Oluline on värviplekk eemaldada nii kiirelt kui võimalik. Kui värv kuivab, siis on selle eemaldamine pea võimatu. Teiseks võiksid meeles hoida, et mõned materjalid peavad plekieemaldamisele vastu, teised aga mitte. Näiteks kui värviseks saab siid, siis võid sellega tõenäoliselt hüvasti jätta.

Kindlasti on oluline, et kasutaksid riide puhastamisel õiget vahendit. Kui näed, et puhastusvahend mõjub riideeseme värvusele nii, et see kas tuhmub või sinna tekib veel suurem plekk, siis oled kasutanud täiesti vale puhastusvahendit.

Mida kasutada, kui tegemist on lateks- või vee baasil valmistatud värviga?

Kui ajasid särgile või pükstele värsket lateksvärvi, siis õnneks tuleb see pesus kiirelt maha. Kui see kuivab aga ära, siis tuleb kuivanud värv enne käsitsi maha kraapida ja alles siis on mõistlik riideese pesumasinasse panna.

Kui kraabid kuivanud värvi maha, siis hoia värvist kohta ka sooja vee all. Võid lisada ka nõudepesuvahendit ja nühkida värvist kohta käsna karedama poolega. Seejärel loputa koht sooja veega ja nühi seda vajadusel uuesti käsna karedama poolega, kasutades nõudepesuseepi.

Kui miski muu ei aita, siis võid proovida nühkida värviplekki atsetooniga. Kindlasti uuri aga enne, millest riideese koosneb. Kui riideeseme koostises on atsetaati või triatsetaati, siis ära atsetooni kasuta, sest nende kahe aine kokkusattumisel sulab riidekiud ära ja tulemuseks on hoopis auk.

Mida teha, kui tegemist on õlivärviga?

Kui plekk on kuivanud, siis proovi seda eemaldada vastava vahendiga, mida õlivärvide eemaldamiseks kasutatakse. Et asi oleks täpsem, siis tasub uurida õlivärvi pakendit, sest äkki on sellel soovitus kirjas.

Kui värv on märg, siis pühi rätikuga või salvrätikuga üleliigne värv riideesemelt. Seejärel loputa seda sooja veel all. Järgmiseks aseta riideese valgele rätikule või salvrätikule kuivama nii, et plekiga koht oleks vastu rätikut.

Eemaldamiseks võid kasutada ka tärpentini. Tee salvrätik või rätiku ots tärpentiniga kokku ja hõõru õrnalt plekiga kohta. Lisaks võid proovida pesta määrdunud kohta vedelseebiga sarnaselt eelmises punktis kirjeldatuga.

Kui pleki "süüdlane" on akrüülvärv

Pese määrdunud koht sooja vee ja seebiga ning hõõru seda kohta pesukäsna kareda poolega. Kui värv ei tulnud maha, siis korda seda seni, kuni värv tuleb maha.

Kui plekk kukkus vaibale või mööbliriidele

Mööblikangalt proovi eemaldada esialgu nii palju värvi, kui saad. Kui see on ära kuivanud, siis kraabi suur osa värvi maha. Ülejäänud plekk pese vee, seebi ja käsnaga nagu varem mainitud. Kui see aita, siis kasuta atsetooni.

Vaiba puhul proovi samuti esialgu kraapimist, vett, seepi ja käsna. Kui see ei aita, siis proovi erinevaid aineid, mis on mõeldud plekieemalduseks. Kui värviplekk ikka maha ei tule, siis võid proovida selle eemaldamist glütseriiniga.

Selleks tee seebilahus. Seepi pane 1/2 ja jahedat vett 1/2. Võta puhas rätik, tee selle ots seebilahusega kokku ja tupsuta plekiga kohta. Oluline on, et plekiga koht saaks seebine. Seejärel lase sellel kohal paar tundi kuivada ja tee äädikalahus. Sega kokku 9/10 jahedat vett ja 1/10 äädikat. Kui segu on valmis, siis proovi plekiga kohta hõõruda.

Kui miski muu ei aita, siis võid vaiba viia ka keemilisse puhastusse.

Allikas: goodhousekeeping.com

LOE KA: