„Katuste rekonstrueerimise käigus eemaldame enamustel rekonstrueeritavatest katustest olemasoleva katusekatte ehk hüdroisolatsioonikihi ja selle all oleva tuulutussoontega villa, osadel katustest tuleb välja vahetada aga kogu vana katusekonstruktsioon. Tegemist on mastaapse tööga, kuid rekonstrueerimine viiakse läbi võimalikult vähe Lõunakeskuse äritegevust häirides,“ ütleb üle 25 aasta katuste ehitamisega tegelenud OÜ Evari Ehitus juht Rein Kala.

Rekonstrueeritavas osas ehitatakse katusekonstruktsioon uuesti ja paksema soojustusega. 5 000 m² vana katust avatakse täielikult, seejuures 3 000 m² sellest tõstetakse olemasolevast katusepinnast märkimisväärselt kõrgemale. Katuse kõrgemaks tõstmist alustatakse hoone kandepostide pikendamisest. 2 000 m² ulatuses jääb täielikult välja vahetatud katus küll samale kõrgusele, aga väljavahetamisele läheb katusekonstruktsioon alates profiilplekist lamekatuse aluskonstruktsiooniga. Kandva profiilpleki vahetusvajaduse tingib kõrgemaks tõstetava hoone vahetusse ümbrusesse tekkida võivate lumekottide täiendav koormus.

Tartu Lõunakeskuse katus

Lisaks saab vana katuseosa 10 050 m² ulatuses paksema soojustuse. Eemaldatud katusekihtide asemele paigaldatakse katusevillast Technoroof N30 150 mm paksune täiendav soojustuse kiht ja uus tuulutussoontega Isover villast OL-TOP 30 mm paksune lamekatuse tuulutussüsteemi kiht. Paigaldatud villale keevitatakse kahekihiline SBS bituumenrullmaterjalist kattekiht ehk vett pidav kiht ehk hüdroisolatsioonikiht.

Katusekonstruktsioon kinnitatakse katuse profiilplekist kandekonstruktsiooni külge plasttüüblitega. Kinnituselementideks kasutatakse isepuuruva otsaga metallkruve. Tüüblid paigaldatakse bituumenrullmaterjali alumise kihi paanide ühendusvuukidesse.

Tartu Lõunakeskuse katus

„Lamekatuste paigaldamise tehnoloogiat kasutame nii tavakatuste, pööratud katuste, murukatuste, mätaskatuste, käidavate katuste, liiklusega koormatud katuste, seinte, põrandate, vundamentide, sildade, korrusparklate, terrasside, rõdude, lodžade ja teiste sarnaste ehitiste või rajatiste hüdroisoleerimisel,“ tutvustab Rein Kala „Katuse eluiga sõltub katuse asukohast, kasutusotstarbest, hooldusest, materjalist, lahendustest ja paigaldusest. Alati on soodsam teha töö üks kord ja korralikult kui mitu korda uuesti ja jälle uuesti!“

Tartu Lõunakeskusele ehitati ka uus osa. Uuele osale, järjekorras 10. ehitusetapi raames, ehitas Evari Ehitus tänavu suvel lamekatuseid 7 650 m² ja tehti lisaks suures mahus täiendavaid töid. Katuse katteks kasutati taotluslikult valge puistega bituumenrullmaterjali. Keskuse uue osa katused koosnevad paljudest erinevatest eri tasapindadel olevatest katustest nagu Maksimarketi, kinosaalide, hotelli, erinevate ventilatsioonikambrite, terrasside ja paljude muude erinevate osade lamekatustest. Katuste aluskonstruktsiooniks olid nii raudbetoonist aluspinnad kui ka kandvast profiilplekkidest aluspinnad.

Tartu Lõunakeskuse katus

Evari Ehitus on 1991. aastal loodud ettevõte, millest on tänaseks kasvanud Lõuna-Eesti juhtiv lamekatuste ehitaja. Evari Ehitus ei kasuta tööde tegemisel juhuslikku tööjõudu, vaid firma töötajad on pikaajalise töökogemusega oma ala spetsialistid, kes läbivad järjepidevalt täiendkoolitusi ning on kursis katusevaldkonnas toimuvaga. Evari Ehitus teeb koostööd kõigi Eesti suuremate ehitusettevõtetega, kuid ehitusfirma klientideks on ka kinnisvara arendajad, ärikinnisvara omanikud, korteriühistud ja eramajade omanikud.

Tartu Lõunakeskuse katus
Jaga
Kommentaarid