Võrreldes katuse talveks ettevalmistamisega on kevadine hooldus üsna lihtne, kuna enamasti piisab katuse seisukorra kontrollimisest. Seda muidugi eeldusel, et sügisesed hooldustööd on korralikult tehtud — vihmaveerennid ja katuseneelud langenud lehtedest ning suuremast samblast puhastatud, vastu katusekattematerjali kasvanud puuoksad pügatud jne.

Kevadise katusehoolduse eesmärk on veenduda, kas lumi ja jää on talvel katust kahjustanud või mitte. Kõige kriitilisemad kohad on lumetõkked, mis paksema lumega talvel võivad paigast nihkuda. Teiseks murekohaks on katuseneelud, mis saavad lume korduva lisandumise, sulamise ja külmumisega suure koormuse. Seetõttu võib katusele kogunenud lumi paigalt nihutada neelukive, -plekke või -tihendeid, mis võib lõppeda lekkiva katusega.

Kuidas katuse ülevaatust teha?

Kindlasti tuleb üle vaadata kõik katusedetailid. Nagu ka sügisel, võiks ülevaatust taas alustada katuseharjast, veendudes, kas harjakivid või harjaplekk ja -tihend on omal kohal ning kinnitatud. Seejärel peaks silmadega üle käima kogu katusepinna ning tähelepanelikult üle vaatama läbiviigud ja katuseneelud, hinnates, kas plekid, tihendid ja kivid on omal kohal.

Eraldi tähelepanu nõuab korsten: halvimal juhul võib sulav lumi kaasa viia kogu korstna katusepealse osa. Seetõttu peaks üle vaatama, kas korstnamoodulite kinnitusklambrid ja vihmamüts on kinni ning korstna läbiviik katusest omal kohal.

Räästaid kontrollides tuleb veenduda, et vihmavesi voolaks otse renni, mitte ei teeks seda tuulekasti kaudu. Viimasel juhul on tuulekasti laudadel veejäljed näha. Viimasena peaks üle vaatama turvavarustuse: kas redelid ja käigusillad on terved ning tugevalt kinnitatud.

Turvalisus ennekõike

Katusehoolduse olulisim aspekt on turvalisus. Korstna ja selle ümbruse hoolduseks peab seal olema spetsiaalne käigusild, teise nimega teenindusplatvorm, kuhu pääseb ohutult katuseluugist või mööda katuseastmeid. Teistele katuseosadele pääsemiseks (nt neelude puhastamiseks) kasutatakse spetsiaalseid turvakonkse, mille külge ennast turvavarakmetega kinnitatakse. Kui aga katusel turvavarustus puudub, siis on alternatiiv kasutada tõstukit. See tuleks aga broneerida aegsasti ning arvestada ka lisanduva rendikuluga.

Kui katusel on sammal

Igale katusele tekib aja jooksul sammal, mis olenevalt materjalist võib mõjutada ka katuse vastupidavust. Kui bituumensindlid võib vohav sammal paigast nihutada ning katuseplekile täiendava roosteriski kaasa tuua, siis kivikatusele on sammal täiesti ohutu. Sammalt saab lihtsasti eemaldada spetsiaalse pesuvahenditega, kuid siin tuleb järgida paari reeglit.

Kuna sammal eemaldatakse katuselt keemiliselt, siis tuleks alati kasutada katusematerjali tootja soovitatud pesuvahendit, et tagada selle tõhusus ja samas vältida katusematerjali enda kahjustamist. Teiseks tuleks vältida pesuvahendeid, mille kasutamiseks on vajalik survepesur. Selle tekitatud kõrgsurve muudab katuse pinna karedamaks ning tekkinud mikropragudesse kinnitub sammal edaspidi veel kiiremini.

Kõige mõistlikum on sambla eemaldamiseks kasutada biolagunevaid pesuvahendeid, mis kantakse katusele tavalise aiapritsiga. Osa neist pole isegi vaja maha pesta, vaid tuleb lihtsalt oodata, kuni vihm oma töö teeb. Sellisel viisil katuse puhastamisega saab täiesti vabalt hakkama majaomanik ise ning eraldi professionaali pole selleks vaja kutsuda.

Katuse värvimine usalda meistrile

Talvisel lumelükkamisel võivad plekk-katusele tekkida mõlgid ja kriimustused, mis tuleks rooste vältimiseks kiiresti katta parandusvärviga. Kui aga on plaan suvel maja üle värvida, võib hoone viienda fassaadina vajada värskendamist ka katus. Sellisel juhul tuleks kogu katus esmalt hoolikalt puhastada ning seejärel üle värvida. Värv täidab katuse materjali pindmised poorid ning kaitseb katust täiendavalt UV-kiiruse eest. Kuna see töö on mõneti spetsiifiline, võiks selle teha professionaalne katusemeister, et katus võimalikult pikaks ajaks värske välisilme säilitaks.

LOE LISAKS: