Rahvasuus kasutatakse sageli mõistet sanitaarremont, mis enamasti tähendab seda, et tehakse minimaalses mahus viimistlustöid. Värvitakse laed või seinad, vahetatakse tapeet, uuendatakse vannituba, puhastades keraamiliste plaatide vuuke või neid uuesti vuukides jms.

Enamasti tähendab see seda, et piirdutakse töödega, mis aitavad uuendada veidi kodu välisilmet ja peita-parandada võimalikke pragusid või näiteks niiskuskahjustusi.

Populaarseks saanud sõna euroremont tähendas algselt peamiselt seda, et tubade probleemsemad lae- ja seinapinnad kaeti kipsplaatidega, paigaldati tahveluksi, vahetati aknad, põrandakate jne. Lõpptulemusena vahetati välja sisuliselt kogu siseviimistlus täies mahus. Tänasel päeval tähendab see rohkem aga seda, et seinad ja laed üritatakse sirgeks ajada ja tänapäevane ilme saavutada.

Lisaks kasutatakse ka mõistet kapitaalremont, mis enamasti tähendab maksimaalset uuendamist alates küttesüsteemidest, sanitaartehnikast, akendest, ustest, põrandakatetest jms. Kui varem tehti kapitaalremonti iga 15-20 aasta tagant, siis järjest kvaliteetsemate materjalide ja tehnika tõttu võib kapitaalremondi vajadus tekkida ka mõnevõrra hiljem.

Olenemata sellest, millises mahus remonti teha, peaks lähtuma reaalsest vajadusest ja mitte üle investeerima. Pole ju mõtet iga prao puhul kohe sein kipslaadiga katta, sest on mitmeid teisigi võimalusi, kuidas pragude probleemi lahendada.

Pigem on oluline mõelda, millist eesmärki remont saavutada aitaks. Kas on mõistlik uuendada küttesüsteemi, näiteks radiaatorid uuemate kaasaegsemate vastu vahetades või hoopis uuendada elektrijuhtmeid või lisada valvesignalisatsioon, et tagada kodu pikaajaline turvalisus? Millist emotsionaalset või praktilist väärtust remont kokkuvõttes pererahvale annab?

Kui põhieesmärk teada, siis on palju lihtsam kirja panna need tööd, mis konkreetse remondiga on vajalik teha.

Umbkaudsed remonttööde hinnad

Jämedalt võib arvestada, et minimaalse siseremondi saab tehtud alates 130-150 eurot m2 kohta, millest umbes pool kuluks töörahale ja teine pool materjalidele.

Põhjalikuma remonttöö hinnad algavad alates 300 eurost m2 kohta ja liiguvad sealt ülespoole olenevalt kasutatavatest viimistlusmaterjalidest ja lahendustest.

Siseviimistlusse ei ole mõtet üle investeerida, sest kodu väärtus sellega üldjuhul ei kasva ning elukvaliteet enamasti ka mitte. Kui kodu on puhas, piisava ventilatsiooniga, korras torustike ja tehnosüsteemidega, siis sellises kodus hea elada.

Allikas: majaehitaja.ee

LOE LISAKS: