Järgnevalt toome välja põhilised vead, mida tavaliselt tehakse. Elektrist võib aga hetkega saada sinu suurim vaenlane, seega tuleb elektritöödel olla väga ettevaatlik.

Eksimus nr 1. Vale suurusega juhtmete kasutamine

Juhtmeid on mitmes erinevas suuruses, seega tuleb valida just selline, mis sobib. Vale voolutugevusega juhtme valimisel võib tekkida ülekuumenemise või kaitsme väljaviskamise oht. Seega tuleb valida juhe või kaabel, millel on nõuetekohane tugevus (amprite arv).

Eksimus nr 2. Ühenduste tegemine ilma harukarbita

Harukarbid kaitsevad ühendusi juhuslike kahjustuste eest ning lahtistest ühendustest või lühistest tingitud sädemete ja kuumuse eest.

Eksimus nr 3. Juhtmeotsade liiga lühikeseks lõikamine

Juhtmete liiga lühikeseks lõikamise korral on keeruline neid pärast ühendada, seega tuleb jätta varu. Kui juhtmed juba on liiga lühikeseks lõigatud, siis saab kasutada juhtmete pikendusi.

Eksimus nr 4. Juhtmete jätmine ilma kaitseta

Juhtmed tuleb kaitsta väliste vigastuste eest. Näiteks võib kasutada kaablikaitselinti, -toru, -kõri ja karbikuid. Samuti paigalda juhtmed seina ja lagedesse klambritega kinnitatult.
Oluline on juhtmete üle vaatamine ja kaitsmine ka paigaldamise ajal, sest vigastada saanud juhe võib põhjustada tulekahju ka seina sees.

Eksimus nr 5. Lahtine pistikupesa ja lahtised ühendused

Lahtised pistikupesad võivad tuleohtlikud. Lahtiste pistikupesade kasutamisel võivad lahti tulla ka juhtmete ühendused ning need võivad üle kuumeneda. Lahtise pistiku parandamiseks võib kasutada spetsiaalseid kruvi ümbriseid, mis hoiavad kruvi paigal. Koduste vahenditena võib kasutada näiteks spiraaltraati ümber kruvi.
Tuleb kindel olla, et kõik ühendused oleks kindlalt kinni. Lahtised ühendused põhjustavad enamasti seadmete ja tulede ebaühtlast töötamist, vilkumist, samuti on oht ülekuumenemiseks. Kaitsmete uurimiseks tuleb alati need kõigepealt välja lülitada.

Eksimus nr 6. Karbikute täitmine liiga paljude juhtmetega

Liiga paljude juhtmete mahutamine ühte väiksesse karpi on ohtlik, sest võib tekkida ülekuumenemise, lühiste ja isegi tulekahju tekkimise oht. Ohu vältimiseks tuleb kasutada õige suurusega karbikuid. Informatsiooni sobivate karbikute kohta võib küsida elektripoest või elektritööde teostajalt.
Allikas: Powtec OÜ