Tuli. Hoia alati tulekustuti käepärast. Eriti hoolikas ole siis, kui tulekolde lähedal on õline või lahustipritsmetega kalts, sest need süttivad kergesti. Parem oleks neid hoida hoopis metallkarbis või õhukindlas kohas.

Pitskruvi. Kui remondi käigus tuleb palju puutööd teha, siis investeeri heasse pitskruvisse. Lisaks hoiab pitskruvi kasutamine käed paremas korras.

Esmaabikomplekt olgu alati käepärast, sest kunagi ei tea, millal võib juhtuda õnnetus. Kui sul kodus juba on esmaabikarp, siis igaks juhuks kontrolli enne remondi algust üle, kas kõik vajalik esmaabi osutamiseks on seal olemas. Kui teed mitmes kohas tööd, võiks olla majapidamises igaks juhuks mitu esmaabikomplekti.

Hea valgustus on oluline, sest nii on töökeskkond turvaline. Kui soovid valgusallikat liigutada, on mõistlik osta korralik prožektor, mis tagab ruumis erksa valguse.

Kaitserõivad, -kindad ja -kiiver on töötamisel väga olulised. Igaks juhuks võiksid kasutada ka kaitseprille ja respiraatorit, viimaseid siis, kui töö tekitab palju tolmu ja sodi. Kiivrit kasuta kindlasti siis, kui töö nõuab kõrgemale ronimist või asjade tõstmist kõrgemale. Kaitsevahendite kasutamine sõltub paljustki olukorrast. Hea oleks, kui vajadusel on need asjad aga käepärast.

Väldi komistamist juhtmete ja tööriistade otsa, pannes need iga kord turvaliselt ja korralikult ära. Juhtmete kinnitamiseks kasuta nipukaid. Kui kasutad pikendusjuhet, siis aseta see nii, et sa kogemata sinna jalgupidi kinni ei jääks. Kui kasutad teravaid tööriistu, nagu pussid, saed jms, siis pane need pärast kasutamist alati vutlarisse tagasi. Remondiplatsil tuleks hoida ka elementaarset korda — kui tööriistad vedelevad siin-seal laiali, siis on oht nende otsa koperdada alati suurem ja oht end vigastada samuti.

Kui oled väsinud, ära tööta. See peaks olema ütlematagi selge, et masinate ja tööriistadega töötamine ei ole mõistlik, kui tunned, et oled väsinud. Sa pole väsinuna mitte ainult aeglane ja uimane — väsinud peast suureneb oht, et põhjustad tähelepanematusest endale ka vigastusi.

Iga töö jaoks olgu õiged riided. Kui taevas lõõmab palav päike, võib tundud sandaalide väel töötamine ahvatlev, kuid see võib olla väga ohtlik. Kui tead, et kasutad masinad ja muid tööriistu, mis on rasked, siis kanna kindlasti kinniseid jalanõusid. Kui sul on pikad juuksed, siis seo need kinni ja ära kanna töötamise ajal ühtegi ehet — sõrmuseid, suuri kõrvarõngaid, kaelakeesid —, mis võivad kuskile kinni jääda ning seeläbi haiget teha. Kui töötamisel mõne masinaga lendab sädemeid, siis peavad jalas olema pikad püksid.

Kui värvid, siis tuuluta ruume. Kui ruumis puuduvad aknad, siis loodetavasti on seal korralik ventilatsioon. Kui värskendad kodus aga mõnda tuba, siis jäta aken mitmeks tunniks lahti, et ruum saaks tuulduda, ent väldi tuuletõmbust. Mõtle ka respiraatori kasutamisele.

Loe juhendeid. See kehtib nii tundmatute masinate, tööriistade ja ka töö etappide kohta. Mõne töö tegemine võib tunduda käkitegu, aga parem karta, kui kahetseda — võta õppimiseks eraldi aega, tee enne proovitükke, kui asud päriselt asja kallale. Palju nõmedam on olukord, kus suurem osa tööst on tehtud, aga siis selgub, et mõne kahe silma vahele jäänud detaili tõttu on kogu vaev asjata. Isegi kui mõni YouTube’i video tundub asjalik, aga sul pole siiski päris täpselt aimu, kuidas seda asja ikka teha, siis küsi mõnelt spetsialistilt nõu.

Ole teadlik end ümbritsevast. Kui teed remonti ja tead, et su ümber on palju teravaid asju nagu kruvid-naelad ja ohtlikud tööriistad, mis võivad vale käsitsemise korral ohtlikud olla, siis oleks parem, kui ruumis ei viibi lapsi ja lemmikloomi. Pea meeles ka seda, et kui oled töö lõpetanud mõne elektrilise tööriistaga, siis tõmba juhe seinast välja. Tööriistakastil võiks olla hoiatus, et keegi seda niisama ei näpiks.

Ohutus eelkõige. See peaks olema kõikide tööde puhul esimene reegel. Ühtegi projekti ei tohi ette võtta nii, et see võib põhjustada kellelegi tervisekahjustusi.

Allikas: zillow.com

LOE KA: