Mis on hübriidkontor? See on kontor, kus puuduvad kindlaid töö tegemise kohad, tööks sobib iga mõnus paik. Hübriidtöötaja on see, kellele sobib paindlik töö tegemine, paindlik asukoht ja iseloom. Ta töötab kord kodus, kord kohvikus, kord kontori laua taga, kord mugaval diivanil või baaripukil. Vastavalt tundele ja vajadusele.

Traditsiooniline avatud kontor on sageli suur ruum, kus igal töötajal on oma “nurk” koos töölaua ja pliiatsitopsiga. Tundub, et oled fikseeritud kindlale kohale ning ainus võimalus hinge tõmmata, on jalutada kohvikusse või ühisele puhkealale. Kuna tööstiilid ning -iseloom on ajas muutunud, ei täida avatud kontor sageli enam tänapäeva töötaja vajadusi. Avatud kontori kujundus ei toeta meeskonna- ja loomingulist koostööd. Pidev taustamüra, kolleegide telefonikõned ja jutukatked segavad keskendumist ja töötegemist.

Kas oleks aeg oma kontorid ümber kujundada? Oluline on leida lahendused, mis vastavad tõeliselt konkreetse ettevõtte töötajate vajadustele ning töötavad. Kaasaegne kontor vajab paindlikkust, funtsionaalsust, võimalust eraldumiseks ja koos töötamiseks, puhkamiseks ja lõõgastumiseks. Mõnusalt koos võivad olla kodu, kohvik, puhkeala ja büroo. Tulemuseks on hübriidkontor.

Disainialal tutvustatakse 30 erineva ettevõtte poolt pakutavat disaini.
Esindatud on lauad, toolid, riiulid ja valgustid. Erinevad võimalused ruumiakustika parandamiseks: akustilised tornid, vaheseinad ja seinapaneelid, akustiline tugitool privaatseks telefonivestluseks. Ergonoomilised lahendused võimaldavad valida, millise kõrgusega laua taga on soov just täna töötada või hoopis seista tasakaalulaual säästes nii oma selga.
Diivanid sobivad nii külalistele ooteruumi kui ka töötajatele lõõgastumiseks, ajurünnakuks või nõupidamisteks. Töökeskkonda annavad hubasust toataimed, padjad, kardinad, maalid, kalendrid jm aksessuaarid. Näidatakse ka erinevaid seina kaunistamise võimalusi nagu puidust seinamosaiik, 3D seinapaneelid ja tapeedid.

„Arvan, et selliselt tervikus kujundatuna on ruum vaatajale hästi visualiseeritud, ette on näidatud üks viis kuidas erinevate tegijate tooteid kombineerida. See pole kindlasti kerge ülesanne, sest säilima peab informatiivsus nii kliendi kui pakkuja seisukohalt,“ räägib tekstiilikunstnik Monika Järg, kelle akustilisi seinapaneele saab disainialal näha.
Turul on päris lai valik seinapaneele. Monika Järgi firma tegeleb väga heade funktsionaalsete omadustega helisummutavate paneelide ja ruumijagajatega. Helisummutavate paneelide koostis ja tehniline lahendus tagab nii madalate kui kõrgete helide summutamise.
„Meie toote garantiiks on väga head testitulemused (labor SP, Rootsi) ning palju toimivaid referentse. Kliendid tulevad tagasi kui nad oma järgmist bürood või ruumi sisustavad – see on kõige ägedam tunnustus!“ rõõmustab Monika Järg.
Tema sõnul väärtustatakse hästi toimivat ruumi järjest enam ning siin ei ole esikohal mitte niivõrd silmailu, vaid planeerimine algab ikka funktsionaalsusest.
“Kui ruum on mürarikas, kommunikatsioonid on vales kohas või ruumis on ebaloogiline liikumisskeem, siis ilust pole kasu. Hea kujundus peaks aga iseenesestmõistetavalt hästi funktsioneeriva ruumiga kaasas käima, seda toetama ja esile tooma,” ütleb Monika Järg.
Disainiala kujundasid sisekujundaja Margit Marsh ja projektijuht on Kaili Ojaperv.
Allikas: Tartu Näitused