Seadmed — nii päikesepaneelid kui ka inverterid ja muud komponendid on järjest odavnenud ning tänapäevaks juba üsna mõistliku hinnaga. Eesti vanima ja suurima päikeseelektriga tegeleva firma Naps Solar Estonia OÜ juhataja Ander Pukk selgitab päikeseenergeetika eeliseid.

Päikeseelekter on kõige kergemini kasutatav uus tootmisliik, kuna elektrienergia on ülimalt universaalne. Vaadake vaid kodus ringi, enamik kodumasinatest töötab elektriga, see valgustab, soojendab ja käitab pea kõiki muid seadmeid, mis meie kodudes leidub. Majapidamised kogu maailmas kasutavad igal aastal üha vähem soojusenergiat, kuid järjest rohkem elektrit. Päikeseenergiaseadmed töötavad hääletult, ei liigu ega pöörle, nad ei riiva ilumeelt ja on madalate käituskuludega.

See on mõistlik investeering nii rahapaigutuse seisukohalt kui ka alternatiivse pensionisambana. Pensionifondide kesistest tulemustest on kuulnud kõik, lisame siia kõrged fondihaldurite teenustasud ja selgeks saab, et pensionifond on kõige kasulikum just viimastele. Inimesed saavad oma vabu rahalisi vahendeid kasutada hoopiski nutikamal viisil — investeerides päikesest elektritootmisesse. Nii loote endale uue, sõltumatu pensionisamba. Inflatsioon seda ei ohusta ning tootlikkus on 9-10% juures. Praegustes oludes, kus tõenäoliselt kaugel pole aeg, kus raha pangas hoidmise eest peab hakkama peale maksma, pole see sugugi paha tulemus. Investeering kinnisvarasse võib olla isegi madalama tootlusega. Teiseks vähenevad koheselt elektriarved ja boonusena on see konkreetne samm pärandamaks tulevastele põlvedele puhtam elukeskkond. Vabastate ennast ka elektrihinna kõikumistest, see enam teie elu suurel määral ei mõjuta, kuna oma elektritootmisega olete selle enda jaoks fikseerinud.

Kinnisvara väärtus tõuseb, kui kasutate päikesepaneele ja unustada ei tasu, et praegu veel natuke võõrastav mõte päikesepaneelidest on kiiresti muutumas uueks normaalsuseks. Paari aasta pärast ei kujuta keegi meist enam uut maja ilma ettegi. Oluline põhjus selleks on järjest uuenevad nõuded ehitamisele ja karmistuvad energiatõhususe nõuded uutele hoonetele. Praeguseks on kogu Euroopas saanud märksõnaks hoonete energiatõhusus. Euroopa Liidu Hoonete Energiatõhususe Direktiivi järgi on liikmesriigid kohustatud uute ja oluliselt rekonstrueeritavate hoonete osas järgima energiatõhususe nõudeid. Peale 31. detsembrit 2020 peavad kõik uusehitised olema liginullenergiahooned. Kaks aastat varem jõustuvad samad nõuded riigi kasutuses olevatele ehitistele. Enamasti on väga keeruline neid nõudeid täita lokaalse energiatootmiseta.

Päikesepaneelid asendavad traditsioonilisi ehitusmaterjale. Paljud uued ehitised projekteeritakse juba praegu kindla mõttega päikesepaneelid kasutusele võtta. Kui valime katusepaigalduseks spetsiaalsed ehitisintegreeritavad paneelid või kasutame vastavat paigaldussüsteemi, on võimalik saavutada veekindel kate. Nii pole katuseplekki või katusekive vaja ja nende arvel on võimalik kokku hoida. Paigaldamine käib kiirelt ja on isegi lihtsam kui näiteks kivikatuse tegemine. Teine oluline kasutusviis on kas osaline või täielik fassaadi katmine paneelidega. Osalise katmisega, näiteks päkesesirmidena akende kohal, toodame üheaegselt energiat ja hoiame kokku ka ruumide jahutuse arvel, kokkuvõttes asaavutame hea sisekliima vähemate kuludega.

Ehitisintegreeritud paneelidega hoone Tallinnas Lõõtsa 5


Firmadele on päikeseenergeetika kasulik. Võrreldes eraisikutega on firmadel mõningane eelis päikeseelektri kasutamisel. Paneelid toodavad elektrit teatavasti ebaühtlaselt. Öisel ajal ei ole paneelid töös, väiksel võimsusel algab tootmine suvisel ajal kell 3-4 paiku öösel, saavutades lõunaks maksimumi. Õhtusel ajal langeb tootlikkus sarnaselt hommikuga madalale ja katkeb sootuks kell 23. Eraisikutel on keeruline toodetud energiat koheselt ära kasutada, sest tootmispiik on ajal, mil pere pole kodus. Firmad aga suudavad enamuse toodangust ise tarbida, sest tööaeg ja paneelide suurim tootlikkus langevad ajaliselt kokku. Majapidamised on sunnitud enamasti suure osa toodangust müüma tagasi võrku ja tegema tasaarveldusi energiafirmaga. Ostu- ja müügihinna erinevusest tingituna pikeneb tasuvusaeg mõnevõrra.

Järgmises artiklis räägime lähemalt päikesepaneelide paigaldamisest. Huvi korral saab rohkem infot Naps Solar kodulehelt.

Jaga
Kommentaarid