Erinevalt siseruumide värvilahendusest tuleb fassaadi puhul peale isikliku maitse arvestada ka teisi erinevaid tegureid. Värvitooni mõju oleneb hoone ümbruskonnast. Iseenesest ilus toon võib oma ilu kaotada sobimatu kontrasti tõttu. Seepärast soovitatakse värvust alati hinnata selle üldmulje järgi. Oluline on, kus maja asub, kas roheluses või tänava ääres teiste majade kõrval?
Üldreegel eredate toonide jaoks: fassaadi kujundamisel tuleb eelistada toone, millele on lisatud halli, mitte puhtaid ja eredaid värve. Fassaadivärv peab kaua vastu pidama, sest pind on avatud nii mustusele kui ilmastikumõjudele. Fassaadi kujundamisel on kolm peamist põhimõtet.

Ühevärviline viimistlus

Kogu fassaad kujundatakse ühe värviga, mis valitakse hoone ümbrust arvestades. Tara ja garaažiuksed võivad ka sama värvi olla. Puittara võib jääda oma loomulikku tooni.

Viimistlemine toon-toonis

Siinpuhul kombineeritakse hele toon tumedaga, lähtudes seda tehes ühest põhivarjundist. Üksikud elemendid (käepidemed, toed, aknaraamid jne) tulevad fassaadi taustal esile tänu oma tumedamale toonile. Näiteks kõlavad hästi kokku õrn beež värvitoon fassaadi põhitoonina ja tumepruunid aktsendid. Teise võimalusena võib proovida vanillikollast/küllusliku päikesekollasega või õrna helerohelist/tumerohelisega.

Värviaktsendid

Värviaktsentidega võib hoone arhitektuurilist lahendust visuaalselt muuta. Fassaadist erinev värviaktsent tuleb esile tugevamalt, kui fassaadi toon-toonis kujundus. Oluline on siinpuhul mitte üle pakkuda!
Aktsendid, mis rõhutavad ärkleid, seinapaneele või trepikodasid, lisavad fassaadile väljendusrikkust ja iseloomu. Värvusega soovitatakse esile tuua ka selliseid elemente nagu käepidemed, toed ja aknaraamid.
Rõhutage värvusega mitmeid hoone elemente. Kooskõlastage sokli, sammaste ja tugede värvitoon; seadke aktsent seinapinnale, eenditele, ärklitele ja ornamendielementidele.

Kindel valik

Kui sa ei ole kindel põhipinna toonivalikus, siis vali neutraalne varjund. See võib olla valge, helehall, kreemjas või beež. Niisugused värvitoonid võib kokku sobitada paljude erinevate värvusaktsentidega. Valged fassaadid saavad väljendusrikkuse tänu täpsetele värvusaktsentidele. Valgega sobivad praktiliselt kõik värvitoonid.

Fassaadi ja sokli kooskõla

Olenevalt sokli värvusest on olulised kaks aspekti: funktsioon ja välisilme. Esiteks on sokkel vundament, teiseks kipub see määrduma. Just seepärast tuleb sokkel värvida fassaadist tumedamaks. Visuaalselt lisab see soklile kaalu. Värvikooslus võib olla kas tagasihoidlik (näiteks heleroheline halliga), väljendusrikas (näiteks tellisepunane ja antratsiit) või ka toon-toonis (näiteks helehall ja antratsiit).

Allikas: Alpina