See, mis võib tunduda müüja jaoks imeline, ei pruugi olla teisele meelepärane ja vastupidi. Seetõttu mõtle hoolikalt läbi, kuidas tekitada ostjale kõige parem esmamulje. Just sellest sõltub suuresti kõik edasine. Juhul kui sinu kinnisvara pole ammu värskendust saanud, siis loe nõuandeid, kuidas seda lihtsasti teha.

1. Mida vähem on tubades asju, seda parem! Kasutuna seisvad tarbeasjad, perepildid või mälestusesemed tasuks vähemalt 2/3 ulatuses silma alt ära panna. Mida vähem on ruumis asju, seda paremini paistab silma mööbel. Üksikud aksessuaarid ja mõni tore pilt võib teinekord muidugi ka kasuks tulla ja aitab vältida steriilset hotellitoa tunnet. Tihti ostavad inimesed elustiili, mitte vara. Ostja tahab lasta enda fantaasial lennata, kuid võib saada ka inspiratsiooni mõnest sinu jäetud detailist.

2. Vii enamik tarbetust mööblist välja. See kehtib eelkõige just suurte esemete kohta, mis muudavad ruumi väiksemaks. Jäta alles ainult elementaarsed ja hubasust loovad mööblitükid. Kulunud tekstiilkatted vaheta võimalusel välja või kata neutraalses toonis kangaga.

3. Tapeedid ja värvid seinas on igaühe personaalne valik. Skandinaavias kehtib kinnisvara müümisel või üürile andmisel kirjutamata reegel — kõik seinad valgeks! Kui tapeet on vana ja väsinud, on võimalus ka see üle värvida. Kui sul on seinas tume puit või paneelid, mis muudavad ruumi raskeks, siis on soovitav ka need maalrivalge tooniga üle värvida. Nii ei hirmuta potentsiaalset ostjat salatirohelised seinad või roosiline tapeet, mis seostub paljude jaoks kahjuks suure remondikulu ja uue siseviimistlusega. Valge värvi eelis on ka see, et see muudab ruumid avaramaks ja valgusküllasemaks. Valgus on aga aspekt, mis on kodu soetamisel ülimalt oluline. Hämarad ruumid ei ole ostjale aktraktiivsed.

4. Kui vaibad on vanad ja väsinud, siis vii need pigem loomade varjupaika. Juhul kui põrandaid katab täies ulatuse vaipkate, siis tasub jälgida, et seinad saaksid sobivas toonis värskenduse. Hea mõte on taas valge või hele neutraalne värv.

5. Panusta suurele fotole või maalile. Kui puudub soov värvi peale raha kulutada ja seinad omavad pigem materiaalset väärtust (palk, tellis ja teised väärtuslikud materjalid), siis on kasulik jätta uue omaniku otsustada, millise viimistluse ta valib. Tühju seinu sobib aga alati elavdada mõne maali, graafilise lehe või suurema raamitud fotoga — see loob elamisest kallima ja luksuslikuma mulje. Kui selles osas ideed ja kujutlusvõime puudub, tee ruumist ja seinast kasvõi telefoniga pilt ja kõnni sellega lähimasse kunstigaleriisse või mõne fotograafi juurde. Nemad oskavad kindlasti soovitusi jagada. Odavad lõuendile trükitud pildid supermarketist või kodupoest ei ole alati parim lahendus ja nende abil võid kasu asemel kahju teha luues odava mulje ka kogu ümbritsevale sisustusele. Lihtne ja soodne variant on otsida ise internetiavarustest pilte, mille resolutsioon kannatab printimist ja seejärel raamimist.

6. Panipaiku pole üheski kodus kunagi piisavalt. Ostjad küsivad kindlasti näha nii kappe kui ka garderoobe, et hinnata nende mahutavust. Seega tasub enne korteri müüki kapid korralikult ära koristada, et jätta avaram ja organiseeritum mulje.

7. Lase valgus tuppa! Vaheta lampides kõik pirnid erksamate vastu. Päevinäinud armatuurid saab tänapäeval asendada ka disainpirnidega. Samuti tee aknad puhtaks ja hinda kardinate olukorda. Mustrilised või pitsilised kardinad asenda heledates toonides lihtsate ja õhuliste kangastega või jäta üldse ära. Kodu peab valguses särama, sest see teeb ta rohkem müüdavaks.

8. Kui teil on lemmikloomi, siis viige need näitamise ajaks sõprade juurde hoiule. Lemmikute sööginõud või liivakast ei anna meeldivat aroomi ja kõigile ei pruugi meeldida ka loomapidamisega kaasnevad karvad mööblil.

9. Köök on kodu süda! Kui see näeb väsinud välja, küsib ostja kohe hinda alla. Kõige odavam uuendamine hõlmab taas värvimist neutraalsete-heledate toonidega. Nii saate esitleda kööki kui tühja lõuendit, mida ostja saab vajadusel ise edasi kujundada. Hea mõte on investeerida ka ühte korralikku köögimasinasse. Üks silmatorkav seade loob köögist väärtuslikuma mulje.

10. Head fotod müügikuulutuses. Ükskõik, kui hea või ilus on sinu kodu tegelikult, ära unusta, et ostja on selle kohta müügikuulutuses nähtud piltide põhjal juba oma arvamuse kujundanud. Lase fotod teha vaid professionaalsel fotograafil, sest mitte kunagi ei teki esmamuje loomiseks teist võimalust. Ostu puhul saabki paljudel juhtudel määravaks just hea esmamulje.

Tähtis on tekitada sisenejale soe, turvaline ja tervitatud tunne. Seda saab teha ka soodsalt lisades elamisse eredavärvilisi lõikelilli, süüdates külmal ajal kaminas tule või lisades lõhnaküünlaid. Väike investeering tuleb 100% tagasi ja kinnisvara saab müüdud mitte ainult kiirelt, vaid ka väga hea hinnaga.

LOE LISAKS: