2017. aasta esimese üheksa kuu jooksul tehti Pärnu linnas 657 korteritehingut, mida oli 37 tk ehk 6,0% enam kui aasta tagasi samal perioodil. Hinnatasemete osas kujunes aritmeetiliseks keskmiseks sealjuures 1 116 €/m2 ja mediaanhinnaks 1 058 €/m2, mis olid võrreldes aastataguse ajaga kasvanud vastavalt 14% ja 13%.

Üksi elavate inimeste seas eelistatakse peamiselt madalate kuludega väikest korterit, mille pindala on umbes 30 m2. Pensioniealiste inimeste seas on trendiks müüa otstarbetult suure pinnaga korter või maja ning asemele soovitakse soetada ökonoomne ühetoaline elamispind.
Nõudlus sellist tüüpi korterite järgi on ka iseseisvatel noortel ja tudengitel, kellel samuti puudub vajadust suurema pinna järele ning kes ei soovi heas seisukorras korteri eest suurt rahasummat välja käia. Nooremapoolse ostjaskonna osas on sagenema hakanud trend, mille raames soovitakse pigem soetada Kesklinna või Rannarajooni piirkonda remonti vajavaid kortereid, viimistlemaks eluruumid just vastavalt oma soovidele. Paraku ei vasta täna pakutavad ühetoalised korterid Pärnus enamasti ostuhuviliste vajadustele, nõudmistele või finantsvõimalustele.

Pakkumises olevate väiksema pindalaga korterite hinnad Pärnu kinnisvaraturul varieeruvad seinast-seina, kuid paljud nendest ei pruugi vastata reaalsele turuväärtusele. Kuulutustes olevate ühetoaliste korterite seas võib leida pakkumisi alates 700 €/m² kuni üllatava 3 300 €/m². Keskmine turuväärtus, olenevalt asukohast ja korteri seisukorrast, jääb hetkel siiski kuni 1 400 €/ m².
Kuna ühetoaliste korterite nõudlus on suur, on siiski lootust, et neid ehitatakse lähitulevikus juurde. Tarbijaskonna huvi nii uusehitiste, renoveeritud korterite ja ühtlasi rekonstrueeritud korterelamutes paiknevate korterite osas püsib endiselt kõrge, kuid erinevalt Tallinnast või Tartust ei ole suuremaid arenduspiirkondi välja kujunemas.

Allikas: Arco Vara