Maalritööde esimene samm on üldjuhul pahtlitööd. Muidugi eelnevalt peaks juba seinad ja laed kontrollitud olema ning ka vajalikud eeltööd tehtud. Eeltöödeks on siis pindade puhastus ja lahtise värvi või vana pahtli eemaldamine, aukude ja pragude täitmine jämeda seguga, akende, mööbli ja põranda kinni katmine.

Kipsplaatidega kaetud seintel ja lagedel tuleb kõigepealt kinni pahteldada plaatide ühendusvuugid nii pikuti kui ka ristvuugid. Vuukide pahteldamiseks ja armeerimiseks kasutatakse G 93 vuugi paberlinti, mis asetatakse eelnevalt liimpahtliga täidetud vuuki ja silutakse tasaseks. Kvaliteetse lõpptulemuse saavutamiseks kasutatakse ainult spetsiaalset pabervuugilinti. Näiteks isekleepuvate võrkfiiberteipide kasutamine vuukide tugevdamiseks ei ole hea valik.

Kinni tuleb pahteldada ka kõik ristvuugid täpselt samuti nagu pikkivuugid. Aga enne pahtli kandmist ristvuukidele tuleb vuugiservad lõigata kipsinoaga 45kraadise nurga all kaldu, et hiljem vältida terava kipsiserva tungimist läbi vuugilindi.

Peale seda, kui vuugid ja ka kruviaugud on kõik pahteldatud, kantakse peale pahtli teine kiht ja see tuleb tõmmata juba pahteldatud lintide peale, et täita ja siluda pinda, sest iga pahtel kuivab natuke ”sisse” ja jätab õnarused, mis tuleb teist korda pahteldada.

Teise kihina võib kasutada näiteks (LH, LF, LR,LR+) pahtleid, mis on mõeldud kasutamiseks siseruumides ja on kergelt lihvitavad ning tagavad ka kvaliteetse ja sileda pinna.

Kipsplaadiga kaetud seinu ja lagesid ei ole vaja pahteldada üleni, piisab täiesti vuukide ja kruviaukude pahteldamisest.

Vuugilindiga kata kinni ka seinte ja lagede ääred

Teine viimistluskiht tuleb hajutada 20—30 sentimeetrit ja mitte pahteldada paksu kihina, mis kuivades tekitab pahtli sisse ainult pragusid ning siis tuleb pahteldamine juba uuesti ette võtta.

Vuugilindiga tuleb kinni lintida ka seinte ja lagede ääred, mis vähendab hilisemate pragude teket nurkadesse. Sisenurkade katmisel vuugilindiga tuleb pahtel kanda mõlemale poole plaati ja seejärel vajutada vuugilint pahtlilabidaga ilusti sirgelt vuuki ja siluda.

Vuugilindi saab enne paigaldamist ka kokku murda pikuti, sest sel on keskel murdejoon, mis kergendab lindi paigaldust.

Välisnurkade viimistlemiseks võib kasutada perforeeritud nurka, mis annab välisnurgale sirge välimuse ja tugevdab nurka väliste kahjustuste eest. Nurk paigaldatakse juba varem liimpahtliga mõlemalt poolt küljest pahtliga kaetud seina nurgale ja surutakse kinni, vajadusel kasutada loodi, et kontrollida nurga kallet. Peale metallnurga kuivamist pahteldatakse seina nurk tasaseks.

Kiviseinte puhul lauspahteldus

Kiviseinte ja lagede puhul tuleb aga kasutada pindade lauspahteldamist. Kuna need pinnad on harva päris sirged, siis on alati soovitav lagede ja seinte pahteldamiseks kasutada kahte kihti.

Algul pahteldada kõik pinnad ühtepidi ja teine kiht juba pahteldada ristipidi, mis tagab ühtlase ja sileda pahtlikihi ning katab kõik ebatasasused. Lauspahteldamisel tuleks kasuta peeneteralist hea lihvitavusega viimistluspahtlit, mille pinnale kandmiseks sobib 35—45 cm lai pahtlilabidas. Pahteldatud pinnad lihvitakse peene (100—120) lihvpaberiga.

Kui augud ja praod on parandatud, siis tuleks pind kruntida. Kruntvärv nakkub hästi aluspinnaga ja krundi külge nakkub omakorda väga hästi viimistlusvärv. Krunt muudab pinna mitte imavaks ning vähendab seeläbi ka pinnavärvi kulu ning pinnavärv jääb ühtlane ilma triipudeta.

Allikas: viimistleja Andres Kents