Häirivad jätkukohad

Keegi ei soovi oma värvitud heledal seinal näha kohati tumedamaid toone või siis ka erinevaid läikelaike märja ja kuiva värvikihi jätkukohtades. Mis on selle põhjuseks?

Suure tõenäosusega pole töö käigus õnnestunud hoida “märga serva”. Värvimise ajal tuleb hoida “märga serva”, kandes värvi värvimata ala poole ja siis tagasi äsja värvitud alale. Selline tehnika, pintseldamine või rullimine “märja poolt kuiva poole”, mitte vastupidi, annab sileda, ühtlase pinna.

Puitpinna värvimisel liikuge värvides edasi laud laua haaval. Kivipindade värvimisel võtke korraga ette umbes 1,5 m.

Katkestusi tuleks planeerida näiteks akna, ukse või nurga juures (eriti oluline, kui värvitakse puidukaitsevahendiga). Alküüdvärvidel on parem “märja serva” omadus kui lateksitel, sest need kuivavad kauem.

Naelapeade roostetamine

Nii mõnigi kord rikub meie pilti punakaspruunid roostelaigud värvi pinnal.
Põhjuseks on see, et kasutatud on galvaniseerimata naelu või galvaniseerimata naelapea on kruntimata. Galvaniseeritud naelapea võib olla ka viga saanud lihvimisel või sisse löömisel.

Kui värvite uut fassaadi, kus on kasutatud galvaniseerimata raudnaelu, tuleb naelad eelnevalt kruntida metallikrundiga. Juba roostetanud nael tuleb roostest puhastada lihvides, seejärel kruntida ja pind üleni või osaliselt üle värvida. Kasutage galvaniseeritud naelu.

Vaigu imbumine

Puitvoodrist võib olla vaik välja imbunud, eriti oksakohtades.
Selle põhjuseks on vaigurikka okaspuu kasutamine välivoodrilaudadena (näiteks mänd, kuusk). Oksakohti ei ole immutatud spetsiaalse oksalakiga.

Veel võib olla põhjuseks tumeda pinnavärvi kasutamine, eriti lõunapoolsel küljel.
Eemaldage oksakohtadelt väljaimbunud vaik ja immutage oksakohad spetsiaalse oksalakiga. Tumeda pinnavärvi kasutamisel immutage oksakohti kahekordselt eriti lõunapoolselt küljel, sest tume toon neelab rohkem soojust ja vaik hakkab kergemini jooksma.

Allikas: Vivacolor