Sellest, et aknatihendid on omadega läbi, ei pruugi koduomanik ise aru saadagi – lihtsalt aknad ei käi ühel hetkel enam korralikult kinni ja lasevad tuult läbi. Kipub see juhtuma majapidamistes, kus aknaid vahetati umbes viis aastat tagasi ja vahepeal pole kordagi neile hooldust tehtud. Aknameistrid ütlevad, et selliste hädade põhjus on tihendite kulumine. Kui tihendeid kord aastas korralikult õlitada, peaks aken tuult pidama kaheksa kuni kümme aastat. Ilma hoolduseta tuleb tihendid uute vastu välja vahetada palju varem. Aknameistrit tihendite vahetamiseks pole aga sugugi kerge leida, sest suurem osa aknafirmasid tegeleb küll uute akende paigaldamisega, kuid mitte hilisema hoolduse või remondiga.

„Meistrit otsisin kaua. Helistasin aknafirmadesse, kus lihtsalt ei soovitud sellega tegeleda. Me ei suutnud tuvastada, kust eelmine majaomanik omal ajal aknad tellis, seega ei saanud aknafirmadele survet ka avaldada,” pajatab Tallinna Nõmme elanik Raivo. Ühest firmast anti endise töötaja telefoninumber, kes eraviisiliselt aknaid parandab. Tuli siis „eraaknameister”, diagnoosis, et tihendid on läbi, sättis ja parandas neid veidi, määris silikoonõliga ja asi paranes. Remondimehe sõnul saab koduomanik tihendite vahetusega ka ise hakkama. Aknad on kallid, igal juhul tasub enne remontida kui vahetada.” Tõepoolest, aknatihendite vahetamises pole tegelikult midagi keerulist: võta tihendi otsast kinni ja tiri maha, vajadusel puhasta nii aknaauku kui ka raami tihendikohta noaotsaga kraapides, pese üle, kuivata ja kleebi uus tihend.

Foto: Shutterstock

Aknad ja tihendid on erinevad

Erinevatele aknamudelitele lähevad aga erinevad tihendid, mida tavakaubanduses ei pruugi olla. Neid toovad Eestisse aknafirmad, kes kõik esindavad ainult kindlaid kaubamärke. Lisaks on tihti raske kindlaks teha, mis aknaga täpselt tegu on, kes ja millal selle paigaldas. Alati on mõistlik meister vaatama kutsuda. Kuid suured aknafirmad pole tihendite vahetamisest huvitatud ja üritavad läbi suruda terve akna väljavahetamist, mis on kordades kallim, jagavad oma kogemusi koduomanikud, kes meistrit on püüdnud leida. Seevastu väiksemad firmad või FIE-d tegelevad enam-vähem kõigi akende-uste paika sättimise ja parandamisega. Neilt saab abi ka tihendi muretsemisel.
„Kui mõelda, et tihendi väljavahetamise kallal nokitsemine võib olenevalt akna seisundist võtta isegi kauem aega kui uue akna panek, samas saab teenusepakkuja palju vähem raha vastu, siis võib nende tõrksust isegi mõista,” ütleb SeiCom Aknatehase Rakvere müügiesindaja.

Kui võrrelda akna hinda ja tihendi väljavahetamise hinda, on soovitav loomulikult kliendil esmalt tihenditega katsetada. Sissesulatatud tihendit näiteks aga välja vahetada ei saa ja nii polegi muud teha, kui uus aken osta. Nagu ka siis, kui tihendit ei ole aastate jooksul mitte kunagi õlitatud-määritud, tihend on täiesti kõva ja seda on võimatu kätte saada. Ehituspoodidest õigeid pakettakende tihendeid ehk n-ö tüüblisoonega (tüübliefektiga) tihendeid ei saa, sest igale aknale sobib kindel tihend ning peab jälgima, kuidas sooned jooksevad ja kas tihend sinna läheb. Poes müüakse tavaliselt kummitihendeid, mida tootjad enamasti ei kasuta – eluiga on lühike ja tulevad ruttu ära.

Aken ise on väga pika elueaga, kui selle eest hoolitseda, siis veelgi pikemaga. „Meil on pakettaknaid ette pandud nii 15 aastat ja kui me nüüd avastame, et aken, mida me kordagi pole hooldanud, laseb tuult läbi, kipume arvama, et need aknad ongi viletsad,” märgib aknameister. Tegelikult on Eestis praegu müüdavat katsetatud mujal juba aastakümneid ja vastupidavust neil jagub. Kel aknatellimine ees, võiks seda tehes uurida, kas aknal on vahetatavad tihendid, millised need on ja kes seda vajadusel tegema tuleb.

Pane tähele!

* Aknad vajavad korrapärast hooldust vähemalt kord aastas.
* PVC-aknad on tuntud oma hooldamiskerguselt. Aknaraami ja tihendeid tuleb puhastada igal aknapesul.
* Vähemalt kord aastas tuleb määrida aknatihendeid elastsuse säilimiseks vaseliini või silikoonõliga.
* Suluste määrimise ja puhastamisega saavad kõik hakkama. Määrima peab ainult liikuvaid osi ja kinnitusvastuseid, selleks kõlbavad määrderasv või õli, mis ei sisalda happeid ega vaike.
* Avad aknalengi välisküljel peavad olema puhtad, et vesi saaks vabalt ära voolata..
* Akendel või akna vahetus läheduses ei tohi kasutada tihendmaterjale või tihendeid, mis sisaldavad äädik- ja teisi happeid.

Vaata videost, kuidas ise vahetada akna tihendit.

Artikkel ilmus esmakordselt erilehes ML Soe Kodu.

Kuidas valida endale õige aken, sellest loe siit.

Jaga
Kommentaarid