Raul Pärtel firmast Omatalo on praktikale toetudes tähele pannud, et enamik valib maja algselt välimuse ja tubade arvu järgi, lähtumata oma võimalustest ja reaalselt vajaminevast ruutmeetrite arvust. „Kohtumisel kliendiga jõuame aga sageli koos tõdemuseni, et algselt valitud 180-ruutmeetrise maja asemel on kliendi vajadused kaetud 120-130-ruutmeetrisel pinnal. Siis saab eskiiside valikust leida kõige sobivama maja ja koostöös arhitektiga saab teha ka vajalikke muudatusi,“ räägib Raul Pärtel

Mis puudutab tellitavate lahenduste jaotust, siis umbes 70% inimestest soovib ikkagi „võtmed kätte” ja 20% „väljast valmis” lahendusega maja. Ülejäänud 10% tellivad ainult nn. tehasepaketi, mis kujutab endast koos avatäidetega (aknad/uksed) kinnist majakarpi, kus kogu üldehituse ning välis- ja siseviimistluse osa jääb kliendi kanda.
Mõned muutused on ajas toimunud. Planeeringu osas on jõutud siiski selleni, et magamistuba ei pea olema sama suur kui elutuba, sest põhiline aeg magamistoas möödub ju magades ja suhtlus käib rohkem ikkagi elutoas. Raul Pärteli sõnul ei saa ära unustada kodu süda ehk kööki, mille suurus ja paigutus on igas kodus pere jaoks üks olulisimaid detaile. Ülejäänud ruumide paigutuse osas mingisuguseid eripärasid ei ole välja tuua.

Oluliseks on muutunud muidugi energiasäästlikkus, millele maja valikul tähelepanu pööratakse. Kliendi jaoks on suureks plussiks see, kui majade seinapaneelid on märgistatud A-energiaklassiga. Maja energiaklass sõltub ka sinna valitud kütte-ja ventilatsioonilahendustest. Küttesüsteemi ning ventilatsiooni valimise juures arvestatakse maja pindalaga ehk siis, mis oleks vastavas suuruses majale kõige praktilisem ja kulusid kokkuhoidvam süsteem.
Kuidas arvutada pere vajadusi arvestav maja suurus, sellest loe lähemalt siit.