Tegemist ei ole mitte ainult tavalise saunaga, vaid märgilise kunstiteosega, mille munale viitav kuju sümboliseerib taassündi ja uusi võimalusi. Projektiga soovitakse tähelepanu tõmmata Kiruna laastatud maastikele, kus on aastakümneid kaevandatud rauamaaki ning mille tõttu vajab linnamaastik nüüd ümberplaneerimist.

Ovaalse plaaniga sauna kontseptsiooni taga on rahvusvaheliselt tunnustatud Rootsi kunstnikud Mats Bigert ja Lars Bergström. Inspiratsiooni ammutati Kiruna arktilisest kliimast, talvistest polaaröödest ja suvistest polaarpäevadest.

Viis meetrit kõrge ja neli meetrit laia ehitise fassaadi katavad 69 kullavärvi roostevaba terasest plaati, mis peegeldavad ümbritsevat maastikku. Saunamaja on lihtne lahti võtta ja kokku panna ning transportida vajadusel erinevatesse asukohtadesse. Sauna interjöörist leiab südamekujulise kerisahju, mis toimib puuküttel.

Hiljuti tunnustati omanäolist ehitist Red Dot disainiauhinna ja Saksamaa Disainiauhinnaga. Objekt nomineeriti ka Londoni rahvusvahelisele disainipreemiale ja Rootsi disainiauhinnale.

15. novembrist kuni 10. detsembrini võib installatsiooniga tutvuda aga hoopiski Pariisi kesklinnas Rootsi Instituudi hoovis. Saun on näituse raames külastajatele avatud ning selleks puhuks on Rootsi moedisainer Diana Orving disaininud ka spetsiaalsed saunakostüümid.

Allikas: Moodne Kodu