Kõige levinumad on graniidist või roostevabast terasest valamud

Tegelikult on valamute valik palju suurem, kui roostevabast ja graniidist ehk kivimassist köögivalamud. Valida saab veel keraamiliste, malmist, akrüülist ja marmorist köögivalamute vahel.
Materjali valikul on paljude jaoks otsustavaks teguriks hind. Kui roostevabade valamute hind jääb keskmiselt 100 euro kanti, siis graniitvalamute eest tuleb välja käia juba kopsakam rahasumma.
Materjali puhul aga mängib väga olulist rolli ka selle vastupidavus.

Kui roostevabade valamute eluiga on keskmiselt kümmekond aastat, siis graniitvalamute puhul võib see küündida lausa paarikümneni.
Graniitvalamute koostisesse kuulub 80% graniidi osakesi ja 20% akrüülvaiku, tänu millele talub pind kuni 280 °C temperatuuri, on äärmiselt vastupidav kodukeemia suhtes ja termilisele šokile ning köögiriistadega kokkupuutumine ei kahjusta selle pinda.

Lisaks on graniitvalamud antibakteriaalse toimega, mis aitab valamul hügieenilisena püsida. Kõik oleneb muidugi ka õigest hooldamisest. Graniitvalamute puhul on võimalik valida väga mitmete värvitoonide hulgast alustades puhtast valgest ning lõpetades süsimustaga. Ka roostevabast terasest valamud on erinevate pinnatöötlustega - siidmatt, sile, linane jne.

Suurus sõltub varasema valamu mõõtudest

Köögivalamu valikul on oluline valamu suurus. Kui soov on vahetada välja vaid valamu ilma köögimööblita, siis tuleks lähtuda varasema valamu mõõtudest. Vastasel juhul ei mahu valamu töötasapinnale ära või tööpinna ava võib valamule suureks jääda. Samuti tuleks teada valamu alla jääva kapi laiust, mis määrab, kas valamu kauss mahub sinna ära. Selleks on iga tootja välja toonud valamute puhul minimaalse aluskapi laiuse, mis aitab samuti sobivat kraanikaussi kööki leida.

Valamu suuruse puhul on oluline mõelda ka sellele, kas kraanikaussi kasutatakse vaid üksikute nõude ja toiduainete pesemiseks või on toiduvalmistamisel kasutusel ka valamu lisapind.
Nii roostevabade kui ka graniitvalamute seast võib leida selliseid mudeleid, kus on olemas vaid kausi osa ning on ka selliseid, millel paremal või vasakul kaussi on parajalt suur lisapind, mida saab kasutada puu- ja juurviljade nõrutamiseks või miks mitte ka lõikelauana.

Enamik plekke saab lihtsalt eemaldada

Et köögivalamu teeniks aastaid ja säilitaks oma silmapaistva välimuse, tuleb selle eest ka järjepidevalt hoolt kanda. Õnneks aga ei nõua valamu hooldamine suurt ajakulu ega spetsiaalseid puhastusvahendeid. Roostevabade valamute puhul peab kindlasti arvestama sellega, et tegemist on siiski õrna materjaliga, mille puhul valesti valitud svamm või pesukäsn võivad valamu pinda kraapida ja tekitada kriimustusi.
Roostevabade valamute puhul piisab ka kõige tavalisematest puhastusvahenditest (sh nõudepesuvahend), et pind taas läikima lüüa. Oluline on aga siinjuures regulaarne puhastamine, sest sissekuivanud plekid on nuhtluseks igas majapidamises.

