Esimene samm: mõtle, mida soovid saavutada?

Sageli mõtlevad inimesed, et vastus on lihtne: vajan lihtsalt uut vannituba. Samas nõuab ka kõige väiksema vannitoa remontimine arvestatavat väljaminekut ja muidugi ka aega. Seetõttu on parem mõelda juba suurelt ja teha kõik nii, et oleksid ka ise lõpptulemusega rahul. Häid lahendusi saavutatakse ka minimaalse eelarvega ning tihti ei tähenda madalam eelarve, et peaksid oma unistustest loobuma.

Enne kui hakkad midagi tegema, mõtle, milline võiks ideaalne vannituba olla? Unusta hetkeks raha ja ruum, vaid lihtsalt kujutle, millist vannituba sooviksid kõige enam.

Mõtle ka järgnevatele punktidele:

  • Mitu inimest hakkaks vannituba kasutama?

  • Kui palju aega veedaksid vannitoas hommikuti ja õhtuti?

  • Millise rutiiniga oled harjunud? Kas praeguse vannitoa suurus on piisav või vajaksid rohkem ruumi?

  • Kas vajad vannituba, mida on väga kerge koristada?

  • Kui palju panipaiku vajad?

  • Kas soovid vannituppa mugavaid lisandusi nagu aurudušš või rätikusoojendi?


Kui plaanid ainult vannitoa välimust värskendada, tasub sellegipoolest uurida, kuidas on eelmised omanikud vannitoas remonti teinud. Näiteks kui maja on vana ja torud on vahetamata, võib hea plaan olla ka torude vahetus, et vältida olukorda, kus mõne aasta pärast tuleb tehtud töö üles võtta.

Tihti on remondi eesmärgiks vaid ruumi funktsionaalsuse parandamine — olgu selleks vanni asendamine dušiga või mõningane ümberpaigutus, et ruumi rohkem kappe mahutada. Asjade ümberpaigutamine võib ette tuua ka torutöid ning igaks juhuks tasub sellele variandile enne remonti mõelda.

Teine samm: eeltöö ja eelarve

Alustuseks on mõistlik teada, kui palju saad üldse kulutada. Hinnad võivad ulatuda tuhandetest eurodest kümnetesse tuhandetesse. Alati tasub arvestada 10-20% suuremate kuludega, sest ette võib tulla ootamatuid olukordi ja pisitöid. Kui soovid, et kulud oleksid madalamad, siis proovi planeerida remont nii, et pole vaja torude asukohti muuta ning lähtu ruumikujundusel olemasolevast paigutusest.

Kolmas samm: leia professionaal

See, kas soovid professionaalse sisekujundaja poole pöörduda või mitte, sõltub iga ühe enda oskustest ja eelistustest. Sisekujundaja ei pea tähendama alati hiigelsuurt väljaminekut, vahel on abi ka tunniajasest konsultatsioonist, mis väga palju ei maksa, kuid mille abil võid olulisi vigu vältida ja raha kokkugi hoida.

Vannitoa remont võib ühel hetkel osutuda väga keerukaks, kui puudub varasem kogemus. Võid ju mõelda, et lammutad ja ehitad kõik ise, ent ootamatult võib teele ette tulla takistus, mis vajab professionaali oskuseid. Ka santehnilised tööd tasub usaldada santehnikule ning mõnes riigis on see isegi kohustuslik, et eritöid ei teeks inimene ise katse-eksitus meetodil. Kui soovid säästa ja ise remontöödesse võimalikult palju panustada, jäta enda teha näiteks värvimis- ja plaatimistööd (eeldusel, et tead, mis on korralik hüdroisolatsioon).

Neljas samm: pane paika sisekujundus

  • Ideid on hea ammutada Pinterestist — uuri, milliseid värve, stiile ja materjale on kasutatud ning kus sarnaseid materjale müüakse. Vannitoa välimus võiks kokku sobida ülejäänud elamisega.

  • Kui unistuste vannituba on suurem, kui praegune vannituba, siis mõtle, millised ruumid on vannitoa kõrval. Võib-olla saad ruumi juurde näpistada ja ehitada vannitoa pisut suuremaks.

  • Tasub mõelda ka sellele, milliseid kappe vajad, kui palju valgust võiks vannitoas olla ja millisel kõrgusel võiks olla näiteks kraanikauss. Võib-olla elad kellegagi koos ja teie pikkusevahe on erinev? Seetõttu on oluline, et kõikidel pereliikmetel oleks vannituba mugav kasutada.

  • Kui ruumi on rohkem, tasub mõelda ka sellele, kas vannituba võiks olla ühendatud näiteks garderoobiga. Nii saad hommikul ärgata ja end valmis sättida ilma, et peaksid oma kalli kaasa üles äratama. Võimalusi on väga palju ja lähtuda tasub oma vajadustest.

  • Tähelepanuta ei tohiks jätta ka elektripistikuid. See võib tunduda küll elementaarne, kuid samas tasub mõelda oma hommikusele rutiinile. Kui näiteks pesumasin töötab ja sul on samal ajal vaja ka fööni kasutada, siis kas see on ruumis võimalik?


Viies samm: pane kõige tähtsam paika

Selles faasis peaksid olema paigas põrandaplaan ja skeem, kuidas hakkavad paiknema valamukapp, dušinurk ja pesumasin. Kui suurused ja mõõtmed on täpselt paigas, saad hakata planeerima, kui palju ja milliseid ehitusmaterjale vajad. Nüüd on hea aeg mõelda ka materjalide sobivusele, et kõik vastaks ootustele ja vajadustele. Näiteks kui soovid vannituba, mida oleks võimalikult lihtne puhastada, vali materjalid, mis on selleks sobilikud. Marmor näeb kena välja, ent seda on keeruline hooldada. Vannitubadesse sobib materjalide poolest aga hästi ka kivi ja puit.

Peamised asjad, mille osas võiksid nüüd valiku langetada on:

  • vann, dušš või mõlemad?

  • värvivalik

  • panipaigad

  • segistid

  • põrandamaterjal

  • valgustus

  • peeglid

  • valamu ja valamukapp

  • riiulid ja teised panipaigad

  • plaadid

  • tualetipott (kui vannituba ja WC on koos)

  • muu sisustus

    Selle põhjal selgub ka täpsem remondikulu.

Kuues samm: hinnapakkumised

Kui lased remondi teha töömeestel, siis soovitatakse küsida kolm hinnapakkumist erinevatelt hea taustaga firmadelt. Kui teed mõne sisekujundajaga koostööd, siis ilmselt oskab tema soovitada asjalikke töömehi, kellega on varem koostööd tehtud.

Kui plaanid remondi osaliselt ise teha, vaata ringi erinevates ehituspoodides ja santehnikat müüvatest salongides ning vaata, mis omavahel kokku sobib ja milline on ühe või teise toote hinnatase.

Seitsmes samm: tööd ja paigaldus

Ideaalis on enne ehitustööde algust kõik detailid planeeritud ja materjal valmis ostetud. Poleks ju mõeldav, et töömehed peavad tegema pikema pausi, sest tööpind või tellitud plaadid ei ole õigeks ajaks kohale jõudnud.

Mõelda on vaja ka materjali hoiustamisele. Selleks võiks olla kuiv koht, kuhu saad paigutada ehitustööde ajaks kõik asjad.

Lisaks võiksid mõelda, kas oleksid valmis töödele pilgu heitma ja olema tööde toimumise ajal abiks? Või oled tööga tihedalt hõivatud ega saa samal ajal kodus viibida, et töömeeste küsimustele vastata, kui neil peaks neid tekkima. Igasugused kiired otsused on väga olulised, et kogu projekt kulgeks edukalt.

Kaheksas samm: nimekiri parandamist vajavatest kohtadest

Soovitatav on hoida alles kõik tšekid, lepingud ja erinevate toodete infolehed. Viimased ikka seetõttu, et teaksid, kuidas erinevaid asju õigesti hooldada.

Samas on tõenäoline, et peale remonti ilmnevad mõned parandamist vajavad vead. Tee erinevatest vigadest, mida märkad, nimekiri ja lepi firmaga, kes teostas remonditöid, aeg kokku, et nad tuleksid ja parandaksid need kohad ära. Samas ei tasu aga vigade ilmnemise tõttu ehitusmeestega tõre olla, sest vannitoaremont on keeruline asi ja on igati loomulik, et hiljem vajab üks või teine koht silumist.

Üheksas samm: kujunda ja säti

Nüüd, kui remonditööd on tehtud, on aeg vannitoas sisustusaksessuaarid paika panna. Palju õnne uue vannitoa puhul!

Allikas: houzz.com