Porte tumeda ja heleda vaehele

Üldine tava tumeda ja heleda kombineerimiseks on plaatida nii, et asetatakse tumedad plaadid umbes meetri kõrgusele seina alumisse ossa ning ülejäänud sein kaetakse heledate plaatidega.
Porte (bordüür, äärisvööt) loomulik koht on heledate ja tumedate plaatide vahel. Porte koha saab välja arvestada nii, et see jääks kindlasti ülemiste ja alumiste kappide vahele. Kaunist portet oleks rumal peita kappide taha.
Tõsi on see, et pole olemas ühte kindlat reeglit tumedate ja heledate värvide kasutamiseks samas seinas. Tumedaid värve saab kasutada just heledate värvide ilmestamiseks, näiteks horisontaalsete või vertikaalsete ridadena.
Kõrget ruumi piiritleb efektiivselt kõige ülemise plaadirea plaatimine tumedate toonidega. Klassikalisi maleruute saab kasutada eriti nüüd, kus 20 x 20 cm suuruseid plaate on saadaval üha rohkemate näidistena.
Selline plaadisuurus võimaldab saavutada eriti stiilse terviklikkuse, diagonaalplaatimise, millega saab ka väikese ruumi avaramaks muuta. Diagonaalplaatimine ja kahe värvi kombinatsioon võib vannitoaga lausa imet teha.

Saavuta tervik portega

Portet on harjutud kasutama nii, et see jookseb ühe reana läbi terve ruumi seinte. Täiuslik porte tervik saadakse näiteks ääristades lai lille vms. porte kahe kitsa pooleringilise portega.
Ühevärvilised profiilitud ported sobivad suurepäraselt põrandaliistudeks või plaadistuse ülaäärde. Punkti vannitoa sisustamisele paneb porteplaatidega raamitud peegel. Peegel tellitakse sobivas suuruses ning paigaldatakse valmis plaadistusse.
Portede hulgas leidub suurepäraseid valikuvõimalusi ka ehtsa kivi sõpradele. Ebasümmeetrilistest marmortükkidest saab teha uhke porte näiteks suure naturaalse heleda seinaplaadi vahele. Marmorported on sageli värvilised. Neid on kerge ühendada erineva suurusega seinaplaatidega, sest nendel portedel ei ole vahekohti.
Allikas: Plaadipunkt