Silla ehitamiseks kasutati eelvalmistatud betoonplokke, mis tehti 3D-printeriga. Sild valmis ehitusfirma BAM Infra ja Eidenhoven’i tehnoloogiaülikooli koostööprojekti raames. Raudbetoonplokkide printimine võttis kolm kuud aega ja selleks kulus 800 kihti eeltöödeldud betooni.
Sild on kaheksameetrine ja on osa uued ringteest, mida ehitatakse ümber Gemerti, provintslinn Põhja-Brabantis.

3D-prinditud silla valmimiseks kulus vähem ehitusmaterjali kui valatud betoonsilla tarvis. Seetõttu on see tootmisprotsess jätkusuutlikum. BAM Infra direktori sõnul mängib innovatsioon suurt rolli ja 3D-printimine on loodussäästlikum, sest kulub vähem vett ja toormaterjali.

Kas robotid võtavad inimeste töö ära?

Töölised, kes kardavad, et robotid võtavad nende töö ära, ei peaks muretsema. Lihtsalt rollid vahetuvad. Robotid võivad töö ära teha, aga on vaja inimesi, kes oskavad roboteid valmistada ja hooldada.

Silla disainer Joris Laarman kavandab juba uut silda Amesterdami kanali kohale, mis on tehtud metallist ja mõeldud jalakäijatele.

Kolm aastat tagasi demonstreeris Hiina firma nimega Yingchuang New Materials, et robot võib ehitada 3D-prinditud betoonplokkidest terve maja. Eelmisel suvel valmistas aga Hollandi arhitektuuribüroo DUS Architects 3D-prinditud mikromaja, milles oli isegi vann. Majake ehitati jätkusuutlikkust biolagunevast plastikust. Firma loodab, et selliseid majakesi saab kasutada katastroofi üle elanud piirkondades.

Allikas: dezeen.com