Graniitvalamute särava pinna säilitamiseks tuleb ehk mõnevõrra rohkem vaeva näha kui roostevabade valamute puhul. Alustuseks tuleks kindlaks teha, millist laadi plekiga on tegemist. Kerged plekid nagu kohvi ja tee saab hõlpsalt eemaldada nõudepesuvahendiga.
Keskmised plekid nagu kastmed ja mahlad saab kerge vaevaga eemaldada kreempuhastajaga, kui lisada seda niiskele svammile ja seejärel õrnade liigutustega puhastada mustus.
Tugevate ja kuivanud plekkide vastu aitab kõige efektiivsemalt nõudepesumasina tablett. Selleks tuleks valamukauss täita veega ning lahustada seal üks nõudepesumasina tablett. Jäta lahus 12 tunniks seisma ja seejärel loputa pind veega ning kuivata pehme lapiga.

Erinevad lisatarvikud muudavad elu veelgi mugavamaks

Köögivalamu ostuga käivad tavaliselt kaasas ka lisatarvikud: segisti, nõrutuskauss, sifoon, lõikelaud, seebidosaator jne. Tervikliku lahenduse mõttes on segistil väga oluline koht. Segisti valikul tuleks lähtuda valamu materjalist ja disainist. Samuti on oluline mugavus, et nõude pesemine ja toidu valmistamine sujuks kiirelt ja mugavalt.
Neile, kes köögivalamut tihedamini kasutavad, on soovitav valamule juurde osta ka sobiv nõrutuskauss ja lõikelaud, mis õigete mõõtude puhul on võimalik kinnitada otse valamukausile. Lisaks sellele on olemas ka seebidosaatorid, mida saab paigaldada otse valamu külge, et kokku hoida lisapinda, fikseerides sellele kindla asukoha ja mis oleks ka silmale ilus vaadata.

Mida jälgida valamu ostmisel?

1. Vastavalt köögi disainile tuleks valida sobivast materjalist valamu.
2. Köögivalamu suuruse määrab töötasapinna sisse lõigatud ava. Kui vahetamisele läheb terve köögimööbel, on valik erinevate mudelite puhul laiem.
3. Köögivalamu kauakestva sära säilitamiseks tuleb valamut regulaarselt puhastada. Plekkide eemaldamiseks sobib roostevabade valamute puhul tavalistest puhastusvahenditest ja abiks on ka söögisooda ning äädikas.
4. Graniitvalamute hooldamiseks kasuta nõudepesumasina tablette või kreempuhastajat.
5. Köögivalamu ostuga tuleks läbi mõelda ka vajalike lisatarvikute vajadus: köögisegisti, sifoon, nõrutuskauss, seebidosaator jne.

Paigaldamise võimalused

* Valamu paigaldamine tööpinna sisse
See klassikaline paigaldusmeetod tähistab valamu paigaldamist tööpinnas olevasse eelnevalt ettevalmistatud avasse ülaltpoolt.
See sobib kõige erinevama kuju, suuruse ja stiiliga valamute korral. Võite olla kindel, et mõni seda tüüpi valamu sobib stiili poolest teie kööki.

* Valamu paigaldamine tööpinna alla
Tööpinna alla paigaldatud valamud tekitavad sileda katkematu pinna, mis on eriti nauditav graniidist, puidust või muust tugevast materjalist tööpindade korral. Tööpinna alla paigutatuna tekib servadeta viimistlus, mille puhastamine on lihtne ja mis sobitub täiuslikult köögi keskkonda.

* Õhukese ülaservaga valamu paigaldamine
Õhukese ülaservaga valamu paigaldatakse täpselt samamoodi nagu tavapärane tööpinnasisene valamu. Tänu õhukesele servaprofiilile on tööpinna ja valamu üleminek peaaegu märkamatu.

* Tasapinnalise disainiga valamu paigaldamine

Tasapinnaline disain on väga sarnane õhukese ülaservaga profiiliga, kuid esimesel juhul on ülaserv tööpinnaga täiesti samal tasapinnal. Selle saavutamiseks tuleb tööpinnast servakontuur välja freesida. Valamu tuleb paigaldada nii, et freesitud osa oleks kaetud. Kaks materjali (valamu ja tööpind) kohtuvad samal kõrgusel.