1. Kööginoad

Noad võivad nõudepesumasinas kahjustada saada ja hakata aja jooksul roostetama. Lisaks on noad väga teravad ja kui lapsed aitavad nõudepesumasinast asju välja võtta, siis võivad nad viga saada. Kui nugade käepidemed on valmistatud puidust, siis võivad ka need nõudepesumasinas kahjustada saada.

2. Riivid ja sõelad

Kõik köögis kasutatavad asjad, millel on teravad otsad-nurgad, ei kuulu nõudepesumasinasse. Need võivad kahjustada nõudepesumasina riiulite plastosi, mistõttu on metallosad rohkem avatud ja nii võib hakata aja jooksul nõudepesumasinasse tekkima rooste. Lisaks ei pruugi nõudepesumasinas korralikult puhtaks saada esemed, millel on palju pisikesi augukesi.

3. Puidust lusikad, kausid, lõikelauad

Nõudepesumasinas kasutatavad pesuained on küllaltki kanged ja seetõttu peseb see puitesemetelt maha õlid, mis neid just kaitsevad. Selle tagajärjel hakkavad puidust asjad lõpuks pragunema. Puidust lõikelaudu ja muid köögiriistu tasub pesta käsitsi ja kiirelt, kasutades õrna nõudepesuvahendit. Ära lase puitesemetel liguneda, sest see rikub nende pinda ja nad hakkavad paisuma. Kui tunned, et puitesemeid on vaja desinfitseerida, siis võid seda edukalt teha äädikast ja veest kokku segatud lahusega.

Foto: Unsplash

4. Malmist esemed

Malmist esemeid on kasutatud sajandeid ja need võivad kesta pea igavesti, kui nende eest õigesti hoolt kanda. Et ennetada roostetamist, on neid vaja sageli õlitada. Õli tungib malmi pinnasesse ja tulemuseks on ideaalne küpsetusnõu. Kui malmese panna aga nõudepesumasinasse, peseb see kõik õlid maha ning malmpann muutub kasutuskõlbmatuks. Kui malmese satub nõudepesumasinasse, peab seda hakkama uuesti õlitama, et seda saaks kasutada.

5. Alumiiniumist esemed

Nõudepesumasin muudab alumiiniumist asjad tuhmiks. Tugevad pesuained võivad tekitada alumiiniumist nõudele korrosiooni ja samuti võid alumiiniumist eseme pinnal märgata valgeid täpikesi, mille on põhjustanud pesuaine aluselisus. Kui soovid, et alumiiniumist esemed püsiksid kaunitena, siis pese neid parem käsitsi. Isegi siis, kui esemel on kirjas, et seda võib pesta nõudepesumasinas.

6. Vasest esemed

Vasest esemeid kahjustavad samuti nõudepesumasinas kasutatav pesuained, mis muudavad eseme pinna tuhmiks ja võivad isegi tekitada roostet. Lisaks võib karm pesuaine tekitada metalli pinnale augukesi, mida ei saa enam millegagi ära.

7. Survekeetjate ja survepottide kaaned

Survekeetja poti võid nõudepesumasinasse vabalt asetada, aga selle kaas tasuks pesta käsitsi. Kaanel on klapid, kuhu võivad nõudepesumasinas sattuda pisikesed toiduosakesed ja seetõttu võib juhtuda nii, et survekeetja ei tööta enam korralikult ja võib isegi lõhkeda. Lisaks võivad nõudepesumasinas kasutatavad karmid pesuained kahjustada survekeetja kaane silikoonist sulgureid.

8. Mittekleepuva pinnaga pannid

Kuigi paljudel mittekleepuvate pinnaga pannidel on märge, et neid võib pesta nõudepesumasinas, siis karmid pesuained ja kõrge temperatuur võib rikkuda panni pinnast, mistõttu pole sellega enam hea praadida. Kui soovid panni nõudepesumasinas pesta, jäta kuivatusrežiim ära ja lase pannil kuivada õhu käes. Kui näed, et panni pinnas on kahjustunud, on aeg osta uus pann, sest kahjustunud pinnas võib olla mürgine.

Foto: Unsplash

9. Plastikust ja melamiinist taldrikud

Kõrge temperatuur ja pesuaine võivad seda tüüpi materjale kahjustada.

10. Termosnõud

Termosnõud on head, kui soovid sooja jooki soojana hoida või külma jooki külmana. Paljud termosnõud on valmistatud nii, et on kaks kihti materjali, mille vahel on õhk. Viimane tagabki aga selle, et tekib isolatsioon ja jook säilitab suures piirdes oma temperatuuri. Kuigi mõnedel termosnõudel on kirjas, et neid võib nõudepesumasinas pesta, siis kõige parem on termosnõusid pesta ikkagi käsitsi. Olenemata sellest, kas termosnõu on seest plastikust või metallist. Kui soovid termosnõud pesta aga nõudepesumasinas, siis aseta see ülemisele riiulile ja jäta ära kõrge temperatuuriga kuivatustsükkel. Kui soovid nõu seest eemaldada kohviplekke, siis kasuta selleks söögisoodat. Hiljem loputa nõu korralikult ära.

11. Klaasnõud, millele on midagi peale joonistatud või prinditud

Aastate jooksul on arenenud printimistehnikad klaasanumatele printimiseks. See aga ei tähenda, et kõik klaasanumad, millele on midagi prinditud, sobivad nõudepesumasinas pesemiseks. Karmid pesuained võivad anumalt prindi maha pesta juba kahe pesukorraga. Ja mis kasu on mõõdunõust, millel puuduvad jooned.

12. Õhukesed plastnõud

Kui ostad kuskilt toitu kaasa või soovid mõnda tühja võikarpi uuesti kasutada, siis võiksid ka neid pesta käsitsi, sest nõudepesumasinas võib pesu ajal olla liialt kõrge temperatuur ja plastnõud sulavad ära või tõmbuvad kokku. Kui otsustad plastnõusid ikkagi nõudepesumasinas pesta, siis aseta need ülemisele riiulile ja ära kasuta kõrge temperatuuriga kuivatust.

13. Anumad, millel on paberist etikett

Võib-olla hoiad alles paberist etiketiga anumad. Enne nõudepesumasinas pesemist eemalda neilt paberist etikett. Vastasel juhul võib paber masinas mõne toru ummistada.

14. Kullatud nõud ja söögiriistad

Nõudepesumasinas kasutatav pesuaine muudab kullatud nõud ja söögiriistad tuhmiks. Portselani võid nõudepesumasinas pesta, kui sellel pole metalliga kaunistusi ehk kuldseid või hõbedasi ääri. Karm pesuaine võib kaunistused maha pesta.

15. Antiikne portselan, õrn kristall ja parandatud nõud

Väärtuslikke nõusid ei tohiks nõudepesumasinas pesta. Kõrge kuumus ja karmid pesuained võivad neid kahjustada ja muuta nõrgemaks. Kristalli on mõistlik pesta käsitsi, sest nii ei teki sellele täkkeid. Kui soovid vaatamata kõigele kristallnõusid nõudepesumasinas pesta, aseta need ülemisele riiulile ja aseta klaasid erinevate harude vahele, mitte nende peale. Pea meeles, et mõned pliikristallist esemed tuhmuvad kokkupuutel karmi pesuainega.

16. Puhtast hõbedast noad

Sageli on hõbedast nugadel seest tühi käepide, mille külge on kinnitatud noatera. Kõrge kuumusega võivad käepide ja noatera teineteise küljest lahti tulla. Seetõttu on parem puhtast hõbedast sööginõusid pesta käsitsi.

17. Piimaklaas

See võib muutuda kollakaks, sest nõudepesumasinas on suur kuumus ja karmid pesuained.

Allikas: thespruce.com

LOE LISAKS: