Kipsplaadist seintesse võivad praod tekkida eri põhjustel ning on seetõttu ka erineva laiuse ja sügavusega. Kui märkate seinapinnale tekkinud pragu, proovige seda hakatuseks veidi avaramaks teha.
See tähendab, et koputage kõvema esemega läbi pragu ümbritsev ala, kus on lahtist värvi või pahtlit. Kõik lahtised värvi- ja pahtliosad kraapige seinalt lahti. Seejärel pahteldage ära kõik need kohad, kust vana värv ja pahtel on maha tulnud.
Selle tarvis tuleks ehitusmaterjalide kauplusest osta tavalist LH-liimsideaine alusel põhinevat peenpahtlit, mis on mõeldud kuivadele seinaja laepindadele siseruumides. See pahtlitüüp sobib nii betoon- kui ka krohvitud või pahteldatud pindade ning kipsplaatide pahteldamiseks.

Pahteldamise ajal peaks aluspinna, segu ja ümbritseva keskkonna temperatuur olema üle +10 kraadi. Pidage silmas, et see segu ei sobi kasutamiseks duši-, sauna- ega pesemisruumides. Pahteldada tuleks kaks korda. Enne järgmise kihi pealekandmist veenduge, et eelmine kiht on täielikult kuivanud. Kuivamisaeg on 1–2 ööpäeva sõltuvalt kihi paksusest, temperatuurist ja ventilatsioonist.

Seejärel on vaja välja mõelda, millist värvi viimistluseks kasutada. See valik sõltub nii remontija maitsest, kuid ka ruumide iseloomust. Kui remondite kuivi ruume, tuleb värv ka sellele vastavalt valida. Asjakohast infot saab lugeda värvipurkide sildilt ning kompetentseid nõuandeid jagavad ka ehituspoe töötajad.

Levinud on seisukoht, et kipsplaadi pragude parandamiseks võib kasutada ka silikooni. Pragudele sobib akrüülhermeetik, mis on väliselt sarnane 300 ml silikoonipudeliga. Akrüülhermeetikut võib kasutada kuni 0,5 cm laiuste pragude puhul. Enne pragude pahteldamist tuleks praod samamoodi avardada ning lahtised värvi- ja pahtliosad eemaldada.
Akrüülhermeetiku kasutamise järgselt võib pinda lihvida (nt liivapaberiga) ning seejärel pinna uuesti pahteldada ja värvida. Kui praod on tekkinud kipsplaatide liitekohtadesse, võib stabiilsema pinna saavutamiseks kasutada 10 cm pahtlivõrku, muudel pindadel võrku vaja ei ole.

Allikass: ML Targu Talita

Kuidas teha kindlaks,kas praod on seintes ohtliku, sellest loe siit.