Neist peamine on see, et talvel on ehitusmeestel enamasti vähem tööd. Tänu sellele võib saada talvel uue katuse kiiremini ehitatud, kuna vaba ja kvaliteetset tööjõudu on rohkem saadaval kui suvel. Samuti on sageli talvel töö hind kliendile sõbralikum kui katusetööde tippajal suvel ning sügisel enne suuremate sadude saabumist.

Külmakraadide ajal puudub lekkeoht

Teiseks puudub külmakraadide ajal katust vahetades oht, et vett hakkaks tuppa tilkuma. Kui ka öösel on sadanud lund, lükkavad katusemeistrid selle hommikul tööle tulles veekindla aluskatte pealt ära või teevad seda lehepuhuriga ning katusematerjali paigaldustöö võib pihta hakata. Kui aluskate on veel paigaldamata, kaetakse sarikad ajutiselt presendi või mõne muu veekindla materjaliga.

Kuidas katusevahetus talvel välja näeb?

Põhimõtteliselt käib see töö samamoodi kui suvel. Renoveerimisprojektide puhul võetakse vana katus maha ja paigaldatakse esmalt uus veekindel aluskate. Kaasaegsed aluskatted suudavad ajutise katusekattena kaitsta maja vee ja lume eest vähemalt kuu aega. Kuna korralikul hingaval aluskattel on topelt liimiribad, on seda võimalik ka külmakraadidega paigaldada nii, et ühenduskohtade vee- ja tuulepidavus on tagatud.

Miinuspoolelt võib välja tuua selle, et suurte külmade ajal vajavad enne paigaldust väikest fööniga soojendamist harja-, räästa- ja neelutihendid ning muud kummist detailid. Alla -7 kraadi ei toimi ka liim, mida kaldharjaga katuse puhul on vaja kasutada. Samas on selline miinuskraad ka piir, kust alates on ehitusmeestel üsna raske katusel sõrmkinnastega toimetada. Aga sõrmi on selle töö jaoks kahtlemata vaja kasutada.

Kui koos uue katuse ehitamisega on vaja ka uusi sarikaid, siis tehakse katusevahetust sarika kaupa, et võimalikult väike osa majast oleks tööde ajal katusega katmata. Kasutades tehases juba valmistoodetud kandesõrestikku ehk ferme, saab lihtsama katusega eramajal need paika päevaga ning järgmise päeva õhtuks on veekindel aluskate majal peal.

Viie päevaga uus katus peale

Kui aluskate on paigas, siis paigaldatakse selle peale tuulutusliistud, roovid ja seejärel juba katusekattematerjal. Kogenud katusemeistrid saavad 200-ruutmeetrise ilma vintskappideta eramaja katuse tehtud maksimaalselt viie päevaga — üks päev aluskattele ja vajadusel fermidele, teine roovidele ning siis kolm päeva katusekivide, äärekivide ja harja paigaldusele. Viiepäevase valmimistähtaja eelduseks on muidugi see, et kivid tõstetakse katusele tõstukiga ja kivipakid jaotatakse õige vahemaaga ära. Sellega hoiavad ehitajad võrreldes kivide käsitsi katusele tassimisega kokku vähemalt poolteist kuni kaks tööpäeva, mille võrra tööde lõpptähtaeg muidu pikeneks.

Allikas: Monier

LOE LISAKS: