Võrreldes tänapäevase tehnoloogiaga tundub ülafrees üsna lihtne masin - see on käepidemetega mootor, mis paneb freesotsiku ringi käima. Samas teeb justnimelt see lihtsus käsifreesi niivõrd mitmekülgseks: selle tööriistaga saab teha vapustavalt ilusaid profiile, duplikeerida ning välja lõigata kujundeid, pehmendada servasid, lõigata sooni, kärpida üle serva ulatuvat vineeri, teha erinevaid tappe, ning vajadusel isegi puurida ja materjale lõigata.
Sellest tulenevalt aitavad õiged funktsioonid igat senti Su investeeringust välja pigistada, ning ülafreesi tõeliselt mitmekülgseks tööriistaks teha.

Võimsus

Ülafreese võib leida alates väiksema võimsusega masinatest kuni võimsa 2300W Makita RP2300FCX-ni välja, kuid kui palju on ikkagi piisav?
Rusikareegliks võib lugeda järgmise: alla 1000W võimsusega masin on pigem väiksemaks ja delikaatsemaks tööks, üle 1700W ulatuvad masinad on aga juba professionaalide pärusmaa, ning kipuvad kodukasutajale mõttetult võimsaks, raskeks ja kalliks minema. Kõik, mis selle skaala (1000W ja 1700W) vahele mahub, on enamike tööde jaoks küll ja veel ning tavakasutajale üldiselt ideaalne.

Tsang

Tsang on freesi alumises otsas olev tükk, mis freesotsikut mootori võlli külge kinnitab. Tsange leidub 3 mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm ja 12 mm läbimõõduga, mahutades vastava suurusega otsikuid.
Mida suurem on otsik, seda suuremat tsangi see üldjuhul vajab ja vastupidi. Kusjuures on enimkasutatud otsikud tihtipeale 6mm ja 8mm otsadega. Osad ülafreesid tulevad mitme tsangiga, osad aga ainult ühega. Vali vastavalt vajadusele.

Täppisseadistamine

Enamikel täismõõdus ülafreesidel on olemas võimalus tera kõrgust masina küljes olevast nupust väga täpselt peenreguleerida. See päästab Sind rohketest testlõigetest ja ümberseadistamistest enne, kui sobiv kõrgus on paigas. Hoia aga ostu sooritades silmad lahti, kuna mõningatel freesidel see funktsioon siiski puudub.

Kasulikud funktsioonid, mida ülafreesi ostes otsida

Muudetav kiirus
Tänapäeval on küll õnneks enamikel ülafreesidel nupp, millega tühikäigupöördeid reguleerida, kuid leidub ka masinaid, millel see funktsioon puudub. Muudetav kiirus on eriti oluline siis, kui soovid ühes freesis üksteisest väga erineva suurusega otsikuid kasutada.
Väikesed otsikud lõikavad puhtaimalt keskmiste kuni kõrgete pööretega, suuremaid otsikuid on aga ohutuse huvides parem madalamatel pööretel kasutada. Sobiv pöörete kiirus sõltub tihtipeale ka materjalist, mida lõikad.

Konstantelektroonika (Electronic Feedback Circuitry)
Erinevad firmad kasutavad oma toodete promomiseks küll erinevaid termineid, kuid mõte jääb samaks: freesi elektroonika jälgib mootorile antavat koormust, ning reguleerib pöördeid vastavalt, et suurt jõudu nõudvate lõigete ajal mootori pöörded järsult ei langeks või, veel hullem, mootor seisma ei jääks.
Seega hoolitseb konstantelektroonika selle eest, et pöörded pidevalt, olenemata käesolevast koormusest, ühtlased oleks. See on fantastiline abiline, mida hindavad eelkõige need, kes on kunagi ilma igasuguse keerulisema elektroonikata käsifreese kasutanud. Eelkõige selle tõttu, et see abiline aitab kasutajal täielikult käesolevale lõikele ja tehnikale keskenduda, lastes muretult masinal ise sammu pidada.

Sujuv käivitus (Soft start)
Ilma sujuva käivituseta võtab masin täistuurid üles hetkel, mil kasutaja päästikut vajutab. Tekkiv müra on esimesed korrad tõenäoliselt veidi ehmatav, ning järsult tekkiv toores jõud võib masinat käes väänata - eriti siis, kui spindlis on suur freesotsik. See ei ole aga üldse meeldiv viis keerulist lõiget jätkata või üleüldse freesi tööle panna.
Lülitades aga sisse Soft start funktsiooniga käsifreesi, ei tee masin umbes veerand sekundit midagi, siis hakkab aga vaikselt pöördeid kasutaja määratud arvuni tõstma, tehes seda kõike umbes kahe-kolme sekundi jooksul. See on küll väike, kuid mõnus detail, mis kogu tööriista kasutuskogemuse meeldivamaks teeb.

Spindlilukustus
On freese, mis nõuavad otsiku vahetamiseks kahte võtit - üks hoiab paigal mootori võlli ja teine keerab lahti spindlit. Siin tuleb appi spindlilukustus, eemaldades kogu otsiku vahetamise protsessist ühe võtme: spindlilukk hoiab mootori võlli paigal, et spindlit oleks võimalik ainult ühe võtmega lahti keerata.
Vajuta lihtsalt nuppu, ning lukk haakub mootori võlliga viimast natukene keerutades. Kindlasti ei ole see funktsioon midagi, ilma milleta enam elada ei saa, kuid sellegi poolest muudab see kogu töö tegemist natukene sujuvamaks ja meeldivamaks.