Vundamendi parandamine. Vesi on nagu vana kuri, mis sööb läbi betooni, koguneb keldrisse, tekitab niiskust ja tühjendab lõppude lõpuks ka rahakoti. Halvim, mida vesi saab teha, on lagundada vundamenti, tekitades seintesse pragusid, mis levivad sealt üle kogu maja. Halvimal juhul võivad lagunenud vundamendi remonditööd maksma minna isegi mitukümmend tuhat eurot.

Parim viis selle vältimiseks on hoida vesi vundamendist eemal. Kui maja ehitatakse, siis võiks maapind olla vundamendist eemale kaldu, sest nii ei kogune vihmavesi vundamendi juurde, vaid voolab majast eemale. Vundamendi ja sedakaudu ka maja eluea pikendamiseks peab olema pinnasekalle majast eemale, kui see puudub, siis tuleb see ise tekitada pinnasetöödega.

Peale selle on ohukohad ummistunud vihmaveetorud ja -rennid. Need peaksid olema puhtad, sest nii saab vesi majast eemale voolata. Mõttekas on vihmaveetoru maapinnal olevat osa pikendada 2,5—3 meetrit, et vihmavesi voolaks vundamendist eemale.

Katuseparandustööd. Katus on sarnaselt vundamendiga koht, millel on vaja silm peale hoida. Kui katus lekib, võivad hilisemad remonditööd minna maksma tuhandeid eurosid. Kui katusel vajab parandamist mõni üksik koht, siis maksab see mõnesaja euro kanti. Kui probleemi eirata, võib ühel hetkel väljavahetamist vajada kogu katus.

Hea viis katusetööde ennetamiseks on paar korda aastas heita katusele kriitilisem pilk. Kontrolli, kas kõik katusedetailid ja erinevad liitekohad on paigas ja ega mõni pole kadunud, purunenud või muudmoodi kahjustada saanud. Väga tähtis on, et katuseplekk oleks korras, sest nii püsivad praod ja ühenduskohad veekindlana. Kui osa katuseplekki on katki, siis on vaja see kiirelt ära parandada.

Kui elad majas ja pööning pole väljaehitatud, siis on mõistlik heita pilk karkassile, millele on katus kinnitatud. Vaata, et poleks niiskust, hallitust, vetikaid või lekkeid. Kui pööning on väljaehitatud, siis vaata, kas seintel mõnes kohas värv mullitab või on näha muid veekahjustusi.

Fassaadikatte vahetamine. Vahel võib tekkida küsimus, kas poleks mitte odavam maja kohale paigaldada hiiglaslik vihmavari, kui tegeleda pidevalt veekahjustuste ennetamise ja eemaldamisega. Kui maja on osaliselt või täielikult kaetud puiduga, alumiiniumiga või vinüüliga, võib vesi hiilida mõnest kohtast sisse, mis viib mädanemiseni, putukate sissetungini ja interjöörikahjustusteni. Pole eriti kallis parandada üksikuid paneele või vahetada välja siit-sealt mõni laud. Seetõttu ei maksa probleemi vältida, sest muidu muutub olukord halvemaks ja hiljem tuleb võib-olla välja vahetada kogu fassaadikate.

Et taolist olukorda vältida, tee iga poole aasta tagant majale põhjalik tiir peale. Vaata üle kõik kohad, kuhu võivad potentsiaalselt tekkida praod, või äkki on kuskile need juba tekkinud. Hea oleks, kui kohe maja juures ei kasvaks kõrgeid puid. Kui tuleb torm ja mõni oks murdub, siis võib see tekitada suuri kahjusid. Eriti hoolikalt vaata üle aga kõik puidust kohad, sest puit võib minna lihtsamini mädanema kui alumiinium või vinüül. Kui vahetad mõne kohe välja, tuleb selle alla panna ka veekindel kate, mis aitab vältida lekkeid.

Konditsioneer- ja ventilatsiooniseadme remont või väljavahetus. Kui nende regulaarselt hoolt ei kanna, võivad nad ühel hetkel katki minna ja siis läheb nende remont või väljavahetus päris kulukaks. Konditsioneeriseadme hooldamiseks tuleks see iga poole aasta tagant üle vaadata. Mõttekas on selleks koju kutsuda spetsialist, kes vaatab seadme professionaali pilguga üle. Nii saavad pisivead likvideeritud, osad õlitatud ja puhastatud ning seade töötab. Hooldatud õhuseade säilib kauem ja kodus on ka värskem õhk.

Vee- või kanalisatsioonitorude remont. Toruremont ise polegi niivõrd kallis. Kulukas on hoopis tagajärgede likvideerimine. Kui veetoru lõhkeb, võib tekitada see kolossaalse uputuse. Kui veetoru kulgeb läbi krunid, tekivad murule kohad, mis meenutavad välimuselt sood. Katkise koha ehk lekkeallikani pääsemiseks on vaja üles kaevata muru ja võib-olla ka sissesõidutee. Viimase parandamine koos interjöörikahjustuste parandamisega läheb maksma aga väga palju.

Kui sul on vana maja, on mõistlik teha ulatuslik kindlustus veekahjude vastu ja kontrollida maja iga aasta põhjalikult, et poleks lekkeid ega pragusid. Lisaks on mõistlik kohale kutsuda ka spetsialist, kes vaatab üle, kus paiknevad torud, enne kui hakkad aias kaevetöid tegema.

Terrassiremont. Puitterrass annab elamisele lisaväärtuse ja see on suurepärane koht, kus suvel mõnusalt aega veeta. Kui jätad terrassi aga lohakile ja sellele sajab pidevalt vihma peale, läheb see aja jooksul mädanema ja laguneb ära. Kui hooldad terrassi, kulub sellele umbes sada eurot aastas. Kui lased sellel laguneda, läheb uue ehitamine maksma mitutuhat eurot.

Terrassi hooldamine on lihtne. See on vaja hoida puhtana. Kevadeti peaks terrassi korralikult harjaga ära pesema, et see oleks puhas. Kui terrass on kuivanud, siis tuleb see katta puidukaitsevahendiga. Terrassilaudu on vaja ka vahatada, et sellel ei tekiks niiskuskahjustusi.

Korra aastas on mõistlik kontrollida, et ega terrass ei mädane kuskilt. Võta kruvikeeraja ja torgi terrassilaudade pehmeid kohti. Kui saad kruvikeeraja lükata 6 millimeetri võrra sisse, siis tõenäoliselt terrassilaud mädaneb. Eriti olulist tähelepanu on vaja pöörata ühenduskohtadele ja terrassi karkassile.

Septikusüsteemi väljavahetamine. Kui elad majas, kus on septikusüsteem, peab seda regulaarselt hooldama. Kes on elanud kortermajas, ei pruugi sellistele asjadele mõelda ja arvab, et võib potist mida iganes alla lasta. Septikut on vaja regulaarselt tühjendada ja pole hea mõte potist igasuguseid kemikaale alla lasta, sest see võib rikkuda äravoolutoru. Kui septik läheb katki ja välja on vaja vahetada kogu süsteem, võib see minna maksma mitmeid tuhandeid.

Septikusüsteemi peaks iga aasta spetsialist üle vaatama. Ta kontrollib, kuidas on veetase paagis ja teeb ka vajalikke mõõtmisi. Tavaliselt on vaja septikupaaki iga kolme kuni viie aasta tagant tühjendada. Tihedus sõltub majapidamisest ja pereliikmete arvust. Sõltub ka harjumustest. Kui lased pidevalt kraanikausist toidutükke alla, täitub septik ka pisut kiiremini.

Septikuprobleemidest võivad märku anda haisev tualett või kui aias on sellel kohal, mille all asub septik, märg ja vettinud muru. See võib tähendada, et septik lekib ja vajab ülevaatust.

Sissesõidutee remont. Asfalteeritud sissesõidutee kulub aja jooksul. Seda kulutavad autod ja aastaaegade vaheldumine. Aja jooksul tekivad praod ja see hakkab lagunema. Uue sissesõidutee ehitamine võib maksta umbes 5000 eurot või rohkem. Lisaraha läheb ka vana eemaldamiseks.

Kuidas sissesõiduteed aga võimalikult kaua säilitada? Kui ilm on kuiv ja kuum, kasta sissesõiduteed sooja vee ja pesupulbri lahusega. Kui see on ära kuivanud, kanna sissesõiduteele asfaldi tihendusainet. Et tihendusaine saaks pinnasele ühtlaselt jaotatud, on mõistlik kasutada aknakaabitsat. Seejärel ei tohiks sissesõiduteed kasutada 24—48 tundi.

Tule- või suitsukahjustuste likvideerimine. Paljudes eramajades on kamin. See võib põhjustada aga tulekahju, kui olla hooletu. Selle vältimiseks on lihtne järgida mõnesid ettevaatusabinõusid. Kõige olulisem on hoida korsten puhtas. Korra aastas peab käia korstnapühkija. Oluline on, et korras oleks korstnapits ja seal ei oleks linnupesi, mis ummistavad ava. Regulaarselt tuleks puhastada ka kaminat.

Kui kamin on puhas, tee siiber lahti ja heida pilk korstnasse. Peaksid nägema päevavalgust. Kui päevavalgust ei paista, on lõõr tõenäoliselt ummistunud. Sinna on tõenäoliselt tekkinud ka kreosooti, mis on kergesti süttiv ja võib põhjustada põlengut. Seetõttu on väga oluline, et korstnad ja lõõrid oleksid regulaarselt puhastatud.

Samuti peaks igas majapidamises olema suitsuandur ja vähemalt kaks kord aastas tuleks kontrollida, et see töötab.

Puu vajub majale peale. Suured ja vanad puud, mis kasvavad majale väga lähedal, on kenad ja müstilised, ent samas ohtlikud ning võivad põhjustada palju kahju. Isegi nii palju, et kahju likvideerimine läheb maksma kümneid tuhandeid eurosid.

Kui maja lähedal on suur ja vana puu, kutsu vastav spetsialist puud vaatama. Las ta annab oma hinnangu ja ütleb, millised oksad võiks maha saagida ning mida peaks puuga tegema. Spetsialist näeb, kui mõned kohad on nõrgad ja puu võib tormiga siit-sealt murduda ning majale peale vajuda.

Allikas: home.howstuffworks.com

LOE LISAKS: