Uusi maju on pakkumises vähe ja ka järelturult ei pruugi midagi mõistliku hinnaga leida. Suur osa pakutavatest eramutest on ca 10 aastat vanad ehitised, mille puhul tuleb sageli arvestada täiendava värskendamise ja kaasajastamisega – uuendamist võivad vajada siseviimistlus, fassaad ja terrassid.
Sageli on majanduslikult otstarbekas vahetada (osaliselt) välja ka küttesüsteem, sest olukord energiaturul on muutunud ja 10 aastat tagasi valitud küttelahenduste kasutegur pole enam kaugeltki sama, mis moodsatel lahendustel.
Üsna kiiresi jõuab koduotsija kalkuleerides tulemuseni, kui suur on hinnavahe juhul, kui ostetakse krunt ja ehitatakse ise või kui osta maja näiteks järelturult.
Rain Raidmets toob näite: Pere soovib kolida Kakumäe-Pikaliiva piirkonna eramajja.
Võttes aluseks, et krundi hind on 100 000 eurot (Haabersti keskmine 1200 m2 krunt), millele soovitakse ehitada hea kvaliteediga „võtmed-kätte“ maja hinnaga 1200 €/m2, siis 140 m2 üldpinnaga hea planeeringuga peremaja hinnaks kujuneb 268 000 eurot.
Sama palju maksab portaalis 10 aastat vana sama suur paarismaja osa. Sarnased eramajad aga jäävad pigem 300 000 euro kanti.
Loomulikult on igal asjal omad plussid ja miinused ning alati tasub hoolikalt läbi mõelda, mis on just konkreetse inimese jaoks oluline.

Uue maja plussid ja miinused
+ uus ja garantiiga;
+ saab valida pere soovidele vastava planeeringu, suuruse, arhitektuuri ja küttelahendusega maja;
+ võimalus ise viibida ehituse juures ja kasutada usaldusväärset ehitajat ning ehitusjärelevalvet;
+ tänapäevased materjalid ja hea soojustus;

Kasutatud maja plussid ja miinused
+ saab kohe sisse kolida (pärast värskendustöid);
+ maja vaatama minnes saab tunde kätte, kuidas seal elada oleks (vaade, proportsioonid, haljastus);
+ lihtsam finantseerida;
– vaata uue maja plusse.

Soovitusi kinnistu valimisel

Rain Raidmets soovitab uurida ehitusõigust – kas on kehtestatud detailplaneering või väljastab kohalik omavalitsus projekteerimistingimused ning kas selle kohaselt saab üldse ehitada soovitud maja.
Millised on võimalused tehnovõrkudega (vesi, elekter, gaas, side jms) liitumiseks ja milliseid lisakulusid need kaasa toovad.
Kas kinnistul on mingeid looduskaitselisi või muid ehitustegevusega seonduvaid piiranguid (veekogu kaitsevöönd, haruldase liigi kaitseala, kõrgepingeliin vms).