Vii esimesena täide vähemalt üks unistus

Kui unistad, et Sinu suvekodus oleks mõnus saun või vähem õunapuid ja rohkem päikesevalgust, võta see esimesena ette. Nii motiveerid end ka raskemaid töid korda saatma, sest edaspidi ootab Sind suvilas igal juhul ka midagi väga-väga head, mis teeb tuju heaks ka siis, kui higimull otsa ees tüdimusest peenraid rohid.

Vabane ebavajalikust

Tihti on vanad suvekodud täidetud eelmise omaniku kogutud kraamiga, millest palju on kas oma aja ära elanud või lihtsalt uuele omanikule ebavajalikud. Samas võid leida sealt ka tõelisi pärleid, millega oma uut kodu hubasemaks muuta. Kogu kraami läbi töötamine võib võtta palju aega, aga lõpuks kahetsed, kui viskad mõtlematult ära midagi, mille väärtus ajaga ainult kasvab.

See käib ka aia kohta. Kui hoov on täidetud viljapuude, peenarde ja marjapõõsastega, mille eest Sina hoolitseda ei jõua ega taha, ära tunne end halvasti, kui mõne neist maha võtad või muruga asendad. See koht on mõeldud ikkagi puhkamiseks.

Vaata üle seinad ja laed

Suvekodusse minnakse tavaliselt siis, kui ilmad on päikeselised, aga tegelikult peaksid sinna minema ka siis, kui õues on tuuline ja vihmane. Nii näed kõige paremini, kas kuskilt katuse- või seinaprao vahelt võib vihm sisse tungida ning pinda rikkuda. Kui märkad, et suure vihmaga laed tilkuma hakkavad, proovi kuiva ilma saabudes leida katuselt lekkekoht ning tee selgeks, kas see vajab kerget parandust või hoopis terve katuse väljavahetamist. Seejärel vaata üle ka seinad. Niiskus siseruumides on bakterite vohamiskohaks ja seintele võib tekkida hallitus. Tegele sellega koheselt!

Uuri, millal viimati korstent pühiti

Kas teadsid, et igal aastal saab paarsada tulekahju alguse suitsulõõris süttinud tahmast? Kõiki neid põlenguid oleks võimalik vältida, kui küttekehasid regulaarselt puhastada ja hooldada. Mõnes kodus käib korstnapühkija korrapäraselt, aga teises pole juba kümme aastat keegi korstent pühkimas käinud. Kontrolli üle, millises korras on Sinu maja korsten, et saaksid rahuliku südamega õhtuti kaminasse mõnusa tulemaseme luua ja raamatut lugedes tule prõksumist nautida.

Asenda kulunud värvikiht värskega

Vanale puust majale võib elu sisse puhuda kõigest vana värvikihi asendamisel uuega. Vana pragunev värv võib tunduda küll romantiline, aga särav värvitoon välisseintel annab kogu hoonele uue hingamise. Samuti ei pea Sa alati valima sama värvitooni nagu eelnev omanik. Asenda kulunud tumepruun hoopis rõõmsameelse kollase või kevadiselt rohelise tooniga. Peaasi, et värv ühtiks katuse, akna- ja ukseraamide ning muude pisidetailidega.

Saa naabritega sõbraks

Tihti on just naabrid need, kes kohalikku elu ja olu kõige paremini tunnevad ning oskavad Sulle jagada häid nippe. Äkki piisab sääskedest vabanemiseks kõigest aeda ümbritseva võsa maha ajamisest või kui Sa ei taha kohe kõiki tööriistu ise muretseda, äkki on nõus nemad sulle üht-teist ajutiselt laenama? Hiljem on Sul aga uued, toredad sõbrad, kellega suviti juttu puhuda.

Väikesed muutused ja korra loomine suvekodus on lihtne ja soodne, aga kui probleemiks on lekkiv katus või suuremad tööd, on võimalik neid finantseerida ka remondilaenuga, mida pakub näiteks Bigbank. Nii ei tundu ka suvila remont ehk liiga suure rahalise koormusena, vaid saab tehtud investeeringud Sulle sobival viisil ära jaotada.

Jaga
Kommentaarid