Ehitus ja Sisustus toimub tänavu juba 24. korda ning võõrustab Taru messi- ja näitustekeskuse kolmes hallis üle saja eksponendi. Messi A- ja B-paviljoni fookuses on ehitusvaldkond ning kogu disaini ja interjööri temaatika on koondunud C-paviljoni.

Messi juurde kuulub ka seminariprogramm, kust on võimalik oma ala spetsialistidelt häid nõuandeid noppida. “Seminarides keskendutakse ehitusmeetoditele, tuleohutusnõuetele, katustele ja fassaadidele ning energiasäästlikule mõtteviisile,“ sõnas messi Ehitus ja Sisustus 2018 projektijuht Anders Urbel. “MTÜ Esakoda seminarisarjas on fookuses eluasemevaldkonna toetusmeetmete, liginullenergia hoonete, küttesüsteemide lahenduste, ventilatsiooniseadmete, päikeseenergia ning reoveepuhastite teemad,“ ütles ta ning lisas, et seminar on suunatud nii ametkondade esindajatele kui ka korter- ja väikeelamute elanikele.

ET Infokeskuse seminariprogrammi esimene päev keskendub katuse- ja fassaaditeemadele. „Juttu tuleb värskeimatest katuse- ja fassaadiuudistest Euroopas, probleemidest kaldkatuste ehitusel, katuseakendest ja suitsuluukidest, korstnatest ning erinevatest katuselahendustest,“ tutvustas messikorraldaja ning lisas, et eraldi osana tuuakse välja ka kohtupraktika näited võimalikest eksimustest ehitusvaldkonnas. Teise seminaripäeva viib läbi Sisekaitseakadeemia tuleohutuse ja inseneriainete õppetooli juhataja Rait Pukk, kes kõneleb ehitistele esitatud tulenõuetest ning selle värskeimast uuendusest ning kolmas seminaripäev keskendub kaasaegsete ehitusmeetodite rakendamise praktikatest. Osade koolituste eest on võimalik saada ka Eesti Ehitusinseneride Liidu täiendõppe arvestuspunktiga tunnistused.

Disainiala kannab sellel aastal nime „NOM — noorus on moes“ ning keskendub lastele- ja noortele mõeldud interjöörile. Urbeli sõnul ei ole fookus ainult noortel, vaid olulise märksõnana on esile toodud ka nooruslikkus, mille all võib silmas pidada julgust ja katsetamist erinevates disainilahendustes. “Traditsiooniliseks saanud disainiala koondab endas Eesti disaini nooremat põlvkonda, kelle loomingut võib iseloomustada kui nooruslikku ja lihtsat,“ lausus ta ning lisas, et disainiala on heaks võimaluseks alustavatele või vähem tuntud ettevõtetele enda toodete esitlemiseks.

Kolme päeva jooksul on võimalik tutvuda ehitus- ja sisustusvaldkonna ettevõtete tegevusalade ning pakutavate toodetega. Mitmetes boksides saab ise käed külge panna ning ka ise katsetada. Näiteks Stenciliti boksi, kus toimub šabloonide töötuba, mis sobib kõigile, kes soovivad katsetada uusi lahendusi seinte värvimisel. Messil on esindatud ka mitmed tehnoloogilised esmaesitlused. “Publiku ette tuuakse maailma kõige targem põrandakütte termostaat ning esmaesitlusele tuleb uus robottolmuimeja. Tutvustatakse ökoloogilisi ja kõrgkvaliteetseid savitellised ning välja on pandud mitmeid messipakkumisi,“ ütles Urbel. Tehnoloogia arenguga on kasvanud ka võimalused kodu loomiseks, messil on võimalik tutvuda 3D-tehnoloogiaga kodumaja plaani tegemiseks ning tehasest tellimiseks.

Vaata pilte messimelust klikkides galeriil:

LOE LISAKS: