1. Ruumipaigutus ja lammutustööd

Planeerimise juures on oluline ruumipaigutus — kas säilitada vann või dušinurk, kuhu paigutada kapid, pesumasin ja muud seadmed. Paneelmajade vannitoad on sageli väga väikesed ja ruumi avaramaks muutmisel on abiks WC ja vannitoa vahelise vaheseina lammutamine.

Kui vannituba vajab kapitaalremonti, tuleks ette võtta kogu sisemuse uuendamine ja asjade väljavahetamine. Aastakümneid kasutuses olnud WC-poti, valamu ja vanni või dušikabiini peaks sel juhul uute vastu vahetama. Kui ruumipaigutus muutub, siis tuleb üle vaadata ka torustiku paiknemine, võibolla ei täida see enam uue planeeritava ruumi kasutusvajadusi.

2. Kommunikatsioonide paigaldamine ja elektritööd

Ruumilahenduse juures oluline pöörata tähelepanu kanalisatsiooni- ja veetorude ning elektripistikute asukohtadele. Kaasaegsete lahenduste puhul paigaldatakse kõik torud ja kaablid pilgu eest ära seinte taha, tänu millele on vannituba hiljem oluliselt lihtsam korras hoida. Liigsest niiskusest tekkiva hallituse vältimiseks on vannitoas väga oluline paigaldada ventilatsioon ja küttekeha. Üha sagedamaks muutub põrandakütte kasutamine vannitoas.

Kindlasti tuleb need detailid läbi mõelda enne ehitustööde algust, et vältida lisatööd või keerukaid ümbertegemisi ja sellega kaasnevaid kulusid.

3. Tasandamine ja hüdroisolatsioonitööd

Vältimaks niiskusest tingitud kahjustusi, on oluline vannituba niiskuse eest isoleerida. Üldjuhul vajavad ka seinad ja põrand tasandamist, et pinnad plaatimiseks ja lõppviimistluseks ette valmistada.

Lisaks seinte ja põranda tasandamisele ning hüdroisolatsioonitöödele võib olla vajadus ka lae uuendamiseks ning kui soovid mingit erilahendust, siis võibolla on tarvis mõnes kohas tõsta põrandat.

4. Viimistlus- ja plaatimistööd

Viimistlusmaterjalide valik on lai ja pakub rohkelt võimalusi huvitavate lahenduste leidmiseks. Horisontaalselt paigutatud keraamilised plaadid tekitavad ruumi avarust, samuti võib julgelt kombineerida kontrastseid värve nagu pruun ja valge või must ja valge. See põhimõte kehtib lisaks keraamilistele plaatidele ka mööbli puhul. Ning võimalik, et eelistad uues vannitoas hoopis puitu. Kui vannituba on väiksemat sorti, siis toob avarust juurde heledate toonide kasutamine.

5. Sanitaartehnika paigaldus

Sanitaartehnika paigaldus vajab spetsiaalseid oskusi ja varasemat kogemust hilisemate ebameeldivuste vältimiseks. Kui vannituba on väike, aga näiteks köögis on ruumi, siis võibolla oleks mõistlik pesumasin kööki paigaldada, et vannituppa avarust juurde saada.

Tuleb arvestada, et remondiga kaasnevad müra, tolm ja elamise ümberkorraldused ning remondiperioodil ei pruugi olla pesemisvõimalusi. Samas ei tasu karta, et vannitoaremondiga saab kannatada ka kogu ülejäänud elamine. Kuigi tolmu lendab, on mööbel ja muud ruumid hoolikalt kinni kaetud ja pärast remonttööde lõppu saavad tehtud ka ehitusjärgsed kergemad koristustööd.

Loe veel Bauhofi remondiblogist.

LOE LISAKS: