Seinte värvimiseks kasutatakse peamiselt kahte tüüpi värvi. Vee bassil lateksvärv on tänapäeval eelistatuim, sest seda on lihtne kasutada. Lateksvärv kuivab suhteliselt kiiresti, 2-4 tundi ning seda saab puhastada seebi ja veega. Alküüdvärvid või õlivärvid on kauakestvamad ning vastupidavamad, ent kuivavad kauem.

Mida peaks värvimise juures kindlasti vältima, et lõpptulemus ei ebaõnnestuks? Kui värvid seinu kerge tuuletõmbusega ruumis või kõrgel temperatuuril, on mõne aja pärast juba halb üllatus näha — kõik rullijäljed on näha ning seinad ja lagi on triibulised nagu sebra.

Millega siin on siis tegu — kas halva värvi või kogenematu maalriga? Põhjus peitub vesidispersioonvärvi omadustes. Nagu nimetusest näha, on nende vedeldajaks vesi. Peale selle on seal veel suur kogus mineraalseid täiteaineid (marmori pulber, talk) ja pigmente. Seetõttu, peale värvi pinnale kandmist, kaob vesi kiiresti. Osa imbub seina sisse, osa aurustub õhku. Mida kuivem on õhk ja kõrgem temperatuur, seda kiiremini see toimub. Kõige selle tulemusena kuivab värv väga kiiresti ja suurte pindade värvimisel igal üleminekul tuleb ühendada momentaalselt kuivavaid lõike. Seepärast saame ühenduskohtades ühe kihi asemel kaks või isegi kolm-neli kihti, mis loomulikult triipudena seintel näha jäävad.

Kas aitab, kui lisada lihtsalt värvi hulka vett? Ei, lihtsate lahenduste pooldajatel tuleb pettuda! Sellega ei kaasne midagi head — halvenevad tunduvalt vaid värvi kattevõime ja viskoossus, aga kuivamisaeg oluliselt ei pikene ning kvaliteet kannatab tõsiselt. Vältida tuleks ennekõike tuuletõmbust. Muidugi on turul olemas ka vastavad lisandid sisevärvidele, mis pikendavad värvi kuivamisaega. Värv kuivab umbes poolteist korda kauem. Lõpptulemus on ühtlasem ja ilusam.

Allikas: Eskaro

LOE LISAKS: