Värvidega saab muuta ruumi proportsioone

Kui värvida lagi valgeks ja seinad pastelseteks, siis näitab selline kombinatsioon ruumi visuaalselt objektiivsemalt ja loob turvalise tunde. Madalas ruumis võib seinad ja lae värvida ühtemoodi heledaks, nii tundub tuba kõrgem. Teine võimalus on värvida seinad triibuliseks.

Kõrges ruumis tundub lagi madalam, kui värvida see tumedamaks kui seinad. Tume põrand teeb toa silmale veelgi madalamaks. Teine nipp ruumi madalamaks muutmiseks on värvida sein horisontaalselt triibuliseks.

Pikk kitsas tuba mõjub lühema ja laiemana, kui värvida otsasein tumedamaks. Väike ruum on avaram, kui kasutada heledaid toone. Väikses toas ei ole hea kasutada suure mustriga tapeeti, vaid valida väikese mustriga tapeet või värvida sein ühte värvi.

Seina saab tuua visuaalselt lähemale, kui värvida üks sein tumedaks. Kui jätta üks sein heledaks ja teised seinad teha kõik tumedaks, siis teeb see toa tunduvalt väiksemaks ja võib hakata rõhuma. Samuti muutuvad ka ruumi proportsioonid ja tunnetus tunduvalt rohkem.

Bordüüri värvimisel värvi alati seina alaosa tumedam ja ülaosa heledam ning mitte vastupidi. Bordüüriga ei poolitata tuba kunagi seina keskelt, vaid alati alt või ülevalt poolt.

Toonidega saad luua avarust ja tuua tuppa valgust

Heledad ja jahedad värvid toovad ruumi valgust ja avarust, mõjuvad kergemate ja õhulisematena. Heledad sinised ja sinakasrohelised seinad tunduvad taanduvat, näidates ruumi avaramana. Hele mööbel pääseb paremini mõjule heledal foonil. Kõrgete seljatugedega diivanid ja toolid teevad juba niigi ahta ruumi veelgi väiksemaks. Avaruse saavutamiseks tuleb kasutada madalat mööblit ja lühemaks saetud jalgadega lauda, taburette, toole. Väikeses toas peaks läbi ajama võimalikult vähese mööbliga. Tuba aitab suurendada ka peegel, suured klaaspinnad (aknad või uksed) ja heledam valgustus.

Väiksema ja intiimsema ruumi saab soojade, veidi tumedamate värvidega. Tumedad värvid nagu tumesinine, violetne, pruun ja tumeroheline nõuavad ka tugevamat valgust ja mõjuvad raskemalt.

Tasub teada, et heledam ruumiosa haarab esimesena tähelepanu ning püüab enam pilku. Kui ruumis on esemeid raske eristada, võib see tulla nende liiga sarnasest heledusest või tumedusest.

Küllastunud toone ehk värve, milles puhta tooni osakaal on suur, soovitatakse kasutada ruumides, kus ei viibita pidevalt. Mida rohkem me ruumis oleme, seda vähem võib seal olla puhtaid värve. Küllastunud värve on kõige sobivam kasutada aktsendina. Söögituba, raamatukogu ja elutuba mõjuvad meeldivamalt, kui need on pehmemates ning veidi summutatud või sametistes nüanssides. Väga tuhmid, hallisegused värvid mõjuvad rahulikult ja monotoonselt, aga ka kulunult ja argiselt.

Allikas: Vivacolor

LOE LISAKS: