Muidugi meeldiks paljudele meist oma saun enda kätega algusest lõpuni valmis teha – tulgu see siis maakodu õuele, majaalusesse keldrisse, tühjalt seisvasse abihoonesse või hoopis linnakorteri vannitoa nurka. Loomulikult saab pea iga tubli harrastusehitaja sellega ise hakkama, vaja on ainult pealehakkamist ja mõningast ehitusoskust. Kui aga varasem kogemus puudub, võib nõu küsida ehitajast sõbralt, seilata internetiavarustes või veeta tunde raamatukogus vastavasisulist kirjandust uurides. Nii võib usin iseõppija ehitada korraliku sauna, kus mõnusat leili ja õdusat istumist jätkub aastateks.

Kahjuks ei ole harvad ka juhud, mil ettevõtmine teadmiste, kogemuste ja oskuste puudumise tõttu täiesti ebaõnnestub. Isetehtud saun on kui oma laps, keda hoitakse ja hellitatakse ning kellele pahandused andeks antakse. Seega ei ole hullu, kui päevi või nädalaid kütmata saunaahi esialgu hästi ei tõmba ja suitsu sisse ajab. Või kui mõni valesti paigaldatud detail saunaruumis pisut turritama kipub või viletsa ventilatsiooni tõttu nurgad hallitama hakkavad. Isegi kuiv ja kehv leil antakse andeks. Ikkagi oma kätega ehitatud. Tõenäoliselt tundub sauna iseehitamine ka odavam kui meistrite palkamine: endale ju töötasu ei arvesta, osa vajalikust materjalist võib leida aastakümneid kuuri taga seisnud lauavirnast jne. Aga kui vanad väsinud materjalid lõpuks saunatamise käigus järele annavad või kogemuste puudumisest tulenevad ehituslikud vead esile tulema hakkavad, võib mõnus saunatamine pere või sõprade seltsis asenduda halvimal juhul lõputu painava murega sauna tervise pärast ja arvestatavate lisakulutustega selle parandamiseks.

Kuidas selliseid ootamatuid väljaminekuid ja otsatut remondimuret vältida, selgitab Saunamaailma ehitusosakonna juhataja Mihhail Gross. Kuigi Gross hindab isetegemise rõõmu ja enda tehtud sauna emotsioonaalset väärtust, leiab ta, et sauna ise ehitades võib jõuda hiljem palju muret valmistava tulemuseni. Eriti kui soovitakse omada tänapäevast korralikku sauna. “Sauna ehitamine ei ole sugugi nii lihtne, kui näida võib. Et ehitada korralik moodne saun, on vaja kogemusi ja oskusi. Näiteks on väga oluline osata lähtuvalt leiliruumi suurusest valida õige keris, selle asukoht jms. Tähtis on, et õhk korralikult ringleks. Tänapäeval on oluline, et saun vastaks päästeameti nõuetele – nii on näiteks kerise ja korstna paigaldamiseks nõutav vastava kvalifikatsiooniga meister.” Siinkohal rõhutab Gross, et ettevõtlik ehitushuviline võib küll ise palju uurida ja vastavaid õpetusi leida, kuid see ei välista võimalikke eksimusi: “Ehituses on olulised ka väiksemad nüansid, mida asjaarmastajast saunaehitaja ei pruugi märgata. Ka saunaomanikust naabri või sõbra kogemus ei ole tihti piisav. Seega oleks mõistlik kasutada vastaval alal tegutseva ettevõtte teenuseid. Üks lihtne ja hea võimalus oma saunaunistuse elluviimiseks on tellida 15-aastase ehituskogemusega Saunamaailmast saunaehituse täispakett, mille puhul ettevõtte kogenud spetsialistid pakuvad erinevaid sauna terviklahendusi igale maitsele ja soovile. Kui klient täpselt ei tea, millist sauna ta tahab, aidatakse tal ka siin tema vajadustest ja võimalustest lähtuvalt oma soovides selgusele jõuda. Kõnealuseid terviklahendusi pakutakse nii leili-, auru- ja infrasaunade kui ka spaalahenduste puhul.

Saunaehituse täispakett sisaldab järgmisi teenuseid:

  • nõustamist vastavalt kliendi vajadustele ja soovidele
  • sauna 3D-projekti (sisaldab hinnapakkumist, saunaprojekti, 3D-pilte, kaasnevate toodete pilte, ülevaadet moodsatest trendidest)
  • mõõdistamist
  • projekteerimist (eskiisprojekt)
  • projekti kooskõlastamist
  • sauna ehitamist
  • viieaastat garantiid (kehtib ehitisele ja sellesse püsivalt paigaldatud seadmetele juhul, kui klient täidab lepingus kokku lepitud tingimusi)
  • hoolduspaketti garantiiperioodiks ja soovi korral ka pärast garantiiaja lõppemist

Saunamaailma ehitusosakonna juhataja Mihhail Grossi sõnul on nende populaarseim projekt – 3D-projektist kuni võtmed kätte, lisaks garantii ja hooldusteenus – tellija jaoks suurepärane võimalus saada saunaomanikuks ise selle ehitamise ja kavandamisega vaeva nägemata.

Loe rohkem Saunamaailma kodulehelt.

Jaga
Kommentaarid