Katusealuse ruumi kasutuselevõtmist planeerides peaks eeskätt selgeks tegema, milline on olemasoleva konstruktsiooni seisukord ning milliseid võimalusi see pakub. Sõltuvalt pööningu suurusest võib sinna rajada magamistoa, elutoa, köögi või lastetoa. Inspiratsiooni renoveerimiseks leiab kodu- ja sisustusajakirjadest ning VELUXi veebilehelt.

Katuseaknad — valgusallikas

Kuna naturaalsel päevavalgusel on palju eeliseid meie tervisele ja mõnusale äraolemisele, tuleks pööningut renoveerides leida võimalus päevavalguse sissetoomiseks. Katuseakendega interjöörid on valgusrikkamad ja tervislikumad kui vintskappidega pööningud ning katuseakende kaudu pääseb ruumi kaks korda rohkem päevavalgust kui vertikaalselt asetsevatest akendest.

Mitu akent on vaja, sõltub ennekõike ruumi kasutuseesmärgist ja suurusest. Näiteks elutuba vajab rohkem ja suuremaid aknaid kui vannituba. Korralik valgustus on oluline ka köögis ja kodukontoris. Pööningutoa aknaruudu pindala peab moodustama vähemalt 10–20% põrandapinnast. Seega peab 20 m2 toa aknaklaasi pindala olema vähemalt 2 m2, soovitavalt pigem rohkemgi.

Peale valguse juurdepääsu on tähtis ka hea väljavaade aknast. Oluline on arvesse võtta seda, et mitte ainult taevas, vaid ka maapind peaks läbi akna näha olema. Aken on õigel kõrgusel, kui see tagab hea väljavaate nii akna ees seisjale kui ka istujale. Põhireegel on: mida madalam kalle, seda pikem aken. Akna alumise osa kõrgus põrandast võiks olla 90–110 cm, ülaserv võiks jääda 190–220 cm kõrgusele, sõltuvalt elanike pikkusest. Kuid soovi korral võib seina teha ka näiteks 60 cm kõrguse või hoopis ära jätta.

Katuseaknaid saab paigaldada ükshaaval või grupeerida erinevates vertikaalsetes ja horisontaalsetes kombinatsioonides, et võtta loomulikust päevavalgusest maksimum ning luua imelisi valgusefekte. Mida rohkem on klaaspinda ja loomulikku päevavalgust, seda väiksem on vajadus kasutada päevasel ajal kunstlikku valgustust ning lisaks saab päikesevalguse mõjul vähendada elektriarveid.

Parima päevavalguslahenduse leidmiseks pakub VELUX tasuta arhitekti konsultatsioone katuseakende valiku ja paigutamise osas. Samuti külastavad müügimehed soovi korral renoveeritavat hoonet ja annavad nõu.

Ventilatsioon ja värske õhk

Tervisliku elukeskkonna loomiseks on lisaks loomulikule päevavalgusele ka vajalik tube pidevalt õhutada. Inimestel, kes oma kodu regulaarselt ei õhuta, on kaks korda suurema tõenäosusega vähem energiat, võrreldes nendega, kes teevad seda viis minutit kaks kuni neli korda päevas. Loomuliku ventilatsiooni tagamiseks on VELUXi sisseehitatud ventilatsiooniklappide abil tuba lihtne õhutada ka siis, kui aken on näiteks halva ilma tõttu suletud. Lisaks avanevad katuseaknad ümber kesktelje, tekitades nii kaks õhuvoolu — ühest pääseb värske õhk sisse ja teisest seisnud õhk välja. Sellega tagame ka ruumi temperatuuri reguleerimise ja tervisliku õhuniiskuse.

Jaga
Kommentaarid