See seinakattematerjal on puuvilla, tselluloosi, mineraalide ja siidikiududest koosnev mass, mille segamisel veega saadakse põnev naturaalne antistaatilise ja heli summutavate omadustega, hingav ning pehme seinakattematerjal. See ei sisalda toksilisi aineid ning on lõhnatu.

Kui segukonsistents saab liiga vedel, tuleb lihtsalt kuivpulbrit juurde segada. Parandamise eesmärgil ongi mõistlik lisakott materjali varuks hoida.

Vedeltapeet on talvel soojendav ja suvel jahutava efektiga. Samuti võib unustada tolmu ja seina kolletumise ega pea ka muretsema vigastatud või määrdunud kohtade parandamise pärast. Määrdunud seinakatte eemaldamiseks pihustatakse määrdunud kohale vett, kaasates kindlasti ka puhast katet umbes 15 cm raadiuses, seejärel tuleb oodata umbes 20 minutit.

Määrdunud kate eemaldatakse ning visatakse minema, vana puhas kate (15 cm) samuti eemaldatakse, lisatakse juurde 20% uut tapeeti, segatakse kokku ühtlaseks massiks ning asetatakse tagasi. Niimoodi ei tule seinale uue ja vana tapeedi tooni vahet.

Vedeltapeedid erinevad materjali koostise poolest, mis määrab ära ka hinnaklassi. Põhimõtteliselt võib leida ca 20 erinevas hinnaklassis vedeltapeedi materjale.

Vedeltapeedi suurim eelis on antistaatilisus ehk see ei kogu tolmu. Teine suur eelis ongi määrdunud kohtade lihtne parandamine ehk kahjustunud koha saab veega välja pesta ja sinna uue kii materjali kanda. Samuti on seda lihtne seinast eemaldada, teoreetiliselt seinalt kokku korjata ja soovi korral uuele seinale kanda.

Vedeltapeedi omadused

  • 100% looduslik materjal.
  • Lõhnatu ja hingav, tagab ehitise loomuliku õhuvahetuse.
  • Hea heliisolaator, suurepärane ruumi akustika parandaja.
  • Hoiab toa sooja ja ruumi sisetemperatuuri stabiilsena - vastavalt kas sooja või jahedana.
  • Varjab aluspinna defekte, katab ühtlaselt ebatasaseid pindu ning pinnale ei teki pragusid.
  • Kiire ja lihtne paigaldada, võimatu seina ära rikkuda, lihtne veega eemaldada ja lihtne parandada.
  • Lihtne hooldada, vedeltapeet ei kogu tolmu ega kolletu, seda saab harjata.
  • Kergesti parandatav, imelihtne on määrdunud kohtade vahetamine seinas.

Kuidas vedeltapeet seina saab?

Vedeltapeet on lihtsalt paigaldatav, ei vaja erilist seina ettevalmistust, sest katab ühtlaselt ebatasaseid pindu, sealjuures näiteks ka torusid ja muid erikujulisi pindu. Vead on kergesti eemaldatavad vee abil.

Vedeltapeet kantakse seinale plastikust siluriga. Pealekandmisel silutakse massi mööda seina ühtlaselt laiali. Massi tuleb kanda peale õhukese kihina – umbes 1 mm.

Allikad: Värvikeskus, tapeedid.ee

Vaata ka videot, kuidas vedeltapeediga töötada:

LOE KA: