Põhimõtteliselt on iga maja võimalik lahendada neil kolmel moel. Kuid iga lahendus sõltub krundi suurusest ja eelarvest, kolm lahendust ei ole selles mõttes võrdsed.

1. Kahekorruseline maja ehk ehitamine ülespoole.

Plussid: 100-ruudusele majale teise korruse peale ehitamine on kõige odavam viis maja kubatuuri suurendamiseks. Kui ehitaksid maja laiemaks maapinda mööda, siis pead maksma rohkem: tegema ehitustööd alates vundamendist. Teise korruse lisamisel pole vaja muud rohkem maksta kui karkassi ja soojustus- ning viimistlusmaterjalide kulu. II korruse ehitamisel on seegi eelis, et sa ei kaota krundi pinnast midagi.

Miinused: mõnes kohas, eriti tiheasustusega aladel, on piirangud peal, kui kõrgeid maju võib üldse ehitada, sellest sõltub, kas saad üldse kahekorruselist ehitada.

II korrusele viiv trepp võtab teinekord päris palju ruumi enda alla, nii et selle planeerimisel tuleb olla nutikas, et loodetud ruumilisa ikka reaalsuses ka tekiks.

2. Suure keldrikorrusega maja ehk ehitamine allapoole.

Plussid: Eelmisest variandist odavuse poolest järgmine võimalus. Kui ehitad omale suure keldrikorruse, tekib omamoodi eraldatud pesa. Lisaks tekib niimoodi ka n-ö turvaruum, kuhu saab mingite jamade korral varjuda, olgu selleks äärmuslikud ilmastikutingimused või muu.

Miinused: Sedatüüpi lahenduse ehitamine sõltub palju ilmast ning pinnase olukorrast, sest kaevata tuleb tavapärasest sügavam auk. Võib juhtuda, et pinnas seda üldse ei võimaldagi või tuleb augu kaevamisel ette ootamatusi, millega ei oska arvestada, ja see võib tekitada ehituse sujumisel ettenägematuid pause. Lisandub ka niiskuse oht. Sügavama augu kaevamine ja sinna korraliku vundamendi tegemine on ka kallim.

3. Ühekorruselise maja ehitamine ehk ehitamine laiupidi.

Plussid: Tegu on ehituslikult kõige lihtsama lahendusega. Ühekorruseline maja annab sulle hea võimaluse mitmete katuseakende jaoks ja valgustuse mõnusamaks lahendamiseks. Lisaks ei sega sind trepist käimise kolin ja teisel korrusel astuvad sammud. Lisaks on selline maja mõnusalt turvaline lastega ja vanuritega peredele. Maja hooldamine, katusele ronimine jms tegevused on samuti turvalisem ja lihtsam.

Miinused: Ühekorruseline suur maja võtab krundil palju ruumi ning krundil on selle võrra muude tegevuste jaoks ruumi vähem. Ühekorruselise maja ehitamine on ka omajagu kallis, sest vundamendiauk on suur ning kui tegu on näiteks krundiga, kus on liitumisi veetud risti-rästi üle krundi, siis sellega arvestamine teeb majaehituse trikikaks.

Kokkuvõtteks võib öelda, et ühel pole selgeid eeliseid teiste ees, kõik oleneb sinu tahtmistest, rahakotist ja sellest, mis on piirkonda üldiselt lubatud ning arhitektuuriliselt sobilik.

Allikas: reinbrechthomes.com

LOE LISAKS: