Millist mahlapressi valida: tsentrifugaalpress, purustiga või külmpressimeetodil masin?


Millist mahlapressi valida: tsentrifugaalpress, purustiga või külmpressimeetodil masin?
Shutterstock

Esimesed ploomid ja õunad pistetakse otse puu all põske, aga varsti kerkib küsimus, mida sügissaagiga edasi teha. Kõige tervislikum on valmistada värskeid toitaineterikkaid smuutisid ja kokteile, aga mahla võib ka talvevaruks keeta.

Maitsva joogi saamiseks on fantaasialennu kõrval tarvis ka sobivat tehnikat. Kuna mahlapresse on mitmekümneid erinevaid mudeleid, siis tasub õige seadme väljavalimiseks läbi mõelda, millist toorainet kõige sagedamini kasutatakse ning milline on oodatud tulemus, sest erinevatel tehnoloogiatel on erinevad eelised. Osad masinad sobivad paremini kohe tarbitava mahla valmistamiseks, teised säilitatava mahla jaoks. Samuti tasub tähelepanu pöörata seame hooldamisele – mõne puhastamine on lihtne ja kiire, teise puhul tuleb rohkem aega varuda. Seadme hinda võivad mõjutada ka lisafunktsioonid, näiteks saab mõne masinaga töödelda ka külmutatud toorainet ehk näiteks talvel sügavkülmutatud maasikatest ja mustikatest smuutit valmistada. Üldiselt võib eeldada, et kõrgem hind peegeldab suuremat tootlikkust ja kasutusmugavust.

Osad masinad sobivad paremini kohe tarbitava mahla valmistamiseks, teised säilitatava mahla jaoks. Samuti tasub tähelepanu pöörata seame hooldamisele – mõne puhastamine on lihtne ja kiire, teise puhul tuleb rohkem aega varuda. Shutterstock
Seotud lood:

Popid tsentrifugaalpressid

Eestis ostetakse kõige enam tsentrifugaalmahlapresse, mille tehnoloogiale viitab ka nimi. Vilja rakkudest eraldatakse mahl tsentrifugaaljõu ehk pöörlemise teel, kusjuures masin teeb vähemalt 30 000 pööret minutis.
Tsentrifugaalpressside populaarsusel on mitu põhjust. Ühelt poolt on need taskukohase hinnaga (30-200 eurot), teisalt väga mugavad ning mahl valmib kiiresti. Nagu ikka, on iga plussi kõrval ka väike miinus. Tsentrifugaalmahlapressidele heidetakse ette, et mahlas on vähe viljaliha ning kuumutamisel hävinevad mitmed toitained. Tegelikult on mahla töötlemiskuumus siiski võrdlemisi madal ning enamikele toitainetele ja ensüümidele see ohtu ei kujuta. Valmiv mahl on igal juhul tervislikum ja toitaineterikkam kui suurem osa poemahlu.

Mahlapressi soetades tasub siiski mõelda, kas esimeseks eelistuseks on mahla kohene tarbimine või pikem säilitamine. Tsentrifugaalmahlapressis toimub töötlemisega samaaegselt mahla rikastamine õhuga, mistõttu mõjutab hapnik mahla värvust ning maitset. Seega on tsentrifugaalmahlapressis toodetud mahla soovitatav tarbida koheselt.

Külmpressiga valmib toitaineterikas viljalihaga mahl

Tsentrifugaalpresside kõrval kogub üha enam populaarsust uue generatsiooni külmpressimeetodi mahlapress, mida kutsutakse ka aeglaseks mahlapressiks. Erinevalt tsentrifuugimeetodist valmib aeglase masinaga mahl surumisjõu abil ehk tooraine pressitakse surve jõul läbi filtri. Kuumust ja hõõrdumist selle meetodi puhul praktiliselt ei teki ja nagu nimigi ütleb, tagab aeglane töötlemine vilja raku tühjendamise täielikult. Külmpressimeetodil mahla tegemise peamiseks plussiks on seega ehedam ehk toitaine- ja viljaliharikkam mahl.
Külmpressiseadmete kasuks soovitaks otsustada ka neil, kes soovivad kasutada võimalikult erinevat toorainet – nii võib sellesse pressi panna ka näiteks aiast värsket rohelist ja valmistada kasvõi spinatikokteili, mida tsentrifugaalmahlapressiga teha ei saaks.

Kui tsentrifugaalmahlapressi iseärasuseks on mahla rikastamine õhuga, siis nn aeglase tehnoloogia puhul on see minimaalne ja mahla ei pea tingimata koheselt tarbima. Küll aga peab arvestama, et seade on mõeldud väikeste koguste valmistamiseks. Kuna töötlemisprotsess on ajakulukam, sobib külmpressmeetod hästi neile, kes on valmis panustama kvaliteetse ja toitaineterikka mahla valmistamisse aega.

Aeglaste mahlapresside hinnad on tsentrifugaalpressidest kõrgemad – algavad 100 euro juurest ja võivad küündida üksikute mudelite puhul isegi tuhande euro kanti.

Suguseltsi talvemahl tuleb suurest purustiga pressist

Vitamiinirikka värske mahla kõrval valmistatakse jätkuvalt õunamahla ka talveks. Kuna pressitud õunamahl säilib pastöriseerimata värskena vaid loetud päevad, tuleb säilitamiseks õunamahla vähemalt 80-kraadini kuumutada ja seejärel sobivasse steriilsesse anumasse valada.

Loe veel

Pole sugugi harv, et koduõunu jagub mahlavalmistamiseks kogu suguvõsale või saab õunamahla, -veini ja siidri tegemisest väike pereäri. Sellisel juhul on vaja soetada mahlavalmistamiseks suurem purustiga mahlapress, millega on mugav õues töötada. Neidki on saadaval nii elektrilisi kui manuaalseid, esimeste hinnad on märksa krõbedamad, kuid suurema töö puhul tasuvad end kindlasti ära. Samas võib enda tarbeks mahla valmistada ka lihtsa manuaalse mahlapressiga, mis on reeglina väga vastupidav ja töökindel.

Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare