Milliste sõnadega ennast tutvustaksid?
Olen unistaja, aga tean, mis on reaalsus. Olen kärsitu, aga parima tulemuse nimel suuteline kannatlikult tegutsema. Julgen öelda, kui midagi ei meeldi, aga pakun alati ka lahenduse.

Kust kõik alguse sai ja mis on teinud Sinust selle, kes oled?
Ma arvan, et minu „lugu“ sai alguse ikka kodust. Nagu poistele ikka, on mulle tähtsad tegemised isaga. Sain isalt hea aluse nii meisterdamiseks kui ka loovaks mõtlemiseks. Tähtsad olid ka sõbrad, kellel olid samad huvid ning kellega juba teadlikult asju ümber ehitasime ja disainisime.

Fotol: Mosaic Turtle — loodusest inspireeritud kindlus ja kauakestvus. Koosneb tükkidest, mis pärast paigaldamist mõjuvad kilpkonna kilbi mustrina. Tänu lihtsale paigaldus- ja kombineerimisvõimalusele saab luua unikaalseid põrandamustreid.

Kuidas on möödunud Sinu loomingulised tegemised disainerina?
Mul ei ole ühte kindlat valdkonda, millega tegelen, aga aastate jooksul on olnud lemmikmaterjaliks puit. Materjal, mis võimaldab palju, aga vajab ka palju teadmisi. Ajajoonel paiknevad nii väikeehitised, mööbel, koduaksessuaarid kui ka ehted. Olen disaininud kontorimööblit.

Milliste raskustega oled erialaselt silmitsi seisnud?
Raskused võivad tekkida üldjuhul ikka ainult tootmisfaasis. Vahel selgub, et materjal või selle töötlemise tehnoloogia ei võimalda ideega „kaasa lennata”. Hiljuti olin just ühe sellise näite tunnistajaks, kui minu ühe uue projekti tarvis oli vaja lõigata laseriga väikseid hõbedast kelladetaile. Suur lõikekeskus, mis on suur nagu buss, ei suutnud lõigata 0,5 mm paksusega hõbelehte. Samas lõikab see masin ilma pingutuseta mitmekümne millimeetrist terast.

Fotol: Kellukalamp. Ilus ja praktiline täispuidust valgusti sobib nii lae- kui ka põrandavalgustiks ning meenutab pimedal ajal suvist heinamaad.

Kas on välja kujunenud efektiivne töörutiin? Milline?
Olen varajane ärkaja. Käin kohe hommikul ära tootmises, et vaadata kas kõik toimib. Seejärel tegelen juba jooksvalt hanke- ja müügiteemaga, kohtun klientidega ja suhtlen partneritega. Õhtuti kodus joonistan ja kavandan. Käin ka nädalavahetustel hommikuti tootmises, aga siis saan seal rahulikult prototüüpe katsetada.

Kas mõtled tööd tehes keskkonnasäästlikkusele? Kuidas?
Keskkonnahoidlikkus on mulle alati tähtis olnud. Planeerime oma tootmist ja tooteid ikka nii, et ei tekiks mõttetut jääki. Samas kasutame ära tekkinud jäägi ja ostame teistelt tootjatelt jääkmaterjali veel juurdegi.

Kes on eeskujuks?
Olen endalegi üllatuseks leidnud head käekirja isegi Koreast ja Hiinast, aga ikka tundub Põhjala disain mulle arusaadavam. Eeskujuks võivad olla ka kindlameelsed inimesed, kes suudavad alustatud tegevused kompromisse tegemata lõpuni viia.

Mis või kes inspireeerib?
Klassikaline oleks vastata: inspireerib loodus, muusika … Jah, kui niisama joonistada, siis võib sealt tõesti tõuke saada. Disaineri töömõtted saavad ikka alguse koledatest või halvasti toimivatest asjadest. Tihti ajendab töötama mõni poolik idee, millele siis ise arvad lahendust leidvat.

Fotol: Mööblisari "Rust&Rustic" on valmistatud L-terasprofiilist ja massiivpuidust. Moodne raamigeomeetria annab konstruktsioonile dünaamilise väljanägemise, mille disainimisel on järgitud kahte põhimõtet: kasutada minimaalselt materjali ja tagada pikk kasutusiga.

Milline on suurem eesmärk? Mis on see, millega soovid meelde jääda?
Suurimast suurim eesmärk peab olema meil kõigil kasutada ära materjali, mis meil juba olemas on ja mitte koormata keskkonda. Olen kogenud kindlate toodetega väikest tunnustust ja saanud aru, milles minu edu peitub. Arvan, et minu tee ongi otsida kasutust materjalidele, mis erinevatel tootjatel tootmisprotsessis üle jäävad.

Kuidas elab meie disain ja kas on põhjust tunda muret või rõõmu?
Eesti disain elab praegu kindlasti paremini kui kunagi varem. On põnevaid uusi materjale ja tootmistehnoloogiad võimaldavad palju. Kindlasti võiks olla rohkem koostööd, aga on ka selge, et loomevaldkonnas tegutsevad tihti keerulised isiksused, kes näevad enda kõrval ainult konkurente.

Fotol: Tooli "RAY" disainimisel on saadud inspiratsiooni kalalt, kes kasutab vees liikumiseks "tiibade" lehvitamist. Kujult näebki tool raikala sarnane välja. Tooli valmistamiseks on kasutatud võimalikult vähe materjali.

Lemmikobjekt enda loomingust? Miks?
Lemmikuks on ikka jäänud plokknagi. See on mul ka kõige kauem tootmises olnud toode, mida müüakse ikka veel. Plokknagi on disainilt väga lihtne, aga insener-tehniliselt väga täpsete detailidega toode.

Intervjuu ilmus esimest korda Eesti ekspressi kuukirjas Moodne kodu 30. novembril 2016.