpurikad sobivad hästi räästa alla ja rõdudele, valgusketid puudele ja majade kontuure rõhutama, võrgud põõsaid katma. Siseruumides saab tuledesäraga ehtida lisaks kuusele ka aknaladu ja kardinapuid.

Õige paigaldus tagab töökindluse aastateks

Tulede tööiga sõltub eelkõige õigest paigaldusest. LED-pirnile lubatakse töötamise kestuseks 25 000 tundi, mis tähendaks kümme aastat järjest põlemist. Nii kaua tuled siiski maja ei valgusta, sest enne tekivad tõenäoliselt katkestused kaablites. Kuna jõuluvalgust lõhub kõige enam paigaldamine ja mahavõtmine, siis on mõistlik valgustus ka suveks majale ja õuepuudele külge jätta. Kindlasti tuleb paigaldusel jälgida, et kaablid ei satuks teravatele servadele, sest välivalgustus liigub paratamatult tuule käes, kaabel võib läbi kuluda ja tekkida lühis.

Paigalduse puhul on hea teada, et enamikku sama tootja ehteid saab omavahel jätkata ja sellega kombineerida erinevaid värve. Siin kehtib siiski reegel, et LED-ehteid saab kombineerida omavahel ning hõõglampe omavahel.

Kogu aeda ei pea dekoreerima korraga, selle võib jagada aastate peale ja igal aastal täiendada. Ühendustelt kokkusobivad tooted on reeglina saadaval ka järgmistel aastatel, seega ei pea tegema kogu investeeringut korraga.

Muuda detsember valgeks

Jõulutuled võivad põleda kogu jõuluaja, neid ei pea kodust ära sõites või päeval välja lülitama. Tänapäevaste jõuluehete puhul pole põhjust ka karta, et kui üks tuli läbi põleb, siis kustub kogu kett. Küll võib valida ehituspoest anduri, mis lülitab tuled automaatselt sisse hämaruse tulekul ning kustutab hommikuvalgusega tuled jälle ära.

Külma kartma ei pea, sest Eesti tingimustes pole ohtu, et pakane tuledele liiga teeks. Küll tuleb jälgida, et ka kõik muud tarvikud, näiteks pikendusjuhtmed, sobivad kasutamiseks ka käreda pakasega.

Elektrilisi jõuluehteid valides peaks piisavalt aega varuma ja vajadusel teenindajaga nõu pidama. Lisaks ehete välisele ilule peaks arvestama ka ehitava pinna iseärasustega ning mõõtmetega. Jõulutulede puhul kehtib reegel — mida rohkem, seda uhkem. Sellega võiks arvestada ka aia kujundamisel — pigem üks kaunilt ehitud rikkalik jõulupuu kui kõikjal natuke valgust.

  • Vaata SIIT, kuidas koduaknad pimedal ajal särama panna!
  • Valgusallikas tuppa ja õue! Vaata SIIT.