Praktilised sahtlid

Kui räägime alumistest või ka kõrgetest köögikappidest, siis nende puhul näeme üha enam kappide asendumist sahtlitega. Põhjus on eelkõige praktiline — kapist on kaugemal asetsevaid esemeid palju ebamugavam kätte saada kui sahtlist, mille puhul on kõik justkui peopesa peal ja väga lihtsasti ligipääsetav. Eriti head on lõpuni avanevad sahtlid, mis tagavad sisu täieliku nähtavuse.

Tasub teada, et sahtlite puhul saab valida mitmesuguste sulgemismehhanismide vahel, näiteks vaikselt sulgevad või hoopiski push-open süsteemiga varustatud sahtlid, mis avanevad ja sulgevad neile peale vajutades. Push-open süsteem võimaldab avada sahtleid kasvõi põlvega, mis on eriti mugav siis, kui hoiad käes rasket potti või panni.

Kuna sahtlite konstruktsioon eeldab mõnevõrra keerukamat furnituuri, on need reeglina tavalistest kappidest kallimad. Kui kulude kokkuhoid on esmatähtis, võid mõned kapid ikkagi alles jätta ja kasutada sahtleid üksnes seal, kus need on vältimatud (näiteks söögiriistade ja muude väiksemate tarvikute hoiustamiseks).

Ülespoole avanevad kapiuksed

Ülemised kapid jäävad ikka kappideks, ent ometi on ka nende puhul lahendusi, mis on paremad kui teised. Näiteks võiks traditsiooniliste küljele avanevate kapiuste asemel soovitada ülespoole avanevaid, kuna need on tunduvalt ohutumad. Paiknedes õigel kõrgusel, ei kujuta need lahtisena endast mitte mingisugust ohtu, erinevalt tavalistest kapiustest, mille teravad nurgad võivad põhjustada tõsiseid kehavigastusi.

Ülespoole avanevate kapiuste puhul saab valida mitmesuguste lahenduste vahel — tavalised ühekordsed uksed, voldikuksed, elektriliselt avanevad uksed ja muud. Mõistlik on enne tellimist uurida köögimööblifirmalt kõigi pakutavate lahenduste kohta ja alles seejärel teha oma valik.

Nutikad nurgakapid

Nurgakapid on teistest kappidest natuke keerukamad, kuna need vajavad hoiuruumi maksimaalseks ärakasutamiseks erilisi furnituurilahendusi. Õnneks on tänapäeval saadaval mitmesuguseid praktilisi süsteeme, näiteks nurgakarussellid ja spetsiaalsed mittelibiseva põhjaga riiulid, mis liiguvad kapiukse avanedes nurgast täiesti välja. Nii on kõik potid ja pannid koheselt käeulatuses ja nende kättesaamiseks ei pea enam poolenisti kappi pugema.

Uudsed kapiuste katted

Ajaga kaasas käivad mööblifirmad pakuvad ka mitmesuguseid uudseid katteid kappide ja sahtlite esipaneelidele. Nii on saadaval erinevad mustust hülgavad, kriimustus- ja isegi sõrmejäljekindlad katted. Millised omadused on sulle kapiuste puhul esmatähtsad? Mõtle need põhjalikult läbi ja võta lisaks visuaalsele väljanägemisele arvesse ka kapiuste funktsionaalsed eelised.

Mitmeosaline köögivalamu

Paljud leiavad, et mitmeosaline köögivalamu pakub suuremaid mugavusi kui traditsiooniline ühe kausiga variant. Tänapäevased valamud on sageli suisa eritasandilised, olles mõnikord varustatud ka spetsiaalsete relssidega, mida saab eri tasandite vahel liigutada ja kasutada kas köögiviljade nõrutamiseks, nõude pesemiseks või mistahes muudeks toiminguteks.

Ka materjalide valik on lai — traditsioonilise roostevabast terasest valamu kõrval saab soetada ka luksuslikuma väljanägemisega komposiitkivist valamu või hoopiski keraamilise valamu. Mõlemad on üldjuhul kergesti puhastatavad ning mõned mudelid lausa mustust hülgavad. Viimane tuleb eriti kasuks kareda veega piirkondades, kus katlakivi kipub jätma santehnikale raskesti eemaldatavaid plekke.

Uus ja põnev trend on ka töötasapinnaga ühendatud valamu, mis tähendab et need kaks on toodetud ühes tükis. Selliseid lahendusi tehakse reeglina komposiitkivist, aga ka näiteks spetsiaalselt töödeldud betoonist, mis ei ima sisse mustust.

Ülimalt vastupidav töötasapind

Innovatsioonist pole jäänud puutumata ka töötasapinnad. Kui mingi aeg peeti kõige vastupidavamaks ja dekoratiivsemaks materjaliks looduskivi, siis praeguseks on välja töötatud mitmesuguseid komposiitkivist lahendusi, mis on veelgi paremate omadustega. Komposiitkivi on reeglina tugevam kui näiteks looduslik graniit, samuti on see viimasega võrreldes vähem määrduv, kuna ei võta nii hästi plekke sisse.

Väga põnev ja uudne on ka keraamiline töötasapind, mis on samuti küllalt tugev ja kuumakindel, ent ei talu otseseid lööke. Nii keraamilised kui komposiitkivist tööpinnad on saadaval paljude erinevate viimistlustega, muuhulgas ka näiteks popi marmoriimitatsiooniga.

Rohkete võimalustega segisti

Tänapäevane köögisegisti võib olla midagi palju enamat kui tavaline kangist avatav ja suletav kraan. Nii on saadaval väljatõmmatava dušiotsikutega segistid, mis on väga mugavad pottide täitmiseks, valamu kohal paikneva kangiga segistid, mis ei lase veel ja mustusel segisti jala ümber koguneda , soklist avatavad ja sensoritega varustatud puutevabad segistid, mida ei pea mustade kätega isegi puudutama, ja paljud teised konfigutatsioonid.

Läbimõeldud valgustuslahendus

Ükski köök pole täiuslik ilma läbimõeldud valgustuslahenduseta, mis on ühelt poolt vajalik köögitoimingute korralikuks valgustamiseks, teisalt niisama hubase meeleolu loomiseks.

Kindlasti vajab iga köök korralikke tööpinnavalgusteid, mis asuvad kas LED-riba või eraldiseisvate valgustitena ülemiste köögikappide või riiulite all, kuid lisaks sellele võiks kaaluda dekoratiivse valgustuse lisamist lahtistele riiulitele ja praktilise valgustuse lisamist sügavamatele köögikappidele. Hubast atmosfääri aitab luua ka näiteks sokli kohal paiknev LED-valgusriba, mis paneb alumised kapid mõnusalt kumama.

Eespool loetletud on vaid mõned arvukatest võimalustest, mida pakub tänapäevane köögimööbel. Täiesti omaette osa moodustab tehnoloogiline pool, mis pakatab samamoodi kõikvõimalikest innovaatilistest lahendustest nagu soklitolmuimejad, sahtlitesse peidetav väiketehnika (röstrid jm), mitme uksega ahjud, internetiga ühendatud külmkapid palju muud.

LOE LISAKS: