Kui palju mõõdetavat majanduslikku kahju võib kaasa tuua kehv sisekliima?
Kinnisvaraeksperdi ja Pindi kinnisvara tegevjuhi Elari Udami sõnul on seda ka uuritud ning leitud, et kehv sisekliima tingib keskendumisvõime ja tööviljakuse langust. “Need ettevõtted ja organisatsioonid, kus inimestel ongi suur osa kontoris istumist, mõjutab sisekliima samuti 10–15 protsenti tööviljakust.” Majanduslikult mõõdetuna väljendub see selles, et inimene jääb haigeks ja on töölt ära. Samuti läheb inimesel ühe asja tegemiseks rohkem aega.

“Kui organisatsiooni kuludest palgakulu on 60–80 protsenti. Sealt 10–15 protsendiline viljakuse langus tähendab otsest majanduslikku kahju sellele organisatsioonile.”
Kui energiakulud moodustavad organisatsiooni tegevuskuludest ligikaudu ühe protsendi, siis sisekliima pealt kokkuhoid toob kaasa hoopis suurema kulu.

Säästetakse ventilatsiooniruumide arvelt

Tänapäevaste energialahenduste juurde kuulub ka see, et ventilatsioon ei lase soojusel lihtsalt vetilatsioonitorust õhku kaduda. Soojustagastus ehk väljaminevast õhust võetakse välja soojus ning seda kasutatakse ära maja kütmisel.
Elari Udam toob aga välja, et mida suurem on maja seda suuremad on tõhusad ventilatsioonimasinad, mis sisekliimat tagavad. Paraku tahetakse sageli just ventilatsiooniruumide pealt raha kokku hoida ja projekteeritakse need ruumid väikesed. Kohe nii väikesed, et mõnikord ei mahu seal hooldustöidki tegema.

Tänapäeval büroohooneid ehitades tuleks eesmärgiks võtta see, et nendes majades tegutsemine muutub järgmise 5–10 aasta jooksul märkimisväärselt. See tähendab, et ruumid tuleks ehitada n-ö paindlikult ehk võimalusega neid ümber korraldada.
Allikas: novaator.err.ee
Ventilatsiooni probleemidest saad lisaks lugeda siit ja lahendustest siit.