Pärast kahte aastat läbirääkimisi, kooskõlastusringe ja avalikke väljapanekuid andis Tartu linnavalitsus LukuCentrumile loa ehitada Tartusse Narva maantee ja Roosi tänava nurgale kõrghoone, mis ületab senist Tartu kõrgeimat hoonet Tigutorni lausa 45 meetri võrra. Tallinnas asuvat Swissoteli lüüakse kõrguses poole meetriga, mis teeb tulevasest pilvelõhkujast Eesti kõrgeima.

LukuCentrumi müügijuhi Raul Oja sõnul on hoonesse planeeritud korterid ja äripinnad, mille hulgas ka LukuCentrumi, Abloy esindus ja mitmed IT ettevõtted. Pilvelõhkujas avatakse ka Tartu esimene viietärnihotell ning hoonega ühenduses olev kolmekorruseline autoparkla.

„Kõrval kruntidel asuvate elumajade asemele ligi 1000 kohaga parkimismaja rajamiseks on omanikelt vastavad load saadud. Endiste eramajade omanikele on kindlustatud kõrghoones linnavaatega luksuskorterid,“ avaldas Raul Oja heameelt. „Tulevane autoparkla lahendab nii Tartu kesklinna kui Tartu Ülikooli Delta hoone parkimisprobleemid. Tulevikus on parkla hädavajalik suurürituste jaoks, näiteks tulevase Arena Tartu ja ka ERM-i külastajatele,“ lisas Oja.

Urmas Ahven, Tartu linnaplaneerimise osakonna juhataja näeb hoonet kui arengutõuget Tartu turismile ja Ülejõe piirkonnale: „Hoonesse rajatav veel avalikustamata ketile kuuluv viietärni hotell on turistile ideaalse asukohaga − 100 meetrit Emajõest ning kesklinnast kiviviske kaugusel nagu ütles Kalevipoeg.“

Linnavalitsus näeb pilvelõhkujat kui siduspunkti, mis muudab Tartu kesklinna üheks tervikuks. Linnavalitsuse esindaja lükkab tagasi jutud, et hoone on kavandatud salaja ja ilma suurema kärata: „Vastupidi — pilvelõhkuja kohta on saanud igaüks arvamust avaldada. Alles lõppes ka linna üldplaneeringu koostamine ja selle avalik väljapanek,“ kinnitab Ahven.

Ehitustööd algavad selle aasta sügisel ning kestavad plaanipäraselt kaks ja pool aastat.

LOE LISAKS: