1. Betoonile tekivad kergesti kriimustused ja plekid
Võiks ju arvata, et midagi, mis on tehtud samast materjalist kui kõnniteed, talub lõputut kasutamist ja kulutamist, kuid päris nii see siiski ei ole. Betoon on kurikuulus selle poolest, et kõiksugu vigastused hakkavad selle pinnalt väga hästi silma. Poorne materjal kipub kergesti vedelikku ja baktereid sisse imama ning seetõttu on ääretult oluline selle pealispind juba paigaldamisel kaitsta ja tihendada. Teoreetiliselt muudab tihendamine tööpinnad pleki-, kriimu- ja kuumakindlamaks.

Tegelikkuses jäävad ka tihendatud pinnale kasutusjäljed, just nii nagu graniidile ja marmorilegi. Eriti tugevad jäljed jätavad oliiviõli, punane vein, mahl ja kohv. Isegi midagi nii lihtsat kui veetilkadest jäänud jäljed võivad üldmulje parasjagu lohakaks muuta ja see võib tõsisest korraarmastajast koduomaniku hulluks ajada. Mõnele aga selline maalähedane välimus just meeldibki, suhtudes neisse ebatäiustesse kui ajapikku tekkivasse rikkalikusse paatinasse.

2. Betoon vajab hooldust
Hoolimata sellest, kas see kulunud välimus meeldib sulle või mitte, peaksid olema kursis, kuidas töötasapindu kõige paremini hooldada. Betooni pealispinda tuleks iga paari-kolme aasta tagant uuesti tihendada. Väldi abrasiivseid puhastusvahendeid ja karedaid puhastusšvamme, mis võivad tihendatud pinna rikkuda. Et pinnale ei jääks plekke, kasuta lõikelaudu ja pühi iga maha läinud tilk võimalikult kiiresti ära. Vahata tihendatud pindu kord kuus, ka see aitab plekke ära hoida.

3. Betoon võib praguneda
Kas mõte peenemastki praost paneb nägu krimpsutama? See on risk, mis betoonist töötasapindadega kaasas käib, seda eriti siis, kui need on kohapeal valatud, mitte valmiskujul kohale toodud. Pragusid on võimalik teataval määral ennetada, kui kasutada lisaks kiudtugevdusmaterjali, terasest armatuuri ja/või võrku, kuid päris 100% pole neid võimalik ära hoida. Eelkõige on praod tingitud survest või hoone loomulikust vajumisest. Õnneks ei hakka need tavaliselt väga silma ja neid on lihtne parandada.

4. Tegemist on korraliku investeeringuga
Seda nii aja kui ka raha mõttes. Selleks, et betoonist tasapind lõplikult kivistuks, kulub 28 päeva. Ja kuigi see võib olla odavam lahendus kui näiteks Carrara marmor, siis pole ka betoon just odav. Hind sõltub suuresti ka sellest, kas lähed isetegemise teed või pöördud professionaali poole (kohapeal valatud või eelvalmis tasapinnad) ja kas soovid erilahendusi. Betooni on võimalik valada ükskõik millisesse vormi, seda saab toonida, värvida ja anda tekstuurile kõikvõimalikke varjundeid ning kasutada ükskõik millist viimistlust — lisaks võib betooni kaunistada näiteks keraamiliste plaatide või kivikestega.

Kui jahid täiuslikkust, siis oleks tõenäoliselt mõistlik otsustada mõne teise materjali kasuks. Kuid kui sulle meeldibki pisut kulunud ja karm välimus ning paatina su südame kiiremalt põksuma paneb, siis tasub betoon katsetamist. Tee lihtsalt eelnevalt piisavalt uurimistööd ning ära unusta korralikku ja korrapärast hooldust.

Allikas: housebeautiful

LOE VEEL: