Aja jooksul sadestub boileri seintele bakterioloogiline saastekiht, mille tekkepõhjus võib olla ebasanitaarne veetorustiku, kraanide, filtrite, boileri kütteelementide olukord, paigaldamine või remont. Samuti võivad mikroorganismid olla juba enne veeseadmete ja torude paigaldamist sinna sisse sattunud.

Millest hais tuleb?

Vesi läheb soojaveeboileris sagedamini haisema siis, kui kütteelement on otseses kokkupuutes veega ja mitte hülsi sees. Igas vees on suuremal või vähemal määral orgaanilisi ja anorgaanilisi ühendeid ning mingil põhjusel osades boilerites nende optimaalne tasakaal muutub.

Bakterid toituvad orgaanilistest ühenditest ja kuniks hapnikku jätkub (see saadakse veest), toimub see protsess aeroobselt ja haisu ei teki, sest laguproduktid ei ole halva lõhnaga. Kui hapnikust jääb vees väheks, läheb süsteem tasakaalust välja ning keskkond muutub anaeroobseks. Bakterite lagundamine toimub edasi anaeroobsete organismide kaasabil ning tekkinud laguproduktidest on mitmed halva lõhnaga, nagu näiteks sulfiidid ja väävelvesinik. Sellest mädamuna meenutav hais tulebki.

Mida ette võtta ja edaspidi silmas pidada?

Kiiret abi saad sellest, kui keerad soojaveeboileri mõneks päevaks maksimumi peale — see tapab haisvad laguproduktid. Hiljem võid boileri jälle madalama peale keerata. Üldiselt aga ei tasu hoida boileri vett madalal temperatuuril, alla 70 °C, sest madal temperatuur on haisvate osakeste tekkimiseks ideaalne.

Boilerit muretsedes pea meeles, uuematel boileritel on sees automaatne kaitse, mis ei lase veel üle 60 kraadi tõusta, selle juures aga bakter ei hävine.

Kui boilerit on vaja aga remontida, siis kutsu pigem spetsialist, tema oskab ja teab abi pakkuda, pealegi on see lihtsalt üks tüütu töö. Pärast boileri remonti desinfitseeri boileri sisepind lahja kaaliumpermanganaadi lahusega, seejärel sulge boiler, lase see vett täis ja seejärel tühjenda lahusejääkide eemaldamiseks. Lase boiler uuesti vett täis ning hoia mõnda aega boiler maksimumtemperatuuril ning seejärel tühjenda see uuesti ja lase vett täis.

Veeboiler peab olema optimaalse suurusega ja vastama pere vajadustele. Liiga suures boileris vahetub vesi vähese tarbimise juures aeglaselt. Hea oleks, kui vesi boileris vahetuks paari päeva tagant.

Kui lähed kodust pikemaks ajaks ära, siis ära jäta vett boilerisse, sest seisev vesi läheb haisema.

LOE LISAKS: